15.9 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
díjétteremGazdaságköltéskorlátozásoklejárt egyenlegMAGYARORSZÁGszabadidőszállodaszép-kártyaveszélyhelyzet

November óta most jutott újra az eszébe a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben nehéz a SZÉP-kártyákról költeni

A tavaly tavaszi veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a kormány, majd alig egy hónap múlva, április 5-én rendeletileg megtiltották, hogy a SZÉP-kártyát kibocsátó pénzforgalmi szolgáltatók a lejárt egyenlegekre felszámítsák a 3 százalékos díjat. A veszélyhelyzet lejárta, azaz 2020. június 18. után további 60 napig tartott a tiltás.

Egy viszonylag szabadabb nyár után a járvány fokozatosan újra felerősödött, a kormány pedig tavaly november 4-től ismét kihirdette a veszélyhelyzetet, amit meghosszabbított, majd folytatólagosan 2021. február 8-tól újra kihirdetett, végül az intézkedéseket újfent meghosszabbította, az idén május 22-ig. A veszélyhelyzettel  járó korlátozásokat tavaly november 11-től rendelték el, de ezzel párhuzamosan elfelejtkeztek a SZÉP-kártyásokról. Bő öt hónapra. Igaz, az egyenlegek már nem vesznek el, mint régebben, viszont a felszámított szolgáltatói díjak miatt lassan azért fogyogatnak.

Mintha lehetett volna költeni úgy, ahogy korábban

Fentiek fényében nem véletlen, hogy egy SZÉP-kártyás olvasónk március 29-én felháborodott levelében ezt kérdezte:

Vajon a kormány szerint szeptembertől utazgatnom és megszállnom kellett volna szerte az országban, szórakozni önfeledten a szabadidőmben, vagy fogyasztanom a finom fogásokat a vendéglátóhelyeken, hogy ne olvadjon el ok nélkül a „játékpénzem”? Nem arról volt szó, hogy ilyeneket nem kellene csinálni?

Kártyakibocsátója, az OTP oldalán ekkor még csak a tavalyi tájékoztatás szerepelt arról, hogy 2020. áprilistól szeptemberig nem számították fel az ügyfeleknek a 3 százalékos díjat. Illetve az, hogy ezzel kívánták segíteni a kártyabirtokosokat, mivel a juttatások felhasználási köre jelenleg jelentősen korlátozott.

Olvasónk azért volt felháborodva, mert bár a korlátozások már hónapok óta érvényben vannak megint, a díjfelszámítást nem korlátozták a SZÉP-kártyákon felhalmozódott, a korlátozások miatt nehezen felhasználható lejárt egyenlegekre. Mint kiderült, éppen jókor kérdezett rá a dologra.

Március 28-tól újra nem számítható fel a díj

A CafeteriaTrend szakértője, Fata László azt írta megkeresésünkre, hogy az elmúlt hetekben sokan kérdezték tőle, várható-e változás a lejáró SZÉP-kártya egyenlegekkel kapcsolatban. Ő hívta fel a figyelmünket arra is, hogy végül március 27-én szombaton jelent meg a rendelet, amely újra megtiltja a lejárt SZÉP-kártyás egyenlegekre a díjfelszámítást, március 28-tól, egészen a veszélyhelyzet végét követő 60. napig, vagyis a jelen állás szerint július 22-ig.

A kormányrendelet azt is előírta, hogy a pénzforgalmi szolgáltatóknak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül tájékoztatniuk kell a kártyabirtokosokat arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 61. naptól kezdve milyen mértékű díjat számítanak fel a fel nem használt pénzeszközre. (Eddig mindhárom szolgáltató a maximális 3 százalékos díjat számította fel.)

Megkeresésünkre mindhárom pénzforgalmi szolgáltató, azaz az OTP, az MKB és a K&H is azt válaszolta, hogy tavaly szeptembertől folyamatosan felszámíthatták, és fel is számították a 3 százalékos díjakat a lejárt egyenlegekre, egészen idén március 27-ig. Most március 28-tól viszont a rendelet előírása szerint már nem számítják fel.

Az MKB weboldalán elhelyezett tájékoztatóból a részletek is egyértelműek. A bank

  • a 2017-es és 2018-as munkáltatói juttatásokból a 2021. március 27. napjáig fel nem használt pénzeszköz (lejárt egyenleg) után 2021. március 28. napjától nem számít fel díjat,
  • valamint a 2019-es munkáltatói juttatásból 2021. május 31. napjáig fel nem használt pénzeszköz (lejáró egyenleg) után 2021. június 1. napjától szintén nem számít fel díjat,
  • visszavonásig, de legalább a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló legutóbbi, január 29-i kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig.

Tulajdonképpen ezt írja weboldalán a K&H is, és március 30-án az OTP is tett ki friss tájékoztatót.

Ajánljuk még tavaly decemberi cikkünket, amelyben Fata László juttatási szakértő segítségével részletesen átvettük, mit tehetünk és mit nem, ha nem tudtuk elkölteni a SZÉP-kártyán lévő pénzeket a korlátozások miatt.

Kapcsolódó
Mit tegyünk, ha nem tudjuk elkölteni a SZÉP-kártyán felhalmozódott pénzt?

A juttatási szakértő tippjei.

The post November óta most jutott újra az eszébe a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben nehéz a SZÉP-kártyákról költeni first appeared on 24.hu.

Related posts

Készüljön, mert 36 fok is lehet csütörtökön

MOCOHU

Kiderült, az emberek elég bátrak, hogy beleszóljanak, mi épüljön ott, ahol leélik az életüket

MOCOHU

Totem: A versenyzőknek ezekben a jurtákban kellett meghúzniuk magukat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This