14.4 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágebféltékenységkutyaMAGYARORSZÁGTudomány

Meglepő, mennyire féltékenyek tudnak lenni a kutyák

Egy friss tanulmányban a szakértők a kutyák féltékenységét elemezték. Korábbi vizsgálatok alapján a tulajdonosok több mint 80 százaléka tapasztalt már irigy viselkedést (zajkeltést, izgatottságot, a póráz rángatását) azt állatoknál, amikor másik kutyára figyeltek. Amalia Bastos, az Aucklandi Egyetem munkatársa és kollégái most alátámasztották a korábbi eredményeket – írja az Association for Psychological Science oldala.

A szakértők arra jutottak, hogy a kutyák már akkor féltékenyek lehetnek, ha csak elképzelik, hogy gazdájuk egy másik ebbel foglalkozik.

Bastos szerint a tudománynak sikerült igazolnia, amit korábban sokan megtapasztaltak: a kutyák iriggyé válnak, ha gazdájuk potenciális riválissal találkozik. Hasonló viselkedés figyelhető meg kisgyermekeknél is, amikor anyjuk egy másik gyermekkel van elfoglalva. Mivel az embereknél a féltékenység a tudatossághoz kapcsolódik, a kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként nyilvánulhat meg más fajoknál.

Bastosék 18 kutyával kezdtek el kísérletezni. A példányoknak lehetőséget adtak, hogy elképzeljék, ahogy gazdájuk interakcióba lép egy valósághű műkutyával vagy egy gyapjúból álló hengerrel. Előbbi a lehetséges riválist helyettesítette, utóbbi pedig kontrollként szolgált.

Aleksandr Pobeda / EyeEm / Getty Images

Az állatok először láthatták, hogy gazdájuk a műkutya mellett áll, majd egy falat tettek az egyedek és a potenciális rivális közé. Amikor a kutyák szemszögéből úgy tűnt, hogy az emberek épp a riválist simogatják, az élőlények megpróbálták elérni gazdáikat. A gyapjú hengerek nem váltottak ki hasonló szintű izgatottságot.

Az adatok alapján a kutyák a féltékenység három, az emberekre jellemző vonását is mutatják. Úgy tűnik, az irigység csak akkor jelentkezik, ha az emberek a potenciális riválissal érintkeznek; a féltékenység az adott interakciótól, és nem a másik kutya puszta jelenlététől alakul ki; és akkor is megfigyelhető, amikor az ebek nem látják a konkrét érintkezést.

Bastos kiemelte, további vizsgálatokra lesz szükség, hogy alaposabban megértsék a jelenséget. Mint mondta, egyelőre korai kiejelenteni, hogy a kutyák hozzánk hasonlóan élik meg az irigységet.

The post Meglepő, mennyire féltékenyek tudnak lenni a kutyák first appeared on 24.hu.

Related posts

Ha egyetlen videót akarna látni Zuckerbergről, ez legyen az

MOCOHU

A járvány miatti mélypont után magához tért az üzleti bizalom

MOCOHU

Félmillió forintot is fizethet Jakab Péter azért, hogy a Parlamentre vetítette Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc arcképét

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This