18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
földföldtangeológiakéregköpenymagMAGYARORSZÁGTudomány

Rejtett struktúrát találhattak a Föld mélyén

Egy új tanulmányban a szakértők azt írák, rejtett struktúrát azonosítottak a Föld belső magjában – számol be az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) oldala. Joanne Stephenson, az ANU PhD-hallgatója és a publikáció vezető szerzője szerint az új réteg megfigyelése nehéz,

egyedi tulajdonságai ugyanakkor bolygónk történetének egy ismeretlen, drámai eseményéről árulkodhatnak.

A csapat olyan bizonyítékokat talált, melyek a helyi vas szerkezetének megváltozására utalhatnak. A friss eredmények alapján elképzelhető, hogy a Föld kétszer is lehűlt, Stephenson ugyanakkor kiemelte, az eseménnyel kapcsolatban rengeteg még a kérdés.

fpm / Getty Images

A bolygó belső magjának tanulmányozásával jobban megérthetjük az égitest történetét. „Hagyományosan azt tanították nekünk, hogy a Földnek négy fő rétege van: a kéreg, a köpeny, a külső és a belső mag” – mondta Stephenson. Bár több évtizede egy újabb réteg létezését is felvetették, az adatok nem voltak elég meggyőzőek.

A kutatók most egy speciális algoritmussal több ezer olyan modellt elemeztek, amelyek bolygónk belső magjáról készültek. Az érintett modelleket a szeizmikus hullámok terjedésére vonatkozó információk alapján dolgozták ki. A szakértők arra jutottak, hogy a magban egy elkülönülő, eddig ismeretlen réteg is lehet. Stephenson szerint izgalmas felfedezésről van szó, amely átírhatja a tankönyveket.

The post Rejtett struktúrát találhattak a Föld mélyén first appeared on 24.hu.

Related posts

Debreceni baleset szemtanúit keresik

MOCOHU

Börtönbe küldtek egy nőt, mert meztelen képet osztott meg egy férfiről, akivel lefeküdt

MOCOHU

Merkel az AstraZeneca után Modernát kapott második oltásként

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This