14.6 C
Budapest
May 10, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
békákMAGYARORSZÁGtermészetvédelemTudományzöldövezet

Ezrével esnek csapdába védett állatok

Figyelembe véve a hazai lakóépület-adatokat, a mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épületet, könnyen előfordulhat, hogy szárazföldi életmódot folytató békáink akár sok ezres nagyságrendű állománya kerül vízóraaknák, pincék fogságába – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Kettős veszteség

Főleg a településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is érintettek lehetnek.

A védett állatok önerőből sokszor képtelenek szabadulni, végleg csapdába kerülhetnek, ahol lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban.

Orbán Zoltán / MME Barna varangy a vízóraaknában

A kétéltűek közé tartozó békáknak – még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is – ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

Még meg is éri segíteni

Hogy miért baj ez? Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe.

A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóraaknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

The post Ezrével esnek csapdába védett állatok first appeared on 24.hu.

Related posts

Peszkov azt mondta, nem tud róla, hogy Navalnij szabadult volna

MOCOHU

Durva hőség érkezik

MOCOHU

Népességarányosan Magyarországon volt a legtöbb áldozata a vírusnak vasárnap

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This