14.1 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
danubia pharmakínai vakcinakoronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilágsinopharm-vakcinasyntonite med

Kínai vakcinaüzlet: kiderült, kik az 55 milliárdos beszerzést végző magyar cég tulajdonosai

Miután a G7 már pénteken kapcsolatot talált a kínai vakcinabeszerzést végző gazdasági kör és a tavalyi botrányos lélegeztetőgép-beszerzésekből hasznot húzott szereplők közt, az mfor.hu további árulkodó összefüggéseket talált a cégbírósági adatok között.

A kínai és orosz vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tette közzé Facebook-oldalán csütörtökön. A dokumentumok alapján míg az orosz vakcinák beszerzése közvetítő beiktatása nélkül történik, addig a kínai Sinopharm-vakcinák beszerzésére egy rendkívül zavaros hátterű céggel kötött szerződést a magyar állam, miközben közvetlenül a gyártóval is megállapodhatott volna. Az orosz vakcinákért 19,9 dollár, míg a Sinopharmért 30 euró + 5 százalék áfát fizet az állam. Utóbbiért a beszerzést lebonyolító Danubia Pharma Kft.-nek utalnak majd 57 milliárd forintot.

A Danubia Pharma Kft. egy 2009-ben alapított, gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég, amelyet 2020. november 27-én került új tulajdonoshoz, a Syntonite Med Zrt.-hez. Erről a cégről  csak annyit lehet a cégpapírok révén tudni, hogy vezérigazgatója ugyanaz a Tuza Máté, aki a Danubia Pharmát is vezeti. Zártkörű részvénytársaság lévén a részvényesek nevét nem tüntették fel a cégkivonatban, ám a cégbírósághoz benyújtott papírok sokkal informatívabbak. A Syntonite Med egy egészen friss alapítású cég: 2020. november 24-én hozták létre, a cégbíróság pedig három nappal később már be is jegyezte. Pont ugyanazon a napon, amikor a Zrt. megszerezte a Danubia Pharma 100 százalékos tulajdonrészét.

A Syntonite Med-et két magánszemély alapította, a budapesti Gergely Csaba Mátyás, valamint egy dunakeszi lakos, Kovács József. Bár nem túl nagy múltra visszatekintő vállalkozásról van szó, bő két hónappal az alapítása után változás történt a tulajdonosi szerkezetében. 2021. február 5-én, tehát pont egy héttel a kínai vakcinaszerződés aláírása után Kovács József kiszállt a cégből, tulajdonrészét pedig Tuza Máténak adta át.

Így jelenleg Gergely Csaba Mátyás és Tuza Máté fele-fele részben birtokolják a Danubia Pharma mögött álló Syntonite Med Zrt.-t. 

Az mfor.hu megjegyzi, bár a kínai vakcinaszerződésben érintett cég vezetői és tulajdonosi háttere alapján nem rajzolódik ki semmiféle figyelemfelkeltő kötődés a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül, és politikusokhoz fűződő szálak sem látszódnak kirajzolódni, az alapításban és tulajdonosváltásokban résztvevő személyek kapcsolati hálója már sokkal árulkodóbb.

A Syntonite Med Zrt. cégbejegyzésével kapcsolatos eljárásokban Kovalenko Marianna, egyéni ügyvédet bízta meg az egyik alapító, Kovács József. Ám nem ő volt az egyedüli, aki az alapítással járó feladatokat intézte.

A cégbírósági adatok szerint az ilyenkor fizetendő illetéket – ami 50 ezer forint volt – egy negyedik személy fizette: dr. Vámosi-Nagy Zsolt.

Az ő neve onnan ismerős, hogy ő volt az egyik alapítója az SRF Silk Road Zrt.-nek, amelynek vezérigazgatója Szeverényi Márk gyógyszerkereskedő lett, aki ezzel egy időben vált a Fourcardinal Tanácsadó Kft. résztulajdonosává. Ez azon cégek egyike volt, mellyel a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerződést kötött a lélegeztetőgépek beszerzésére. A 444 cikke szerint az 1000 darabos beszerzésre szóló kontraktus értéke 17 milliárd forint volt, vagyis gépenként 17 millió forint.

Szeverényi Márk testvére Szeverényi Ivonn Ildikó, akit Áder János a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezett ki még 2020. júliusában. A valaszonline-t a tárca sajtóosztálya arról tájékoztatta korábban, hogy a nagykövet Budapestről végzett feladata „az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése”.

Még érdekesebb a történet, ugyanis Szeverényi Ivonn Ildikó diplomata férje nem más, mint Szabó László volt külügyminiszter-helyettes és amerikai nagykövet, jelenleg a kormánypárti sajtótermékek kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója. A lap arra is felhívta a figyelmet, miszerint talán csak véletlen egybeesésről van szó, de Szabó 2020 áprilisában, a lélegeztető-beszerzések kellős közepén hagyta hátra a washingtoni missziót, kilépve a külügy kötelékéből. Az indok: „elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából”. Sógora, Szeverényi Márk pedig pont ezzel egyidőben kötötte meg a 17 milliárdos lélegeztetőgép-szerződést a külüggyel.

Kapcsolódó
A Fidesz-médiavezér sógora is benne van a nagy lélegeztetőgép-bizniszben

Közben az egykori miniszterhelyettes felesége is fontos posztot kapott.

The post Kínai vakcinaüzlet: kiderült, kik az 55 milliárdos beszerzést végző magyar cég tulajdonosai first appeared on 24.hu.

Related posts

Monológ: Tasnádi Bence szusszan egyet a kemény munka után

MOCOHU

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek segített

MOCOHU

Tányérokból és 80 tonna porcelántörmelékből épített házat egy idős kínai nő

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This