18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai egyesült államokdeb haalandMAGYARORSZÁGNagyvilágusa

Az amerikai szenátus jóváhagyta az ország első őslakos származású szövetségi miniszterének kinevezését

Jóváhagyta Deb Haaland belügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus hétfőn – számolt be az MTI. A felsőház 51:40 arányban erősítette meg a tárcavezető pozícióját, ezzel az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó demokrata politikus lett az Egyesült Államok történetének első őslakos származású szövetségi minisztere.

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két őslakos származású képviselőnek. Belügyminiszteri jelölése előtt a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztségét töltötte be. A miniszter a Twitteren köszönte meg a szenátusnak, hogy megerősítette pozíciójában. Azt írta: „belügyminiszterként várom, hogy együttműködhessek önökkel. Kész vagyok szolgálni.”

Haaland várhatóan kulcsszerepet játszik majd Joe Biden amerikai elnök azon erőfeszítéseiben, hogy az Egyesült Államok 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet. Ezen kívül prioritásai között szerepel az úgynevezett tiszta energia és a tiszta energiával kapcsolatos munkahelyek támogatása, illetve a széles sávú internethez való hozzáférés arányának növelése az őslakos amerikai közösségekben.

A törzsi csoportok történelmi jelentőségűnek értékelték Haaland pozíciójának megerősítését. Úgy fogalmaztak: az őslakos származású politikus kiválasztása azt jelenti, hogy társai most először tapasztalhatják meg, milyen az, amikor egy másik őslakos vezeti azt a minisztériumot, amelyben a csaknem 600 szövetségileg elismert törzzsel kapcsolatos döntések születnek.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáról. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió őslakos amerikaival kapcsolatos ügyekre is.

The post Az amerikai szenátus jóváhagyta az ország első őslakos származású szövetségi miniszterének kinevezését first appeared on 24.hu.

Related posts

Jövőre visszatér Dua Lipa és az Arctic Monkeys is a Szigetre

MOCOHU

Romániába közel kétezer koronavírusos beteg van kórházi várólistán

MOCOHU

Elütötték Katey Sagalt, kórházba kellett szállítani

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This