19 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
élet és irodalomKözéletMAGYARORSZÁGvélemény

Különbség a gyávaság és a félelem között

Vásárhelyi Mária: A leggyávább bátor ember

Demokratának lenni mindenekelőtt azt jelenti, hogy nem félni…

Amikor Bibó ezt a közhelyszerűen, ám rendre hiányosan idézett kijelentését leírta, akkor – miként ez a mondat második feléből kiderül – nem a félelemre, hanem a gyávaságra gondolt. Félni vagy gyávának lenni – hatalmas különbség. A félelem ugyanis teljesen természetes érzés, minden normális ember számtalan dologtól fél. A gyávaság azonban az emberi silányság egyik jelzője. Gyávának lenni azt jelenti, hogy valaki, bár tisztában van azzal, egy-egy helyzetben mi lenne a helyes döntés, mégis számításból, félelemből, önzésből – a rossz utat választja. És mivel tudja, hogy rendre a rosszat választja, gyűlöli azokat, akiknek van bátorságuk a kockázatosabb, veszélyesebb jó mellett dönteni. A bátorság nem a félelem, hanem a gyávaság ellentéte. Ha egy vezető politikus gyáva, akkor döntései nem a magánérdekeket sértik, hanem a közjó, a közérdek érvényesülésének állják útját, és a társadalom boldogulását sodorják veszélybe. Ilyen gyáva politikusnak gondolom Orbán Viktort és a szolgálatába szegődött vazallusokat.

Mi ez?

Hetente egy-egy részletet mutatunk az Élet és Irodalom legújabb számából. Ha tetszik, az írásokat elolvashatja a www.es.hu oldalon vagy a péntekenként megjelenő lapban. Már online is: www.es.hu/elofizetes

Váncsa István: Telt házakkal

Nyolc város jelezte, hogy hajlandó a nyári labdarúgó Eb mérkőzéseit közönség előtt megrendezni, közölte az UEFA múlt pénteken. Bilbao, Dublin, München és Róma még gondolkodik, ami az ő helyzetükben meg is érthető, hiszen az ő vállukról a döntés ódiumát senki főhatalom le nem veszi. Nekik nincsen bölcs vezetőjük, aki mindenkinél mindent jobban tudna, vagyis a város dolgaiért a városi önkormányzat és mindenekelőtt a főpolgármester maga felel. Nehéz kenyér. Velük ellentétben magyar kollégáiknak mostanra hovatovább semmi tennivalójuk nem maradt, vígan fröccsözhetnének a kedvenc kocsmájukban, ők viszont ehelyett csak böstörködnek és bírálják kormányzó urunkat, aki helyettük dolgozik, és az orrukat is megtörli, ha muszáj. Budapest főpolgármesterét a foci Eb ügyében senki még csak meg se kérdezte, a városháza tisztségviselői az eredményről éppúgy az UEFA április kilencedikei hivatalos közleményéből értesültek, ahogy mindenki más, két szalmaszálat se kellett a várható dicsőség reményében keresztbe rakniuk, vajon legalább megköszönték?

Ugyan.

Fleck Zoltán: Demokráciát!

Súlyos ellentmondás nyomasztja tehát a demokratikus közvéleményt: konszenzus látszik ugyan abban a kérdésben, hogy a demokráciában szokásos kormányváltás Magyarországon 2022-ben elégtelen lesz, annál több, valamiféle rendszerváltás szükséges, a NER felszámolása. Ugyanakkor távolról sincs megegyezés abban, mit kezdjen egy kis parlamenti (nem kétharmados) többség az Alaptörvénnyel. Kellene rendszerváltás, de nem szabad az Alaptörvényhez nyúlni – ez így nem fog menni. Széttárják hát a kezüket tehetetlenül, és bizakodnak a kevésbé valószínűben. Pedig kétharmados többség esetén is megfontolandó lenne kilépni abból a logikából, hogy a választások után megszerzett mandátumokkal a parlamenti többség alkotmányoz.

Még jóhiszemű „rendszerváltók” is azonosítják az alkotmányozást a parlamenti döntéshozással. A lehetséges alternatíva akkor válik igazán érthetővé, ha megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetet, amelyből kényszerek származnak, és választ keresünk arra a kérdésre is, hogy miért szükséges mindenképpen megszabadulni az Alaptörvénytől.

Csepi Lajos: Eb ura fakó

Egy jól működő szociális piacgazdaságban az államnak nincs közvetlen termelésszervező szerepe. Ki kell jelölnie a fejlődés stratégiai irányait, és biztosítani a gazdasági tevékenység feltételeit: az infrastrukturális hátteret, a megfelelően képzett munkaerőt és a hatékony közgazdasági szabályozórendszert. Beavatkoznia akkor kell, ha egyes folyamatok alakulása országos szintű, komoly társadalmi-gazdasági veszéllyel jár. Minden jel arra mutat, hogy itt a pillanat, amikor az államnak tényleg be kell avatkoznia. Az egyik legnagyobb magyar vállalat, a Dunaferr nagy bajban van. Utoljára 2018-ban tett közzé pénzügyi jelentést. A dokumentum szerint akkor 4 500 munkavállalót foglalkoztatott, árbevétele 368 milliárd forint volt. A vállalat működése azóta szétesőben van, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, a munkavállalók kollektív szerződése lejárt, és nem újították meg. Tavaly szeptember 30-a óta nincs sem igazgatóság, sem felügyelő bizottság, a menedzsment elveszítette minden hitelét, és áttekinthetetlen ukrán–orosz belháborút folytat. A dolgozók pedig több mint fél éve két részletben kapják havi fizetésüket, a szakszervezeti képviselők lehetetlen helyzetbe kerültek.

Mélyi József: Magyar Mindenség Múzeuma

Néhány nappal ezelőtt L. Simon Lászlót múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezték ki. Feladatai közé tartozik majd a Természettudományi Múzeum beolvasztása a Magyar Nemzeti Múzeumba; a távolabbi jövőre tekintve meg kell vizsgálnia az Iparművészeti Múzeum bekebelezésének lehetőségét, s meg kell újítania magát a Nemzeti Múzeumot is. Ezen felül ki kell dolgoznia a múzeumok régészeti és műtárgyvédelmi tevékenységének centralizálását, és mintegy mellékesen – ahogy ez az Emberi Erőforrások Minisztériumának extra sajtóközleményéből kiderül – munkálkodnia kell a teljes múzeumi szféra megújításán.

Minden átalakul, minden megújul megint, és a hirdetmény szerint ismét úgy, ahogy eddig még soha. A Nemzeti Együttműködés Rendszere megmenti a tönkretett Természettudományi Múzeumot és az ellehetetlenített Iparművészeti Múzeumot; igaz, arról már nem esik szó, hogy ezeket az intézményeket korábban maga a rendszer éheztette ki és taposta el. A megmentés kulcsszava ismét a centralizálás, csak most éppen integrációnak hívják. Tulajdonképpen nagyon régi mintázatok tűnnek át a mostani határozaton; mintha a csaknem száz évvel ezelőtt kialakított – a jelentősebb közgyűjtemények összevonásával létrehozott – Gyűjteményegyetem újraélesztése lenne a végcél.

Szponzorált tartalom

A cikk az Élet és Irodalom támogatásával készült.

The post Különbség a gyávaság és a félelem között first appeared on 24.hu.

Related posts

Megszületett Cseh László első gyermeke

MOCOHU

Világhírű magyar tudósnőt vett feleségül Einstein legidősebb fia

MOCOHU

Önkéntes karanténba vonult Karácsony Gergely

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This