19 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hétvégeidőjárásMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Lesz még tél márciusban

Az elmúlt héten téliesre fordult időjárásunk. Hiába éreztük kellemesnek a 8-10 fokot is a verőfényes napsütésben, az éjszakai fagyokkal 1 fok köré jön ki a napi átlag, ami január végére, február elejére jellemző. A keddi nap „vízválasztó” a tekintetben, hogy holnaptól az eddigi észak-dél irányú meridionális áramlást az úgynevezett zonalitás váltja, ahol a légtömegek nyugat-keleti irányban mozognak.

Szél és eső hétvégére

Az Atlanti-óceán felől érkező áramlás enyhülést hoz, de feltámad a szél és elered az eső, ezért komfortérzetünk a mostaninál rosszabb lesz. Nem érdemes komoly várakozásokkal tekinteni az előttünk álló hosszú hétvégére, az időjárás nem lesz túl kedvező a szabadtéri programoknak.

Március 13-15. között többnyire felhős lesz az ég, sok helyen várható eső, zápor, a hőmérséklet a legmelegebb órákban 8-15 fokra emelkedik, ám az erős, sokszor viharossá váló szél jelentősen csökkenti a hőérzetet

–  mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A péntek tűnik a legcsapadékosabbnak, de az utána következő napokban is gyakran kialakulhatnak kisebb-nagyobb esők. A jó hír, hogy a legtöbb csapadék épp oda érkezik, ahol a talaj felső 20 centiméteres rétegét tekintve a legnagyobb szükség van rá: délnyugatra.

Tél és nyár egy hónapon belül

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint 16. magasságában várható az újabb változás. Az áramlás ismét meridionálisra vált, hazánkban északnyugatról érkező légrétegek okoznak újabb lehűlést, majd a hónap végén már kifejezetten sarkvidéki eredetű levegőre számíthatunk.

A modellek elég stabilan s következetesen adják, hogy március 29. és április 3. között időjárásunk ismét téliesre fordul, az éjszakai mínuszok után napközben sem melegszik a levegő 10 fok fölé. Olyasmi lesz, mint most az elmúlt napokban. A meteorológus kiemeli, hogy

az idei március az átlagnál jóval hűvösebbnek, a hónap második fele ráadásul szelesnek ígérkezik.

Jelenleg úgy látszik, hogy a nagy hideget április 7-8. táján nagy meleg váltja, a meridionális hullám északi részéből a délibe kerülünk át, ami jó 10 napra 20-25 fokos meleg beköszöntét jelenti. Sajnos eljutottunk oda, hogy a klímaváltozás hatásairól szóló jóslatok elkezdtek valósággá válni: szeptembertől május közepéig bármikor lehet tél és nyár, akár napokon belül.

Bihari Dániel további cikkei
  • Instabil állapotba kerülhet a Balaton
  • Megtalálták az elveszett erdélyi dinókat
  • Egyelőre keresztet vethetünk az óraátállítás eltörlésére

The post Lesz még tél márciusban first appeared on 24.hu.

Related posts

„Ha nem volnék meleg, homofób lennék” – egy keresztény pár története

MOCOHU

Legendák övezik az első világháború egyetlen színes bőrű magyar katonáját

MOCOHU

Szikora Róbert szerint ördögűzést kellene végezni Marilyn Mansonon

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This