16.5 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
leletMAGYARORSZÁGókorókori egyiptomrégészetTudomány

Megtalálták Egyiptom elveszett aranyvárosát

Egyiptomi kutatók megtalálták azt a 3 ezer éves, elveszett aranyvárost, amelyet a homok temetett maga alá Luxorban – írja az MTI. Záhi Havvász régész szerint a települést régóta keresik a szakemberek, de eddig nem bukkantak a nyomára.

Az Aton napisten felemelkedése után elnevezett város III. Amenhotep fáraó korában jött létre, de még Tutanhamon idején is használatban volt.

Záhi Havvász úgy véli, a lelőhely az Egyiptom területén valaha feltárt legnagyobb ókori város.

Az időszámítás előtt 1391-től 1353-ig uralkodó III. Amenhotep által alapított város korának legnagyobb közigazgatási és ipari központja volt. III. Amenhotep nyolc éven át együtt irányította fiával, a legendás IV. Amenhoteppel, későbbi nevén Ehnatonnal.

A misszió 2020 szeptembere óta folytatott ásatásokat. A munka eredményeként egy jó állapotban fennmaradt település került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén pedig házakat, amelyeknek falai elérik a 3 méteres magasságot.

Közzétette: ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ – 2021. április 8., csütörtök

Betsy Brian, a Johns Hopkins Egyetem egyiptológusa szerint az elveszett város megtalálása a második legjelentősebb felfedezés az országban Tutanhamon sírjának megtalálása óta. A kutató úgy véli, az új eredmények segíthetnek fényt deríteni a történelem egyik legnagyobb rejtélyére, arra, hogy Ehnaton fáraó és felesége, Nofertiti miért költöztek Ahet-Atonba, azaz a mai Amarnába, melyet Ehnaton alapított új fővárosként.

A várost III. Ramszesz Medinet Habu-i temploma és III. Amenhotep memnóni temploma között tárták fel. Az ásatás során azonosították III. Amenhotep három királyi palotáját, illetve a birodalom közigazgatási és ipari központját. A város korát gyűrűk, szkarabeuszok, festett cserépedények és III. Amenhotep kartusát viselő agyagtéglák erősítették meg. Találtak borosedényeket lezáró agyagkupakokat is. A város déli részén egy pékségre, kemencékre és tárolóedényekre bukkantak.

A város második, részben még feltáratlan része lehetett a közigazgatási központ és a lakónegyed, mivel itt nagyobb és jól elrendezett építményeket találtak. A területet egy cikkcakkos fal veszi körül, amelyen át csak egyetlen bejárat nyílik a belső folyosókra és a lakónegyedekbe.

A város egy harmadik részén egy műhelyt azonosítottak, ahol egyebek közt a templomok és melléképületeik építésére használt, III. Amenhotep nevét viselő sártéglákat gyártották. Az ásatások során feltártak fonó- és szövőeszközöket, továbbá üveggyártási salakot.

Egyelőre vizsgálják a leleteket, amelyeket két szokatlan sírhelyen találtak. Az egyik teremben egy tehenet vagy bikát temettek el, a másik sírban egy ember nyugszik oldalra kinyújtott karokkal és a térdei köré tekert kötél maradványaival.

The post Megtalálták Egyiptom elveszett aranyvárosát first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy hónapja nevezték ki, de Karácsony máris visszavonta az állatkert új igazgatójának kinevezését

MOCOHU

Babis elismerte vereségét, de nem zárta ki, hogy kormányfői megbízatást kap

MOCOHU

Használt okostelefon a netről – Mire figyeljünk vásárláskor? (X)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This