19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGmathias corvinus collegiummccNagyvilágsrfvagyonkezelő alapítvány

A svájci közszolgálati tévé riportot készített arról, hogyan szervezi alapítványokba az állami vagyont az Orbán-kormány

Privát alapítványokba helyezi az állami vagyont a magyar kormány címmel sugárzott riportot a svájci SRF televízió. (A videót nem lehet beágyazni, ide kattintva megnézheti.)  Az SRF megkereste a magyar kormányt és a Fideszt is, hogy kommentálják a vádakat, de nem kívántak nyilatkozni.

A beszámolóban kitértek rá, hogy az Orbán-kormány egyetemeket, a kastélyokat, a termőföldeket és  energetikai vállalatokat akar „közérdekű” alapítványokba helyezni, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek. Bemutatják a Budapesttől 25 kilométerre fekvő Gödöllői Királyi Kastélyt:

Sissi kedvenc kastélya ma már a turisták kedvelt úti célja. Most a kormány egy magánalapítványnak adja a kastélyt

– hangzik el a riportban, hozzátéve: már Magyarország vezető gazdasági felsőoktatási intézménye, a Corvinus Egyetem sincsen állami kézben. 2019 júliusában ugyanis a magyar kormány átadta az egyetemet egy alapítványnak, most pedig a rektor helyett az alapítvány dönti el, hogy ki taníthat, illetve az alapítvány ellenőrzi a költségvetést is.

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket. Egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok, színházak – ezek mind alapítványok kezébe kerülnek. Az alapítványok tagjairól (a kuratórium tagjairól – a szerk.) a kormány dönt. Az alapítványi megbízatás élethosszig tart

– fogalmaznak. Hozzáteszik: az alapítványi vezetők közül többen a jelenlegi Orbán-kormány miniszterei. Az állami tulajdon magánalapítványokba való átvezetése a felsőoktatásban halad a legnagyobb léptekkel: az ország 21 állami egyetemének felét ma magánalapítványok működtetik, teszik hozzá.

A televíziónak Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője nyilatkozott, szerinte a kormány a jövő évi parlamenti választások utáni túlélésre készül, ha esetleg veszítenének.

A riportban arra is kitérnek, hogy Magyarországnak milliárdos nagyságrendű részvénypakettjei voltak hatalmas cégekben, például a MOL-ban, ezeket a részvénycsomagokat is elajándékozták. A megajándékozott neve az anyagban nem hangzott el, de a kormány elitképzőjeként emlegetett Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványról van szó, róluk bővebben itt olvashat:

Kapcsolódó
Százmilliárdokkal hizlalták megkerülhetetlenné a kormányközeli elitképzőt

A Mathias Corvinus Collegium a Habony Árpád hitelezőjeként is elhíresült Tombor András szerelemprojektjének indult, majd negyed századdal később rengeteg pénzzel szállt be a kormány, és kiszorította a Fidesz-közeli üzletembert. Volt és jelenlegi diákokkal, oktatókkal és a főigazgatóval beszélgettünk, hogy megmutassuk, mi az az MCC, és hová tart.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet vezetője a SRF kérdésére értelmetlennek és illegálisnak minősítette az eljárást, mivel így az állami vagyon örökre elvész.

A következő kormány soha nem fogja tudni visszaszerezni az állami vagyont az alapítványok zsebéből

– fogalmazott.

Kapcsolódó
Schiffer András: Magyarország kiszervezése

Szerzőnk szerint Orbán Viktor a demokratikus kormányzattól elrabolt struktúrákat egyszemélyi irányítás alá helyezi.

The post A svájci közszolgálati tévé riportot készített arról, hogyan szervezi alapítványokba az állami vagyont az Orbán-kormány first appeared on 24.hu.

Related posts

Még mindig nem tudni, hol játszanak a magyarok a kézi-Eb-n

MOCOHU

Életünk története: Járai Mátét megrázta, amikor 82 évesen meglátta magát

MOCOHU

Egy hét alatt is hatalmasat javult az oltási kedv, már az emberek 52 százaléka beoltatná magát.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This