14.4 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bértámogatásbezárásdigitális oktatásjárványkoronavírusMAGYARORSZÁGszigorítástávmunkaÜzleti tippek

Ezekre a juttatásokra számíthatnak a kényszerből otthon maradók

„Az első csoportba azok tartoznak, akiknek munkavégzési helye hétfőtől két hétre bezárt, és nincs lehetőség a munkafeladatokat otthonról ellátni, ilyenek például a ruházati üzletben és a szépségiparban dolgozók, de március 9-től a virágüzlet eladói is ebbe a csoportba sorolhatóak. A második csoportba azok tartoznak, akiknek március 8-tól egy hónapig azért kell otthon maradni, mert az óvodás, kisiskolás gyermek felügyelete miatt ez szükséges. Ide olyan dolgozók is beletartozhatnak, akiknek munkáltatója a következő időszakban is változatlanul üzemel, például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák” – mondta Szűcs László, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédje.

Az állásidőért nem jár automatikusan pénz

Az első csoport esetében jogszabály írja elő, hogy két hétig a cég nyitvatartása, továbbá a szolgáltatás nyújtása szünetel, ezért az üzletekben csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak. Ilyen esetben, ha például a vezető leltárt rendel el, az üzletben továbbra is történhet munkavégzés.

Amennyiben nincs olyan feladat, amely a zárva tartás mellett is ellátható, akkor nincs lehetőség a helyszínen munkát végezni. Mivel ez olyan körülmény, amelyet sem a foglalkoztató, sem az alkalmazott nem tud befolyásolni, a bezárás időszaka – munkavégzés nélkül – munkajogi értelemben olyan állásidőnek minősül, amelyért a munkavállalónak díjazás automatikusan nem jár.

„Természetesen annak semmi akadálya, hogy a munkáltató a munkavállalóval akként állapodjon meg, hogy az üzletzárás tartama alatt a dolgozó az éves szabadságának egy részét felhasználhatja. Ebben az esetben a munkavállalót távolléti díja illeti meg. Továbbá, akár abban is meg lehet állapodni, hogy a munkáltató a díjazás nélküli állásidő ellenére vállalja a bér bizonyos részének kifizetését” – hangsúlyozta Zsédely Márta, az ügyvédi iroda szakértő ügyvédje.

A kormány az adókedvezményeket és bértámogatási lehetőségeket kiterjesztette az üzletzárással érintettekre is.

A munkáltatók akkor élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, ha az alkalmazott részére a munkaszerződés szerinti bért az üzletzárás időszaka alatt is 100%-ban megfizetik, és a munkaviszonyt április 30-ig nem szüntetik meg.

Mi a helyzet a gyermekük miatt otthon maradókkal?

Március 8-tól a tavaszi szünet végéig különösen indokolt esetben lehetőség lesz az óvodai és iskolai összevont gyermekfelügyeletre, amennyiben a szülő munkavégzése vagy a védekezésben való részvétele miatt indokolt. Mivel ez a lehetőség csak szűk körben lehetséges, ezért a gyermek felügyeletét és a digitális oktatásban való segítségnyújtást a szülők jelentős része otthonról fogja biztosítani.

Az a dolgozó, akinek feladatai otthonról nem láthatók el, a gyermek otthoni felügyeletére tekintettel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Az intézmények bezárása miatti gyermekfelügyelet különös méltánylást érdemlő személyi körülménynek minősül, azonban erre az esetre díjazás a munkavállalónak nem jár.

Kapcsolódó
Buktató az állásinterjún: nem lehet rákérdezni az oltásra

Felmondásnak sem lehet alapja az, ha valaki a koronavírus elleni vakcina felvételét megtagadja.

Ebben az esetben is irányadó, hogy a foglalkoztató és az alkalmazott megállapodhatnak abban, hogy az elkövetkezendő egy hónapban vagy annak egy részében a munkavállaló szabadságot vesz ki. De a cég maga is tehet egyoldalúan olyan kötelezettségvállalást, hogy az otthon maradók bérének egy részét kifizeti, függetlenül attól, hogy erre a szabályok szerint nem köteles.

„Ha a munkafeladatok megengedik az otthonról történő munkavégzést, akkor a gyermekfelügyelet leterheltsége szerint lehetőség van arra is, hogy a felek az elkövetkezendő hónapban egy teljes vagy részmunkaidős otthoni munkavégzésben állapodjanak meg. Részmunkaidő esetén lehetőség van a bér időarányos csökkentésére, de ennek mértékét is a megállapodásban kell rögzíteni” – tette hozzá Molnár Melinda, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal ügyvédje.

Otthoni munkavégzésre vonatkozó megállapodás esetén a munkáltatónak a veszélyhelyzet alatt nem kell ellenőriznie az otthoni munkakörülmények biztonságosságát, de arról gondoskodnia kell, hogy a dolgozókat megfelelően tájékoztassa az elvárt körülményekről.

The post Ezekre a juttatásokra számíthatnak a kényszerből otthon maradók first appeared on 24.hu.

Related posts

Széles termékportfólió a kulcs a piaci mozgások kiegyensúlyozására

MOCOHU

Ha csak a szenvedélyt tart össze két embert, az nem tart sokáig

MOCOHU

Jogerősen 15 évet kapott az élettársát megfojtó és sósavval leöntő dávodi nő

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This