15.6 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bányavárosokcupriavidus campinensisCupriavidus metalliduransfémszennyezéskörnyezetszennyezésMAGYARORSZÁGtalajtalajszennyezésTudomány

Egy baktérium tisztíthatja meg a szennyezett magyar városok talaját

A potenciálisan mérgező elemek a talajokban természetes úton is előfordulnak, de az emberi tevékenység megsokszorozhatja a jelenlétüket. Éppen ezért fontos, hogy minél többet tudjunk a szennyezett városi földterületekről, és arról, hogy ezekben milyen mikrobális élet lehet jelen – az ELTE mikrobiológiai tanszékének kutatója, Tóth Erika erről tartott előadást az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program 2. Szakmai Napján.

A titok kulcsa, úgy tűnik, a Cupriavidus campinensis baktérium lehet, ami szennyezett talajokban megtalálható, és elképesztően érdekes módon képes a toxikus kadmiumot nem mérgező vegyületté, kadmium-karbonáttá, vagyis otavittá alakítani.

Ez már a természetben is előfordul, és az élővilágra semmilyen negatív hatással nincs.

Toxikus anyagokkal erősen szennyezett talaj Magyarországon leginkább a bányavárosokban, ipari termelés területén, a gyakori hulladékégetés következtében jelentkezik, és potenciális kockázatot jelent minden élőlényre, többek között az emberre is. A felhalmozódás emésztőrendszeri, idegrendszeri és vérképző panaszokhoz vezethet, a májban és a vesében is károsodáshoz vezethet. A kutatócsoport négy fémet vizsgált, amelyek koncentrációja mind az EU-ban, mind Magyarországon nagyon szigorú szabályozás alatt áll: az ólom, arzén, kadmium és higany mennyiségét nézték meg Salgótarján talajában.

Salgótarján a második világháború után nehézipari központtá vált, gazdasági és politikai döntések következtében. Ugyan a rendszerváltással megszűnt a szennyeződés, de a tevékenységek nyomaként a környezet évtizedeken keresztül toxikus maradt, a mérgező földet szétterítették a városban, illetve a város mellett salakpúpokként megjelenő formákban lelhető fel ma még mindig.

A kőzettan tanszék 37 ponton vizsgálta a talajt, a szennyezőanyag-tartalmat és a toxikus elemeket, és négy olyan területet talált, amelyekben az ólom, a higany, a kadmium vagy az arzén meghaladta az általános talajértékeket. Ezek között volt olyan, ami közparkot vagy játszóteret fedett. Kontrollként mesterséges szennyeződéstől mentes barna erdőtalajt használtak.

Marjai János / 24.hu Szennyezett talajok a bányavárosok közelében fordulnak elő leggyakrabban. Ez itt a még mindig működő Mátrai Erőmű egy részlete.

Megnézték, hogy a szennyezett és a kontrolltalaj mikrobiális összetétele hogyan tér el egymástól, és azt találták, hogy a szennyezett talajban volt néhány olyan mikroba, ami különösen jól bírta a toxicitást. Közülük is kiemelkedett a korábban említett Cupriavidus campinensis, amelynek még a genomszekvenálását is elvégezték. Kiderült, hogy ez a baktérium az arzén komponenseit maga köré gyűjti, az ólom hatására megnyúlnak a sejtek, akár háromszorosára is, és ezeken belül halmozódik fel az ólom maga. A kadmium esetében volt a legérdekesebb az egész jelenség: 500 ppm-ig terhelve az arzénhez hasonlóan a sejten kívül, a tokanyagban halmozza fel ezt is baktérium, a koncentráció növekedésével azonban egyre inkább internalizálja, különböző zárványok formájában benn tartja. 2000 ppm-nél a tenyészetekben már szemmel megfigyelhető lerakódások jöttek létre, amiről végül kiderült:

a toxikus kadmium-szulfát helyett kadmium-karbonát, ami viszont már nem mérgező. 

Ez azt jelenti, hogy a baktérium képes a mérgező fémvegyületből egy teljesen természetes, nem toxikus vegyületet csinálni. A kutatócsoport most élesben is szeretné kipróbálni a teljesítményt: talajmintákban kezdi majd el megnézni, hogyan viselkedik a Cupriavidus campinensis tisztító folyamata.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Nem csökkenti a D-vitamin a koronavírus miatt kórházban töltött időt
  • Egyre többen használnak ivermectines lóféreghajtót koronavírus ellen
  • Hiába kisebb a Sinopharm tűje, nincs köze a hatékonysághoz

The post Egy baktérium tisztíthatja meg a szennyezett magyar városok talaját first appeared on 24.hu.

Related posts

Márki-Zay Péter: Szájer József egymaga többet ártott a Fidesznek, mint az ellenzék 2010 óta összesen

MOCOHU

Dua Lipa mellei felsikoltanak ebben a ruhában

MOCOHU

Az Emmi saját halottjának tekinti Hankiss Ágnest

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This