12.8 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
chicagoÉlet-Stílusfeketelori lightfootMAGYARORSZÁGmédiapolgármester

Chicago fekete polgármestere nem ad interjút fehér újságíróknak

A város első fekete nőként megválasztott polgármestere szerdai Twitter-bejegyzésében azzal indokolta a döntését, hogy alapvetően a fennálló állapotok megváltoztatásának céljával indult el a pozícióért, amit ő nem csak a városháza keretei között szeretne gyakorolni.

Szégyen, hogy 2021-ben a városháza sajtótestülete túlnyomóan fehér egy olyan városban, ahol a lakosságnak több, mint a fele vallja magát feketének, latinónak, ázsiai gyökerűnek vagy amerikai őslakosok leszármazottjának

– fejtette ki a CNN által idézett közleményben.

A különböző hírszerkesztőségek sokszínűségének a hiánya nem újkeletű jelenség, ennek ellenére a híroldal szerint több színesbőrű újságíró is kritizálta a polgármester döntését.

A Chicago Tribune hasábjain a városháza ügyeivel rendszeresen foglalkozó latino újságíró, Gregory Pratt szerint például a politikusoknak nem lenne szabad megmegszabniuk a róluk író újságírók személyét. Ő úgy gondolja, a hírszerkesztőségek összetételének etnikai sokszínűsége (pontosabban annak hiánya)

valóban hatalmas probléma, de ezt megoldani a szerkesztőségek vezetőinek a feladata, és nem a politikusoké – akiknek a kérdező hátterének ismerete nélkül kötelességük lenne válaszolni minden újságírói kérdésre.

Az újságíró még aznap megosztotta Twitteren, hogy ő megkapta a lehetőséget egy évfordulós interjúra, de a polgármester válogatásával annyira nem ért egyet, hogy úgy döntött, ha a polgármester fenntartja ezt a gyakorlatot, akkor inkább ő maga lép vissza a beszélgetéstől.

Lori Lightfoot  a döntését a szerkesztőségeknek május 19-én elküldött kétoldalas levelében többi között azzal indokolta, hogy a városháza ügyeivel például egyetlen újságírónő sem foglalkozik – bár a CNN cikkében megjegyzik, hogy WBEZ nevű helyi rádiónak több női munkatársa is van, akik rendszeresen foglalkoznak a városháza ügyeivel, ráadásul egyikőjük az ázsiai, egy másik pedig a spanyolajkú kisebbség tagja.

A polgármester stábja ezen a héten felkereste a fekete chicagóiak ügyeivel foglalkozó, TRiiBE nevű digitális tartalomszolgáltatót, hogy készítesenek ők egy interjút vele, bár az orgánum főszerkesztője Tiffany Walden szerint nem közölték velük, hogy milyen bejelentésre készülnek.

A polgármester (és a fekete chicágóiakkal foglalkozó orgánum) kritikusai szerint a városvezető ezzel akarja elkerülni a kemény kérdéseket – tette hozzá a főszerkesztő.

A Chicago Sun-Times washingtoni irodájának vezetője, Lynn Sweet szerint a polgármester levelében nem volt semmi újdonság számukra, mert sajnos ők is tisztában vannak vele, hogy Chicagóval ellentétben (ahol a lakosság majdnem fele valamelyik etnikai kisebbség tagjának számít) a város médiája egyáltalán nem sokszínű.

Sweet azt is hozzátette, hogy abban sincs semmi új, hogy egy politikus megválogatja, kinek akar nyilatkozni.

A fekete újságírók és a spanyolajkú újságírók hivatalos amerikai szövetségei úgy reagáltak az ügyre, hogy szerintük is problémás a szerkesztőségek etnikai összetétele az amerikai népesség összetételének a tükrében, de nem ez a megoldás, ezért nem tudják támogatni a polgármester döntését.

The post Chicago fekete polgármestere nem ad interjút fehér újságíróknak first appeared on 24.hu.

Related posts

Dave Bautista örökbe fogadott egy bántalmazott kutyát, és pénzt ad annak, aki megtalálja az előző gazdáját

MOCOHU

Méhnyakrák miatt műtötték Nádai Anikót

MOCOHU

Hosszú távon védett az, aki átesett a koronavíruson, és kapott oltást is

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This