19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbc historycelluxfeltalálóMAGYARORSZÁGTudomány

Ezért hívják a celluxot skót szalagnak

A cellux feltalálója egy Richard Gurley Drew nevezetű amerikai volt, aki az 1920-as évek elején egy kis, leginkább dörzspapírokat gyártó cégnél, a Minnesota Mining and Manufacturingnél dolgozott. A cég neve valószínűleg keveseknek cseng ismerősen, de ha elmondjuk azt is, hogy később 3M-re rövidítették, akkor nyilván más a helyzet.

Ragasztószalag kellett a festéshez

Drew labortechnikusként dolgozott, és egyik feladata az volt, hogy a fontos kliensnek számító karosszériafestő műhelyekbe kiszállítsa a cég új fejlesztésű dörzspapírjait. Az itt dolgozókkal beszélgetve, munkájukat figyelve ismerte fel, milyen termék segíthetné nagyban a tevékenységüket. A korban nagy divat volt az autók két különböző színre történő festése, azonban a két szín találkozásának szép megoldása állandó fejfájást okozott a szakembereknek.

Ahhoz ugyanis, hogy a két szín ne keveredjen, illetve egyenes vonal mentén találkozzon, az először felvitt festékréteget le kellett ragasztani valamivel, majd a művelet végeztével ezt a védőréteget el kellett távolítani. Erre a célra legtöbbször újságpapírt használtak, azonban a festékkel és ragasztóval átitatott papír egy része mindig ottmaradt a karosszérián, és ennek eltávolítása, a hibák kijavítása több időt vett igénybe, mint maga a festés.

Anne Levenston / Toronto Star / Getty Images

A megoldás egy olyan ragasztószalag lett volna, amely jól ragad, de nem itatódik át a festékkel, és a munka végeztével egyszerűen le lehet húzni a karosszériáról.

Skótul bántak a ragasztóval

Drew elkezdett kísérletezni a cégnél éppen ekkoriban használatba kerülő új anyaggal, a celofánnal, illetve különböző ragasztókkal. A megfelelő kombináció megtalálása nem ment könnyen, évekig tartott, mire végül piacra került az első öntapadós ragasztószalag Scotch Tape, azaz „skót szalag” márkanéven. 1930-tól viszont már átlátszó változatban is kapható volt, sőt 1932-ban a kis vágóéllel ellátott praktikus tartót is kifejlesztette hozzá a cég, hogy a felhasználóknak ne kelljen keresgélniük a ragasztószalag végét.

De miért lett a márkanév a „skót szalag”? Az anekdota szerint a termék korai változatain még nem az egész szalag szélességében, hanem csak a két szélén volt ragasztó, és amikor ezt a feltaláló odaadta tesztelni a festőknek, egyikőjük odaszólt neki, miután a szalag elkezdett magá­tól leválni a karosszériáról: „Hé, miért bánsz olyan skótul a ragasztóval?” (A történet másik változata szerint a „vidd ezt vissza a skót főnökeidnek, hogy tegyenek rá több ragasztót!” mondat hangzott el.)

Az elnevezés szó szerint ráragadt a termékre, amely a gazdasági világválság idején elképesztően sikeres lett, részben azért is, mert azzal lehetett reklámozni, hogy könnyen megjavíthatók vele a régi, elszakadt, eltört tárgyak. Ez pedig nagy vonzerő volt abban a korban, amikor nagyon sokan kényszerültek kicsit „skótnak” lenni, és az 1920-ban még csak dörzspapírokat gyártó cég 1937-ben már bevételeinek közel kétharmadát a Scotch Tape különféle változatainak köszönhette.

The post Ezért hívják a celluxot skót szalagnak first appeared on 24.hu.

Related posts

Emberevő, szőrös nőkkel harcolt Nagy Sándor

MOCOHU

Dér Heni posztjától teljesen kiakadtak az anyukák

MOCOHU

Sosem repült még ennyi ideig egy drón

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This