14.2 C
Budapest
May 13, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
béremelésbérminimumGazdaságkordás lászlóMAGYARORSZÁGminimálbérminimálbér-emeléspalkovics lászló

Csúszik a megállapodás a minimálbérről, ezzel befagyasztottak egy sor szociális juttatást

Halasszák el 2-3 héttel a megállapodást a minimálbérről, mert akkor talán már több lesz az információ – ezt javasolta a kormányoldal a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának december 30-ai ülésén. Ez azt jelenti, hogy nem tudni, 2021-re mennyi lesz a kötelezően adandó minimálbér. Szokatlan a helyzet, az utóbbi években mindig kihirdette a kormány rendeletben – még ha december végén, nem ritkán az év utolsó napján is – a január 1-jétől kötelező legkisebb bér összegét, akkor is, ha a munkaadók és a munkavállalók nem tudtak egymással dűlőre jutni. Egy éve például december 30-án kelt a rendelet, és 8 százalékos emelést hirdetett ki a kormány, így 161 ezer forintra nőtt a minimálbér és 210 600 forintra a garantált bérminimum.

Ezúttal azonban nem akarta a döntnök szerepét vállalni a kabinet, ragaszkodott ahhoz, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal jusson megállapodásra – számolt be az utolsó tárgyalási fordulóról lapunknak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára egybehangzóan.

A két fél ugyan engedett korábbi álláspontjából, de még mindig két százalékpontos rés tátong az ajánlatuk között:

a munkavállalók 5 százalékos emeléshez ragaszkodnak, a munkaadók 3 százaléknál többre nem hajlanak, azt is nagyvonalú ajánlatnak tartják a válságos helyzetben.

Palkovics László innovációs miniszter is részt vett az ominózus ülésen, de nem állt elő olyan ajánlattal, ami feloldotta volna a patthelyzetet, nem akart állást foglalni az állam nevében, amely amúgy a legnagyobb munkáltató. A rés áthidalásához elég lenne, ha a kormány vállalná a szociális hozzájárulási adó korábban belengetett 2 százalékos csökkentését, de ilyen ajánlat nem hangzott el. Sőt  a kormányoldal színt vallott: nem tudja megmondani, van-e lehetősége a szociális hozzájárulási adót csökkenteni, és nem tud ígéretet tenni a munkavállalók adó- és járulékcsökkentésére.

Érvekkel, javaslatokkal nem segítette elő a megállapodást a kormányoldal – mondta lapunknak Kordás László, aki amúgy nem sok értelmét látja a halasztásnak. Szerinte 2-3 hét múlva sem lesz több érdemi információ a megállapodáshoz, viszont számos problémát okoz az, hogy nem rendelkeztek január 1-jével új minimálbérről. Ha hónap közben, mondjuk január 16-án hirdetik ki a 2021-re kötelező minimálbért, az január elejétől nem lesz érvényes, mert visszamenőleges hatállyal nem rendelkezhetnek, vagyis veszítenek a dolgozók a késlekedés miatt – érvelt a szakszervezeti vezető.

Perlusz László ezzel szemben úgy véli, hogy ha még januárban megegyeznek, akkor a probléma technikailag áthidalható, a bért ugyanis utólag fizetik, a januári bért a hónap végén vagy február elején utalják, a munkaadók tehát a rendelet dátumától függetlenül fizethetnek magasabb összeget. Kétségtelen, hogy nem jó a bizonytalanság és a bérszámfejtők sem fognak örülni a pluszfeladatnak – ismerte el. Ha pedig hosszabb ideig nyúlna el az egyezkedés, akkor más lenne a helyzet, felmerülhetne a visszamenőleges jogalkotás problémája.

A gond azonban ennél messzebbre hat, a minimálbér sokkal szélesebb kört érint, mint a munkahelyeken a legalacsonyabb bérrel foglalkoztatott dolgozókat, ugyanis számos juttatás, szociális ellátás megállapításának kiindulópontja. A dolgozó idősektől, rokkantaktól kezdve a táppénzeseken keresztül az álláskeresőkig sokak számára nem közömbös, mekkora összeget hirdetnek meg és mikor.

  • A nagyszülői gyed havi összege legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet.
  • Aki dolgozik és bizonyos betegségekben szenved (például laktózintoleranciában), az a minimálbér 5 százalékának megfelelő mértékű adókedvezményre jogosult.
  • A gyed plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
  • A táppénz napi összegének maximuma a minimálbér kétszeresének harmincad része lehet.
  • Az álláskeresési járadék összege nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegénél.
  • Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam.

Lépésről lépésre

Két hónapja kezdődtek a bértárgyalások a VKF-ben, ahol a munkáltatói oldal a járványhelyzet miatti bizonytalanságra hivatkozva sokáig tartózkodott attól, hogy konkrét számot mondjon, a szakszervezetek viszont mindenképpen infláció feletti emelést akartak, és szorgalmaztak egy olyan hosszú távú megállapodást, amellyel a gazdasági mutatókhoz (például infláció, bérkiáramlás) kötnék a minimálbéri adott évi emelésének mértékét.

 

A szakszervezetek az első körben jó magasra tették a mércét, a 2020-ra kihirdetett 8 százaléknál is nagyobb, 10 százalékos emelést javasoltak, de december közepére már lejjebb adták, 7,5 százalékról beszéltek és jelezték, hogy 4-5 százalékkal nem lennének elégedettek. A munkavállalói oldal már korábban javasolta a lépcsőzetes emelést is, januártól 6,5 százalékkal indítva, júliustól a gazdaság teljesítménye alapján folytatva. Ehhez előre rögzített kritériumokat javasoltak. December 17-ére a munkaadói oldal is megtette javaslatát a lépcsőzetes minimálbér-emeléshez, januártól inflációkövetőt, azaz 3 százalékost, és a gazdasági helyzettől függően újabb emelést júliustól. Hozzátették, ha a kormány januártól csökkenti a szociális hozzájárulási adót további 2 százalékponttal (15,5-ről 13,5-re), akkor indulhatna a január 4 százalékos emeléssel. A Liga szakszervezetek felvetették, hogy a kormány törölje a (tb-járulékba beépült) 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot, amivel nőhetne a dolgozók nettója.

 

Az év végére leegyszerűsödött a helyzet, a munkaadók azt jelezték, hogy a jövő évre hivatalosan betervezett 3 százalékos inflációval egyező emelést vállalnának, ennél többet akkor, ha a kormány csökkenti a terheiket. A szakszervezetek is belátóbbnak mutatkoztak, ezzel együtt a 3 százalékot kevesellték, 5 százalékos emelést tartottak elfogadhatónak.

A bérek megtartása is nehéz lesz

A minimálbértárgyalások célja a legkisebb keresetűek bérfelzárkóztatása úgy, hogy a gazdaság egyensúlya ne boruljon fel, a cégek működni tudjanak, ne menjenek csődbe a legkisebb vállalkozások se, még ebben a válságos helyzetben sem. Ebben mindegyik fél érdeke egyezik – mondta lapunknak Perlusz László.

Megemlítette, a hatéves bérmegállapodásban szerepelt a szociális hozzájárulási adó folyamatos csökkentése (2016-ban 27 százalékról indult, 2020 júliusa óta 15,5 százalék és elvileg még kétszer kell csökkenteni 2-2 százalékkal, ha megvalósul a 6 százalékos reálbér-emelkedés). A munkáltatói oldal azt kérte, hogy a kormány 2021. januártól lépje meg a következő 2 százalékos emelést, erre azonban most nem látszik esély.

2020-ban úgy valósult meg a 8 százalékos minimálbéremelés, hogy közben a GDP 6,5-7 százalékkal esik vissza, csökken a termelékenység, és az infláció 3-3,5 százalék körül alakul.

Ilyen körülmények között a legkisebb bérek szinten tartása is rendkívül megterhelő, hát még a növelésük

– jegyezte meg. A 2021-re szóló 3 százalékos ajánlatunk azt jelenti, hogy  két év alatt több mint 11 százalékot emelnek a legkisebb béreken, ami reálértékben két év alatt 4-5 százalék – helyezte más megvilágításba a munkavállalói ajánlatot.

A magyar vállalkozások sem rosszabbak

Arra a munkáltatói érvelésre, hogy a nagy bajban még a bérek szinten tartása is nehéz, Kordás László azt válaszolta, a szakszervezetek is látják, hogy nehéz helyzetben vannak a cégek, vállalkozások, ahogy a környező országokban is. Azonban azt is látják, hogy a bajok ellenére Lengyelországban 7,7 százalékkal nő a minimálbér, Szlovákiában 7,4 százalékkal (580 euróról 623 euróra, azaz cirka 228 ezer forintra).

A magyar vállalkozók nem rosszabbak, mint a lengyel vagy a szlovák vállalkozók. Ha ők meg tudják oldani a 7 százalék feletti emeléseket, akkor nyilván a hazai vállalkozások is képesek lennének erre.

Egyébként azt nem vitatják a munkáltatók sem, hogy a minimálbér-emelésnek termelékenység- és hatékonyságnövelő hatása van. Márpedig az idevágó magyar adatok nem túl fényesek uniós szinten – hozott még egy érvet az érdemi emelés mellett.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is amondó, hogy a kormánynak a személyi jövedelemadót kellene csökkentenie, különösen az alacsonyabb keresetűeknél, hogy ezzel is nőjön a nettójuk. Megemlítette, hogy az Állami Számvevőszék elnöke is  egy számjegyű szja-t javasolt a jelenlegi helyzetben, hogy a munkáltatói terhek növelése nélkül tudjanak nőni a nettó bérek, illetve a fogyasztás.

Related posts

Egy rakás balos intézkedés lehet Biden öröksége, már ha el tudja fogadtatni őket

MOCOHU

23 újabb faj halhatott ki az emberiség miatt

MOCOHU

Blinken összefeszült Lavrovval

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This