16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
balassi intézetKultúraMAGYARORSZÁGmatthias corvinus collegiummunkásőrségnapur architectpázmándi margitsomlói útspiró évatombor andrászoboki gábor

Túlméretezett óriás kerülhet a Gellérthegy oldalába

Magyarországon a politikai réteg sokszor fontos szerepet tölt be a különböző épületekről való értékítéletek megszületésekor: az elmúlt években épp ennek köszönhetően tűntek el, vagy alakultak felismerhetetlenné a szocializmus évtizedeinek nívós építészeti munkái.

Nincs ez másként a Matthias Corvinus Collegium Somlói út mentén álló épületeivel sem, hiszen a 2001 óta általuk használt kollégium (Spiró Éva, 1969-1971), illetve a 2020-ban a Balassi Intézettől az MCC-t akkor még fenntartó alapítványhoz került az irodaépület (a kétszeres Ybl-díjas Pázmándi Margit 1985-re megszületett munkája) átadása után

a Munkásőrség országos parancsnokságának, illetve tisztképzőjének adott otthont.

Kovács Zoltán, Kollektív Műterem / Wikimedia Commons

Sulyok Miklós művészettörténész egyenesen így jellemezte az együttest:

a Munkásőrség egykori székháza negatív szereplője a magyar történelemnek. Annak az elnyomó rendszernek volt a része, amely szovjet helytartóként uralkodott itt Magyarországon 1948-tól 1989-ig. Emiatt kézenfekvő, hogy az épület sorsának rendezése visszabontásban vagy teljes elbontásban valósuljon meg.

Az Építészfórum híre szerint nem csak ez a viszolygás hívta életre az MCC vezetőiben a bontás álmát, hanem az is, hogy az épületeknek rosszul kihasználhatóak a belső terei, beáznak, szigetelésük nem megoldható, a felújítás pedig túl sokba kerülne.

Az MCC Kommunikációs Igazgatósága 2020 augusztusában néhány részletet is elárult a lapnak – az akkori nyilatkozatban így fogalmaztak:

A konkrét beépítettség kérdése egyelőre nincs napirenden, de célunk, hogy az épített és a természeti környezetet a jelenleginél kevésbé terhelő épületben tanulhassanak diákjaink. Elképzeléseink szerint az új centrum legkorábban 2025-re készülhet el, a megvalósítást várhatóan tervpályázat előzi majd meg.

Az Építészfórum már ekkor felhívta a figyelmet a 370/2020. számú kormányrendeletre, ami nemzetgazdasági szempontból kiemeltté tette a projektet, így

akár egy tízemeletes panelház magasságával vetekedő, 32 méter magas épület is kerülhet a telekre, aminek a felszín felett 65, az alatt pedig 70 százalékát építhetik majd be.

Az elmúlt években egyre gyakrabban használt kiemelés emellett számos könnyítéssel jár, hiszen

a tervekkel kapcsolatban építészeti-műszaki tervpályázati eljárásra, tervtanácsi véleményre, sőt, településképi véleményezési és bejelentési eljárásra sincs szükség,

így az építési jogaik jó részétől már egy 2020. március 1-jén életbe lépett változással megfosztott kerületi önkormányzatnak nincs beleszólása a tervek alakulásába.

Google Street View Balra az egykori kollégiumi épület, jobbra az egykori irodaház – rövidesen mindkettő eltűnik majd.

A pályázatot – a hozzá csatolt részletes tervezési programmal együtt – 2021 januárjában írták ki,

március utolsó napján pedig az eredmény is megszületett.

Az MCC saját oldalán olvasható hír szerint két első díjat is kiosztottak: az egyiket a Napur Architect Kft. (az új Néprajzi Múzeum, a Duna Aréna, illetve az Atlétikai Stadion tervezői), a másikat a Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda (nevükhöz a Művészetek Palotája, a Nemzeti Táncszínház, illetve az Operaház és a Karmelita kolostor felújítása kötődik) közös pályázata kapta, három másik tervet – a ZIP Architects, a Studio In-Ex, és az Archikon munkáit – pedig szintén megvásároltak.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója az eredményhirdetés során arról beszélt, hogy

hangúslyos szempont volt a telken lévő zöldfelület növelése, illetve az is, hogy a környék lakosai is használhassák a tervezett épület környezetét.

Az elődöknek nem volt esélyük a túlélésre

A terveket bíráló bizottság társelnöke, az Ybl-díjas Kálmán Ernő még messzebbre ment, mint a korábban már említett, a döntéshozatalban nem szavazó tagként is részt vett Sulyok, hiszen egy, az MCC oldalán megjelent februári interjúban így fogalmazott:

 

„A Balassi Intézet kockatömbje egy félkatonai, önkényuralmi épület, befelé forduló, erődítményszerű építmény. Zártságával, lőrésszerű ablakaival távol tartja az érdeklődőket s igyekszik kizárni a külvilágot. Egy ilyen belső térben megváltozik az emberek viselkedése, és kapcsolattartásuk formája is. A lapos tetős, jelenleg kollégiumként funkcionáló épület lényegesen gyengébb minőségű anyagokból készült és építészetileg is elüt a Pázmándi Margit által tervezett, nagyon feszes, a kor szimbólumrendszerét teljesen lekövető építészeti megfogalmazástól. Ráadásul ez a kollégiumi épület szerkezetileg is elavult. A lebontásra váró két épület semmiképpen sem azt a filozófiát sugallja, amire a hely predesztinálná. Az új épületegyüttesnek az építészet 21. századi nyelvén és jelrendszerén keresztül a nyitottságot és a befogadást kell hirdetnie.”

Kálmánnak a Várnegyedben állt, a hazai és nemzetközi építészeti szcéna számtalan tagjának ellenkezése ellenére lebontott Országos Villamos Teherelosztó esetével is sikerült párhuzamot állítania, hiszen arra a kérdésre, miszerint nem tartanak-e attól, hogy szakmai hadjárat indul a Spiró és Pázmándi által tervezett épületek megmentése érdekében, így válaszolt:

 

„A Budai Vár esetében is láttunk már ilyen hecckampányt. S bár mindegyik oldal szinte vég nélkül tudja sorolni az álláspontját alátámasztó szakmai indokokat, be kell látni, hogy a fennmaradás melletti érvek ebben az esetben megalapozatlanok. A Svábhegy felől ez az óriási kockatömb nagyon kirí a térből. A Gellérthegy városrészt és a Citadellát – ami az osztrák önkényuralom máig fájdalmas jelképe – ideje lenne egyszer és mindenkorra rendbe tenni. […] A hely adja magát, hogy a hatalom építészeti megfogalmazása helyett a tudás jelképe legyen.”

A pályamunkákat többek közt az I. kerület főépítésze, Csány Éva is méltatta – utóbbi kiemelte:

az eredmény teljesíti azt a feltételt, miszerint az épület nem csak az MCC-é, hanem az egész városé lesz, sőt, annak távolnézetből keltett hatása egy új, „jellegzetes városi pontot hoz létre, amely a városlakók örömét is szolgálja”.

A két győztes tervet látva ez az állítás minimum megkérdőjelezhető, hiszen a Pázmándi és Spiró alacsonyabb, a környezetéből kiemelkedni nem kívánó, lépcsőzetes beépítése helyett a jövőben egy jóval nagyobb épület kerül majd arra a földdarabra, amit elhelyezkedése miatt a budai oldalon élők és közlekedők jókora szelete lát majd.

A látványtervek még nem a végleges állapotot mutatják, hiszen az MCC

a következő időszakban diákokkal, oktatókkal és a szakmai közönséggel szoros együttgondolkodásban fogja a terveket pontosítani, a pályázat kiírása óta jelentkezett megrendelői igényeket az épület tervezési folyamatába illeszteni,

a két győztes pályaműről közölt képek azonban jól mutatják az irányt, amerre a projekt tart.

Hirtelen nőtt nagyra

A Kárpát-medence szerte, az általános iskola felső tagozatától az egyetemig tartó diákévekben oktatást kiegészítő képzéseket nyújtó Matthias Corvinus Collegium – ami csak neve köt össze a Corvinus Egyetemmel – az elmúlt hónapokban elképesztő méretű ingatlan- és cégbirodalom birtokába jutott.

Februárban hosszú cikkben mutattuk be a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült, Mészáros Lőrinccel közös cégével, az Atmediával a közmédia, a TV2, és az ATV reklámidejét is értékesítő Tombor András szerelemprojektjeként indult intézményt, ami a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után évi menetrend szerint kapott százmiliókat, 2020-ban azonban hirtelen pénzmágnessé változott: egy kormányrendeletnek köszönhetően előbb a Mol és a Richter részvényeinek tíz-tíz százalékát – a 280 milliárd forintot érő csomag évi 7-7,5 milliárdnyi osztalékot termel – kapták meg, később pedig az ország több pontján álló ingatlanok – köztük az egykori Balassi Intézet, egy révfülöpi vitorláskikötő és tábor, illetve a korábbi zalaegerszegi városháza – kerültek a birtokukba. És ez még nem volt minden: a kormány augusztusban a Gazdaságvédelmi Alapból 36 milliárdos, decemberben pedig 94,5 milliárdos támogatást ítélt meg nekik.

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt

A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Az év végére öt, a megkapott ingatlanok üzemeltetésére, illetve újak vásárlására szolgáló céget hoztak létre, augusztusban pedig eldöntötték: beszállnak a Libri-Bookline Csoportba. Az elhatározást egy héttel ezelőtt siker koronázta, hiszen az MCC Alapítvány március 24-től 30,94 százalékos közvetett részesedéssel rendelkezik a cégben.

Matthias Corvinus Collegium A Hello Wood Zrt. és a ZDA-Zoboki Építésziroda közös pályaműve madártávlatból

A hirtelen vagyonnövekedést az alapító Tombor 2020 tavaszán írt belső levele már előre jelezte, hiszen abban így fogalmazott:

Eljött az idő, hogy az MCC jelentős lépést téve előre olyan kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, alapítványi kereteit megtartva, mint a Tudományos Akadémia, a Nemzeti Múzeum vagy a Nemzeti Színház.

A néhány hónap alatt összegyűjtött közel 500 milliárdos vagyon egyébként alig százmilliárddal kevesebb az ország éves felsőoktatási büdzséjénél, sőt, a részvénycsomag éves osztaléka egyedül akkora összeget jelent, mint az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem éves állami támogatása.

Az MCC-nek az idei év is jól indult: nemrégiben kiderült, hogy a Feneketlen-tóhoz közeli, négycsillagos Hotel Flamenco 355 szobája legalább négy évig hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként, illetve irodaként működik majd – vélhetően addig, míg a Somlói út menti óriás építése véget ér.

The post Túlméretezett óriás kerülhet a Gellérthegy oldalába first appeared on 24.hu.

Related posts

27 fok is lehet szombaton, az eső sem rondít bele

MOCOHU

Bod Péter Ákos és ismert magyar közgazdászok közösen tiltakoznak Orbán vétója ellen

MOCOHU

Nagykövet lett az Információs Hivatal volt vezetője

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This