9.3 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19kínakoronavírusMAGYARORSZÁGTudományvuhanwho

Koronavírus: a héten kiderül, mire jutott a WHO Kínában

Egy közvetítő faj feltételezhető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése, amely az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről szól – írja az MTI. Az AP hétfőn részleteket tett közzé a publikációból, a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatája révén jutott hozzá a tanulmányhoz.

A jelentést a napokban teszik közzé hivatalosan. A publikácóban a szakértők négy verziót mutatnak be a kialakulás lehetséges okaként, ezek közül kettőt, az élelemhez köthető terjedést és a vírus laboratóriumi eredetét felettébb valószínűtlennek nevezik. A kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták azt az elméletet, mely szerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából juthatott ki.

A WHO jelentése alapján a legvalószínűbb az a már korábban is ismert hipotézis, mely alapján a vírus denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre.

Ezt követi a denevérről emberre történő közvetlen átterjedés forgatókönyve, illetve az élelmiszerrel összefüggő fertőzés lehetősége. Bár a járvány későbbi szakaszában Peking többször azt közölte, hogy több állampolgár megbetegedése importált, mélyhűtött élelmiszerekkel hozható kapcsolatba, a friss eredmények alapján nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá alakuljanak.

A Kínában vizsgálatot folytató WHO-delegáció egyik tagja korábban azt mondta, a denevérek és egyéb állatok közötti átadás dél-kínai farmokon történhetett.

Kapcsolódó
A WHO szakembere szerint dél-kínai farmokról származhat a koronavírus

A térségben korábban egy olyan program futott, amelyben vadállatokat tenyésztettek.

Az AP leszögezi, hogy a tanulmány sok kérdést hagy megválaszolatlanul, de alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket. A jelentés közzétételét már többször elhalasztották, és emiatt felmerült a kétely a kínai fél őszinteségét illetően.

Peter Embarek, a WHO munkatársa pénteken azt mondta, folyik a fordítómunka és az adatellenőrzés, az anyagot pedig vélhetően néhány napon belül nyilvánosságra hozzák. Embarek vezette azt a WHO-delegációt, amely januárban ellátogatott a járvány első ismert gócaként elhíresült közép-kínai Vuhanba, amelynek nagybani piacáról az első fertőzötteket jelentették.

A publikáció nagyrészt a Vuhanban végzett vizsgálatokon alapul, egyúttal leszögezi azt is: nem lehet teljes biztonsággal nyilatkozni a vuhani piac szerepéről a járvány kapcsán, sem arról, hogyan került a kórokozó a piacra.

The post Koronavírus: a héten kiderül, mire jutott a WHO Kínában first appeared on 24.hu.

Related posts

Amy Schumer feltöltötte saját Instájára Hilaria Baldwin fehérneműs képét, mintha csak ő lenne rajta

MOCOHU

Ahogy a nők megerősödtek, úgy lett egyre vagányabb a divatjuk is

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This