20.9 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldfertőzéskoronavírusMAGYARORSZÁGsportrendezvények

Dúl a harmadik hullám, de Magyarország sorban rendezi a sport világversenyeket

Márciusban sorjáznak a világversenyek Magyarországon. A Blikk keddi cikke szerint

  • március 11–14. között rendeztük a kardozók olimpiai kvalifikációs budapesti világkupa-versenyét
  • az elmúlt hétvégén a birkózók és
  • a női kézilabdázók is Magyarországon küzdöttek a tokiói részvételért,
  • a héten kezdődik budapesti és székesfehérvári helyszínnel az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre,
  • lesz úszó-ob és
  • öttusa-vk is Budapesten.

A versenyek ügye azért érdekes, mert a kardozók viadala alatt, ahol 399 sportoló küzdött egymással – a szigorú egészségügyi szabályozások ellenére is – számos Covid-teszt pozitív teszt született a résztvevők körében.

A verseny ellenőrzésekért felelős Pócs Róbert azt nyilatkozta, hogy jelenleg hét kardozó van karanténban az egyik fővárosi hotel elkülönített emeletén. A sportolók közül három japán, egy francia, egy marokkói, egy venezuelai és egy görög nemzetiségű. Egyedül a görög kardozónő lázasodott be, illetve produkált egyéb tüneteket. A Blikk viszont idézi a francia L’Équipe-et: a lap információi szerint ennél jóval több, közel harminc sportolónál, edzőnél, bírónál mutatták ki a fertőzést közvetlenül a hazaérkezésük után. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig egyenesen megkérdőjelezte az olimpiai kvalifikációs versenyek megrendezésének észszerűségét, illetve a Budapesten használt egészségügyi előírások hatékonyságáról is kritikusan írt.

A Blikk megszólaltatta Ócsai Lajost, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának egykori vezetőjét, aki szerint egyetlen ország sem rendez a saját járványgörbéjének a csúcsán kiemelt nemzetközi sporteseményeket, folyamatosan mondják le a tornákat. A németek nem engedték beutazni az angol futballklubokat a Bajnokok Ligája-mérkőzéseikre, ezért játszottak a Puskás Arénában több meccset is.

Ezzel szemben mi mindent vállalunk, ami valószínűleg nem szakmai kérdés, sokkal inkább politikai. Ezt semmiképpen sem helyeslem

– nyilatkozta Ócsai, akinek véleményéhez Zacher Gábor toxikológus is csatlakozott.

Minden olyan eseményt, amely növeli a személyes érintkezések számát, a mostani helyzetben törölni kellene, sportversenyeket sem szabadna rendezni

– mondta Zacher.

A megkérdezett eseményszervezők ugyanakkor azt állítják, biztonságoson le tudják bonyolítani a több száz külföldi résztvevővel zajló versenyeket.

Az U21-es foci-Eb szervezői is azt hangoztatják, hogy felkészülten várják a vendégeket.

Az európai szövetség előírásai szerint a válogatott játékosait és szakmai stábjának tagjait, valamint minden személyt, aki kapcsolatba lép velük, rendszeres PCR-tesztekkel kell ellenőrizni a torna előtt és alatt. Ugyanez vonatkozik a játékvezetőkre, a mérkőzéseken jelen lévő UEFA-munkatársakra, a szervezői csapat tagjaira, a stadionokban dolgozókra és az orvosokra. A fertőzött személy karanténba kerül, ahogy a kontaktok is – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség sajtóosztálya.

The post Dúl a harmadik hullám, de Magyarország sorban rendezi a sport világversenyeket first appeared on 24.hu.

Related posts

Testkamerákat tesztelnek a BKK-ellenőrök és utaskoordinátorok

MOCOHU

Ennél szemetebb lopást nehéz elképzelni

MOCOHU

Márki-Zay és Karácsony közösen indul az előválasztás második fordulójában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This