16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alaszkacsehországMAGYARORSZÁGNagyvilágpetr kellnervagyon

Lezuhant a misztikus mágnás, aki Prágától Pekingig szárnyalt

Misztikus volt az élete, kísérteties a halála is annak az 1964-ben Prágában született üzletembernek, akinek egész pályafutását legendák kísérték. Petr Kellner a semmiből tűnt föl a kelet-közép-európai üzleti élet égboltján, hogy meglehetősen „vadnyugatias” pályafutása most szombaton a vad Nyugaton érjen véget.

A leggazdagabb cseh (sőt kelet-közép-európai) vállalkozó közgazdasági diplomával a zsebében közvetlenül a rendszerváltás után lépett be a tőke és munka, de kivált a tőke világába. Első munkahelyén, egy irodai termékeket, főleg Ricoh fénymásoló masinákat forgalmazó cégnél még nem élhette ki kimagasló tehetségét, ám az „új világ” új lehetőségeket kínált neki.

Számottevő magánvagyon híján a kuponos privatizáció sajátos módszertana tette lehetővé, hogy a „kopírozó memóriájú” fiatalember sziporkázó ötletei révén hamarost a magánvállalkozások csúcssikereinek egyikét mutassa be. Úgy mondják, hogy szemben a régió jó pár másik magánosítást hirdető kormányzatával, a cseh kabinet nem a pénzbeszedésre, hanem a magánszektor mielőbbi föltámasztására törekedett. A „bársonyos forradalom” követői igyekeztek a gazdasági átalakítást is a lehető legsimább anyagból szabni. A prágai programnak a lényege abban rejlett, hogy az érdeklődők az államtól térítésmentesen vagyonjegyeket (voucher) kaptak, amelyeket vagy vállalati részvényekre válthattak (ez volt a privatizáció ottani lényege), vagy befektetőknél értékesíthettek, nyilván azok nem kis hasznára.

MTI / EPA

Több sem kellett a vállalkozó kedvű fiatalembernek. Korábbi komáival már 1991-ben, Teplicében belevágott egy befektetési társaság létrehozásába. Ez lett később az egész régióban híressé lett Első Privatizációs Alap (PPF), a 400 hirtelenjében alakult hasonló cégből kiemelkedő négy nagy egyike. Vállalkozásuk olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy alig öt évvel később már Hollandiában bejegyzett holdingként működtek.

Újabb négy-öt év múltán mert még nagyobbat álmodni: 20 százalékos részesedést szerzett a Česká pojišt’ovná biztosítási társaságban és folyamatosan átvette annak irányítását. Ahogy gyarapodott a birodalma, úgy vált mind szárnyalóbbá Kellner fantáziája. Eredményes tranzakciói révén olyan vagyonra – és befolyásra –tett szert, hogy lépésenként fölvásárolta a kuponos privatizációban részt vett társait-riválisait, így ő lett a PPF csoport egyeduralkodója.

Első külföldi föllépése még az új szomszédba, a Csehszlovákiából kiszakadt keleti kistestvérhez vezette. De a PPF-csoport később folyamatosan terjeszkedve, 2018 nyarán fölvásárolta a Telenor magyarországi leányvállalatait, folytatta hódító útját Szerbiába, Montenegróba és Bulgáriába is. Minthogy igyekezett a háttérből mozgatni a szálakat, arra törekedett, hogy rendezett kapcsolatokat tartson fönn a legkülönbözőbb kormányzatokkal. Az általa megszerzett Telenor Magyarország tulajdonrészéből annak 25 százalékát például már a nagybevásárlás után alig egy évvel eladta az állami Antenna Hungáriának.

Ám a gondos gazda mindvégig rajta tartotta szemét a „jószágon”. Ismerői szerint minden üzleti tervről és a csaknem 158 ezer alkalmazott tevékenységéről még a cégvezetői is mindig közvetlenül neki számoltak be.

Időközben ugyanis a prágai központú PPF már három földrész több mint két tucatnyi országában terpeszkedő óriásvállalattá nőtte ki magát, élén a részvények csaknem teljes egészét ellenőrző alapítóval. Kellner a többségi tulajdonosa a lakossági fogyasztási kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, amely Oroszország után még Kínában is sikeresen megvetette a lábát! Nagy kérdés, hogy a közelmúltban erősen lehűlő cseh-kínai kapcsolatrendszert hogyan sikerül majd a cégnek átvészelnie.

Kellner csakugyan igyekezett még több lábon állni. És bár távol tartotta magát a sajtónyilvánosságtól, a háttérből éreztette odahatását a cseh Nova, majd a szlovák Markiza tévékben. Mellettük a PPF a Central European Media Entreprises csoport révén további televíziókban, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank vagy éppen a Skoda Transportation szolgáltató vállalkozás révén is folyvást gyarapította aktívumait. Az Assicurazioni Generalival kötött szerződés révén közös biztosító társaságuk Kelet-Közép-Európa tucatnyi országában (sőt Kazahsztánban) is aktív volt. Maga Kellner is beült az igazgatótanácsba, majd részesedését 2014-ben – természetesen busás haszonnal – nagyvonalúan újra eladta a Generalinak, potom 2,5 milliárd euróért. Arra azért ügyelt, hogy jó 2 százaléknyi részvény a tulajdonában maradjon.

Nem véletlen, hogy Petr Kellner az amerikai Forbes magazin dollármilliárdosokat összegző listáinak jó másfél évtizede sztenderd szereplője. Vagyonát – most már személyes hagyatékát – jelenleg 17,5 milliárd dollárra becsülik.

Miközben cégbirodalma megörökléséről spekulálnak, nem véletlen, hogy a prágai tőzsde is érzékenyen reagált a mágikus milliárdos váratlan halálhírére.

A hatékonyság megszállottjaként a multimilliárdos takarékosan bánt az idejével, hogy abból több jusson családjának – második nejének, Renátának és négy közös gyermeküknek. Ennek tulajdonítják, hogy nem egy magánrepülőgépet is vásárolt. A cseh sajtóban már-már a hangsebességnél gyorsabb ütemben terjedt, amikor 2010-ben például „üzleti célra” vett magának egy Boeing 737-700 Business jet-et. A mindig háttérbe húzódó mágnás persze igyekezett minden szálat a kezében tartani. Amikor például kitudódott, hogy az orosz és kínai kapcsolatokat a prágai kormánytól eltérően, szívén viselő Miloš Zeman elnöknek sietős lett a programja, Kellner „gyorssegélyként” azonnal odaadta neki a magánrepülőgépét…

Ha mégis odafigyelt némi publicitásra, netán lelkiismeretének ápolására, a kétezres évek elejétől igyekezett jótékonysági tevékenységgel kitűnni, a főleg felesége irányította alapítványuk révén. Ez főként hátrányos helyzetű fiatalok oktatására irányult, a bentlakásos elemi oktatástól és később az egyéni egyetemi ösztöndíjak juttatásáig terjedt.

Petr Kellner eközben viszonylag elvonultan élt a Prága közelében megbúvó Podkozí melletti terjedelmes nagybirtokán, de ritka szabadidejét szívesen töltötte számos más országban meglévő birtokain. A hegyormok közti síelés mellett a labdarúgást emlegették hobbijaként, fölemlegették, hogy fölmerült benne: netán megvásárolhatná mágnás barátjától, Roman Abramovicstól a Chelsea angol sztárcsapatot. Tény, hogy állandó helye van a londoni stadion exkluzív lelátórészében. Amikor egy vágyálmokat szövögető riportertanonc fölvetette, hol készíthetne interjút a Nagy Emberrel, némi gúnnyal azt tanácsolták neki: táborozzon le a londoni kékek stadionjánál, de hosszabb távra se tervezzen egyéb programot…

A helikopteres síelés a szupergazdagok sportja, akik kedvenc helyszíneiken (ilyen volt Kellnernek az alaszkai gleccserek világa) csak légi úton megközelíthető csúcsokról száguldanak a mélybe. A bátrak világa, kockázatokkal teli. Petr Kellner sohasem riadt vissza a rizikók vállalásától. Alig 30 évig tartó szárnyalását égig érő sikerek kísérték, egészen a mostani végzetes kalandjáig.

The post Lezuhant a misztikus mágnás, aki Prágától Pekingig szárnyalt first appeared on 24.hu.

Related posts

Házat építesz? Munkák, amiket magad is elvégezhetsz, és olyanok, amiket ne csinálj

MOCOHU

Räikkönen elég csúnyán kiütötte Vettelt az Osztrák Nagydíj végén

MOCOHU

Az AstraZeneca drasztikusan csökkenti az EU-nak szánt vakcinaszállítmányt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This