18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldguller zoltánmagyar turisztikai ügynökségMAGYARORSZÁGmtüturizmus

Felháborodást okozó videója után teljesen eltűnt a turisztikai ügynökség vezetője

Miközben a járvány első és második hulláma alatt sűrűn tájékoztatta a fejleményekről a vendéglátással és turizmussal foglalkozókat Guller Zoltán, addig a harmadik hullám alatt teljesen eltűnt a nyilvánosság elől a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Úgy tudjuk, Gullert két, nagy felháborodást kiváltó februári megszólalása után vonták háttérbe.

A tavaly miniszteri biztossá is kinevezett Guller áprilistól decemberig az MTÜ podcastjában sorolta az ügynökség terveit, beszélt a kormányzati támogatásokról, a turisztikai szektor helyzetéről. Idén ugyan ezek az adások elmaradtak, de a vezérigazgató évindító videóüzenetben ismertette az ágazatnak nyújtott kormányzati segítségeket, és azt is, hogy a turizmusnak juttatott támogatás összege meghaladja a kétmilliárd eurót. Guller február 2-án egy interjúban és egy videóüzenetben szólalt meg ismét. A kormány kritikátlan méltatása addig sem volt idegen a cégvezetőtől, ezúttal viszont egyenesen úgy beszélt, mint egy pártpolitikus. Guller a Magyar Nemzetnek adott interjúban, majd a turisztikai szektornak küldött videóüzenetében is azt fejtegette, hogy Brüsszelben csak tanácskoznak, „egyik bizottsági ülés követi a másikat”, de egyetlen olyan intézkedés sem született az Európai Unióban, ami a vállalkozásokat támogatná. Miközben a kisvállalkozásokat segítő 10 millió forintos állami hitelt uniós pénz biztosítja.

A kritikából kijutott Budapestnek és az ellenzéknek is, az MTÜ vezetője szerint ugyanis „nem jön segítség Budapestről sem. Jó lenne, ha az ellenzéki polgármesterek nem a vakcináért állnának oda soron kívül, hanem küzdenének és harcolnának a vállalkozások életben maradásáért”. Dicséreteit a kormánynak tartogatta Guller, mondván, a kabinet az első pillanattól ott áll az ágazat mellett.

Guller Zoltán a járvány első és második hulláma alatt direkt politizálás helyett a piaci szereplőket próbálta nyugtatni, azt sugallva, hogy a bajba jutottak folyamatos segítséget kapnak. Február elején aztán, amikor néhány vendéglátóhely a tiltás ellenére a nyitást tervezte, a vezérigazgató a már idézett gondolatok mellett (vagyis hogy Brüsszel és Budapest egyáltalán nem adott támogatást a vendéglátóknak, bezzeg a kormányra végig számíthattak) videóüzenetében arra kérte a turizmusban tevékenykedőket, hogy a hátralévő hetekben tartsanak ki, tartsák be a szabályokat, és azzal biztatta őket, hogy „nehezített pályán, a kanyarban, a külső íven fogjuk megelőzni a versenytársainkat”.

Ők azonban nem osztották az optimizmusát, és alighanem a kormányzati segítségnyújtással sem volt mindenki elégedett, a bértámogatás kifizetését például éppen akkoriban hozták előre, miután sok vendéglátós még a novemberi összeget sem kapta meg február elején. Guller videója mindenesetre rövid idő alatt 11 lájkot gyűjtött, míg százszor annyian, 1100-an fejezték ki nemtetszésüket. Ezután előbb a videó tűnt el eredeti helyéről (itt még megnézhető), majd Guller Zoltán is a nyilvánosság elől. Azóta nem szerepel, januári és februári videóüzenetét sem követte újabb, pedig a kormány – a súlyos járványadatok ellenére – hetek óta a nyitást tervezi.

Kapcsolódó
„Aki tényleg nagy szarban van, nem jut hozzá” – sokan kimaradhatnak az ingyenhitelből

Orbán Viktor februárban arról beszélt, hogy minden kisvállalkozó hozzájuthat majd a 10 milliós állami hitelhez, de azok, akik 2019-ben nyitottak vagy nagyberuházást hajtottak végre, nem kapnak pénzt.

Mikor lehet nyitás?

Miután a kormány azt kommunikálja, hogy 2,5 millió beoltott után, április 8. után megkezdődhet a korlátozások lazítása, rákérdeztünk a turisztikai ügynökségnél, mikorra prognosztizálják a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek újranyitását. Az MTÜ szűkszavú válaszában annyit írt, hogy

a nyitás járványügyi kérdés, így az Operatív Törzs hatáskörébe tartozik.

Az ügynökség nem mindig zárkózott el az előrejelzéstől, Guller évindító üzenetében arról beszélt, hogy nyáron indulhat újra a turizmus, februárban pedig, amikor már egyre többen sürgették ezt, arról: „ahogy lehet, azonnal nyitunk”.

Persze óvatosan kell bánni a jóslatokkal. Januárban Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke például magyarázkodásra kényszerült, miután a szervezett levelet küldött a szállodásoknak és éttermeseknek arról, hogy pünkösd (május 23.) előtt ne számítsanak nyitásra. Az erről szóló cikkünk megjelenése után a kormány alaptalan és felelőtlen rémhírnek nevezte a pünkösdig tartó zárva tartást. Az MTÜ is rémhírnek minősítette ezt, Flesch Tamáson így akkora lett a nyomás, hogy még aznap visszavonta a levélét „a Kormányzati Tájékoztatási Központ által kiadott cáfolatra” hivatkozva.

Ahogy megírtuk, a kormányzat márciusi nyitásban reménykedett, ezért akadt ki a szállodaszövetség levelén. Az élet azonban inkább a pesszimista jóslatot látszik igazolni, bár a kormány a napokban előállt egy nyitási tervvel, ebben egyelőre csak az üzletek és a szolgáltatások újraindításáról, vagyis a március 8. előtti állapot visszaállításáról van szó. Hogy az éttermek teraszai mikor nyithatnak ki, arra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétvégén is csak annyit mondott: „nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen.” De rögtön hozzátette, minden prognózis bizonytalan.

The post Felháborodást okozó videója után teljesen eltűnt a turisztikai ügynökség vezetője first appeared on 24.hu.

Related posts

Megkérték hogy vigyen el a temetőből egy törött sírkövet, azt otthagyta és ellopott inkább kettőt

MOCOHU

Már a bőrborításnál nyilvánvaló, hogy ez nem egy átlagos laptop

MOCOHU

Az oroszok azt mondják, április elsején, vagyis holnap, humanitárius folyosót nyitnak Mariupolból

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This