19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldiparűzési adókompenzációkormányzati támogatásMAGYARORSZÁG

A kormány elosztott 23 milliárdot a nagyvárosok között, de csak utólag kérdezte meg, hogy mire költik

Igazságosak az állami támogatások – állította Kósa Lajos a nagyvárosoknak adott kormányzati kompenzációról. A fideszes politikus azt követően vette védelmébe a kormánydöntést, hogy kiderült: Eger önkormányzatának harmadannyi pénzt adtak az államkasszából, mint amennyit Mészáros Lőrinc érdekeltsége kapott a városban található hotelje felújítására, vissza nem térítendő támogatásként.

Eger az egyike volt annak a 27 városnak, amely a múlt héten úgynevezett működési támogatásban részesült a járvány alatt megnyirbált adóbevételei kompenzálására. Gulyás Gergely miniszter a múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 23 milliárd forintot oszt szét azok között az önkormányzatok között, amelyek az elmúlt időszakban rossz pénzügyi helyzetbe kerültek. Mint ismert, a kormány a járványra hivatkozva csökkentette az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételét, magához vonta a gépjárműadó teljes összegét, és ingyenessé tette a parkolást, ami további forráskiesést jelentett a nagyvárosoknak.

A főváros teljesen kimaradt a mostani kompenzációból. A legnagyobb összeget, 2,925 milliárd forintot Debrecen kapta. Pécsnek 2,05, Szegednek 1,95 milliárd jutott. A sor végére Ózd került, a 30 ezres borsodi város 180 millió forintot kap.

A 25 ezresnél népesebb városok esetében a kompenzáció nem automatikus, minden önkormányzattal kapcsolatban egyedi kormánydöntés született. Miniszteri biztost is kineveztek a pénzügyi egyeztetések lebonyolítására, a települések vezetőinek Balla György fideszes országgyűlési képviselővel kellett tárgyalniuk.

A Miniszterelnökség a döntéssel kapcsolatos múlt heti közleményben azt állította, hogy pártpolitikai szempontok nem játszottak szerepet, az arányosság, a méltányosság és a rászorultság alapján osztották el a keretet. Az azonban, hogy a tárca mit értett rászorultságon, nem derült ki, mert a jelek szerint az egyeztetések ellenére a kormányzati pénzosztás előkészítésekor nem az számított, hogy a települések milyen elmaradt beruházásra, kiesett költségre költenék a támogatást. A kompenzáció eljárásrendje szerint ugyanis előbb dőlt el, ki mennyi pénzt kap, és csak utána kérdezték meg, hogy milyen célokra költik.

A 24.hu információja szerint a Belügyminisztérium kedden körlevélben fordult az önkormányzatokhoz, és azt kérte, néhány napon belül küldjék meg, mire fordítanák a pénzt.

A városoknak közölniük kell, hogy fejlesztési vagy működési célokra költik a támogatást, enélkül ugyanis nem történhet meg az utalás. A városok csak a nyilatkozat megtétele után, célhoz kötötten kaphatják meg a megítélt kompenzációt.

Az ellenzéki vezetésű Eger 1,5 milliárd forintot kért az államtól a 2-2,5 milliárdosra becsült kiesés miatt, 825 millió forintot kapott, Mirkóczki Ádám polgármester mégis azt nyilatkozta, elégedett a megítélt összeggel. Az általunk megkeresett ellenzéki vezetésű városok többsége pedig nem akart nyilatkozni a kompenzációról.

A második legmagasabb kompenzációt elkönyvelő Pécs polgármesteri hivatala azt írta: a város a speciális pénzügyi helyzetére tekintettel – 8,5 milliárd forintos adósságot örököltek 2019-ben, amit részletekben fizetnek vissza az államnak – az iparűzésiadó-csökkentés miatti teljes kiesés kompenzálását kérte, azaz 2,054 milliárd forintot. Ezt az összeget meg is kapta a város. A Péterffy Attila vezette önkormányzat közölte, hogy összességében 5,77 milliárdot kértek az idei évre azzal, hogy a tavaly felmerült 3,7 milliárdos igényről lemondanak. A teljes kompenzáció érdekében ezért további egyeztetést kezdeményeznek.

Debrecen fideszes polgármestere sem volt elégedetlen, bár elárulta, hogy csak az iparűzési adó miatt 3,7 milliárd forint a város bevételkiesése. Papp László közölte, hogy a gazdaság újraindítása érdekében, a kormány és az önkormányzatok együttműködésének jegyében a bevételkiesésből az önkormányzat is részt kell, hogy vállaljon, így egyetért a megítélt kompenzáció mértékével.

The post A kormány elosztott 23 milliárdot a nagyvárosok között, de csak utólag kérdezte meg, hogy mire költik first appeared on 24.hu.

Related posts

Tűzharcban agyonlőttek egy férfit Londonban

MOCOHU

Kritikus állapotban van Bányai Gábor országgyűlési képviselő

MOCOHU

Vírusbiztosan lehet ügyeket intézni a pénzügyi békéltetőnél

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This