16.5 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
a68antarktiszjéghegyklímaváltozásMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Elolvadt a legnagyobb jéghegy

A világ egyik legnagyobb jéghegye 2017-ben szakadt le az Antarktiszról, a területe akkor csaknem hatezer négyzetkilométer volt. Mára azonban a műholdfelvételek alapján számtalan kis darabra töredezett, az amerikai National Ice Center jégkutató központ úgy ítélte meg, nincs értelme tovább követni – számol be az MTI.

Az A68 az Antarktiszi-félsziget szélén lévő Larson C-selfjégről szakadt el, egy éven át alig mozdult. Ezután egyre növekvő sebességgel kezdett észak felé sodródni az erős áramlatok és szelek segítségével. Az Atlanti-óceán déli vizein a brit tengerentúli területekhez tartozó Déli-Georgia-sziget felé sodródott, ahol a legnagyobb jéghegyek szokták végezni úgy, hogy a sekély vizekben lassan elolvadnak. Ezt azonban az A68-nak azonban valahogy sikerült megúsznia, végül

a hullámok, a meleg tengervíz és a levegő emelkedő hőmérséklete végzett vele, egyszerűen kis darabokra töredezett szét.

„Lenyűgöző, milyen sokáig kitartott” – fogalmazott Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem kutatója a BBC-nek. Az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja lett. Különösen akkor beszéltek róla sokat, amikor félő volt, hogy Déli-Georgia partjainál megfeneklik, elvágva ezzel a pingvinek útját a táplálékhoz, az emberek pedig aggódni kezdtek az állatokért.

The post Elolvadt a legnagyobb jéghegy first appeared on 24.hu.

Related posts

Survivor: Catherine a kiesése után üveghangon sikítozott, amikor meglátta az angolvécét

MOCOHU

Az elmozdított perui elnök 18 hónapos fogva tartását rendelték el

MOCOHU

Plus Size kollekcióval készül Kárpáti Rebeka

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This