15.9 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fűtési rendszerekGazdasághőszivattyúimmergasMAGYARORSZÁGnapelem

Az 50 pluszosok fele is átállna napelemre

Roham indult a napelemes rendszerek telepítéséért, a megnövekedett érdeklődés miatt egyes szolgáltatók már kénytelenek voltak létszámot bővíteni. Nincs ebben semmi különös, a napelemtelepítés magyarországi történetében magánszemélyek számára ehhez fogható állami támogatásra eddig nem volt példa. Január elsejétől 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe a legalább egy gyerekes családok. (Vigyázat: a támogatás összegében fele-fele arányban kell szerepelnie az anyagköltségnek és a munkadíjnak.)

Felfokozott érdeklődést mutatja az E.On nemrég készült online felmérése is, a megkérdezett 1500 fő kétharmada jelezte, hogy szeretne otthonába napelemes rendszert telepíteni. Ami a motivációt illeti, a válaszadók kisebb része, bő ötöde vallotta azt, hogy a támogatás miatt gondolkodik a fejlesztésen, a többségnek fontosabb a gazdaságosság, illetve a fenntarthatóság. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy megtérülő beruházásról van szó, amivel csökkenthető vagy akár teljesen fedezhető hosszabb távon az áramköltség, de majdnem ugyanennyien tarják fontosnak a környezettudatosságot.

Az ügyfelek között sok a fiatal, akik új lakást építenek és már korszerű energetikai rendszert terveztetnek bele, de sok a nyugdíjhoz közel álló kuncsaft is – számolt be a 24.hu-nak egy Győr-Moson-Sopron megyei napelemes cég munkatársa. Hasonló arányokat tapasztalt, mint a már említett felmérés, ami szerint az 55 évesnél idősebb válaszadók közül 48 százalék jelezte, hogy terveznek napelemet. Ők a mostani jövedelmükből megengedhetik maguknak, hogy befektessenek, és azzal kalkulálnak, hogy nyugdíjas éveikben, amikor a mostaninál szerényebb havi bevételből kell majd kijönniük, az áramszámlájuk alacsonyabb, esetleg nulla lesz – magyarázta.

Az ökölszabály olyasmi, hogy egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását, és a beruházás jó esetben 7-9 év alatt megtérülhet.

Azonban igen nagyok lehetnek az eltérések az egyes ingatlanok adottságai, illetve a lakók igényeitől függően. A fekvés, a tető mérete, dőlésszöge, a lakók energiaigénye alapvetően meghatározzák, milyen korszerűsítést-fejlesztést érdemes tervezni. Mutatjuk egy konkrét példán, milyen sok tényezőt kell figyelembe venni.

Jolán tavaly egy ötven éves, közepes állapotú kádárkockát örökölt, teljes felújításra szánta rá magát. A terve az volt, ha már úgyis kiváltja a régi öntöttvas radiátorokat a házilag bütykölt ormótlan vezetékrendszerrel, akkor ad a környezetvédelemnek, és napelemekkel termeli meg a szükséges energiát. A lehető legegyszerűbben, a vésést, falfúrást, csőrengeteg és radiátorszerelést elkerülendő fűtőpanelekkel oldja meg a fűtést, a melegvizet pedig villanybojler adja majd. Mindjárt az elején kiderült azonban, hogy a sátortetőnek csak a keleti és a déli oldala alkalmas, a nyugatit leárnyékolja a szomszéd ház (energiatermelés szempontjából az északival nem szoktak számolni). A tanácsadásra kihívott szakértő első becslése szerint ekkora felületre 12, de legfeljebb14 panel szerelhető fel, ami a jelenlegi árviszonyok között maximum 15 ezer forintos áramszámla kiváltására elegendő. A 110 négyzetméteres ingatlan teljes ellátására, fűtésére, a kettéválasztott házban lévő két háztartás főzési és melegvíz igényére ez messze nem elég. Az előzetes számítások szerint mintegy 2,4 millió forintos beruházással (napelemek, az inverter és a munkadíj) nagyjából a jelenlegi, évi 180 ezer forintos villanyszámlát lehetne kiváltani. Jolán nem jogosult a családoknak szóló kedvezményre, és ha nem cifrázzuk a számolást, akkor ez több mint 13 éves megtérülést jelent. Ráadásul az eredeti terveihez képest már szó sincs a fűtésről, ami jelenleg gázzal történik és durván havi 20 ezer, éves szinten 240 ezer forintot visz el.

Napelem helyett mi lehet a megoldás?

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az energetikai korszerűsítéseknél komplexen kell tervezni, az egyik változtatás vonja maga után a másik elemet.

Jolán például azért maradt végül a régi gázkazánja mellett és nem váltott egyelőre elektromos fűtésre, mert utóbbi csak akkor igazán gazdaságos, ha alaposan szigetelik az ingatlant. Ő pedig az aljzatot, valamint a falakat nem szigeteltette, csak a nyílászárókat cserélte le és a tetőt szigeteltette alaposan. Nem vállalta a több milliós költséget, amivel a járólapok feltörése, a padló felszedése, kavics kihordása és a precíz betonozás, újraburkolás járt volna, nem beszélve a falak 10-15 centiméter vastag szigeteléséről.

Jolán ugyanakkor nem tett le végleg a fejlesztésekről, figyeli a támogatási lehetőségeket. A fűtés kiváltását is megfontolja, a gázkazánja ugyanis már lassan 30 éves, és ha újat kell beszereznie, az az előírások szerint már csak kondenzációs kazán lehet. (A 2015-től életben lévő energia-hatékonysági rendelet – közismertebb nevén kazánrendelet – kimondja, hogy csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, amelynek szezonális hatásfoka legalább 86 százalék.) Úgy kalkulál, hogy ez legalább 500-600 ezer forintos kiadást jelentene. Környezetbarátabb megoldásnak tartaná hőszivattyú beépítését.

Immergas
Kapcsolódó
A hőszivattyúké a jövő, akár hibrid megoldásban is

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lakosság körében a hőszivattyús fűtési rendszer, amelynek üzemeltetése gazdaságosabb, mint egy gázkazáné, ráadásul a hűtési igények is egyaránt kielégíthetők vele.

Ez ugyan alsó hangon másfél millió forint beruházást igényelne, de mellette szól, hogy nyáron a lakás hűtése és szükség esetén a vízmelegítés is megoldható vele. Energiatakarékossági szempontból pedig igen kedvező, hatásfoka Jolán 30 éves kazánmatuzsáleméhez viszonyítva akár 80 százalékkal is jobb lehet. Ezzel jócskán faraghatna a havi 20 ezres gázszámlájából.

Kapcsolódó
Így lehet korszerűsíteni a fűtést a lakásban akár hárommillió forint állami támogatással

A magyar családok otthonaiban működő fűtési rendszerek jelentős többsége elavult, beszabályozatlan vagy nincs karbantartva. Mivel adott esetben nagyobb beruházásról is szó lehet, mindent érdemes jól és pontosan megtervezni, hogy beleférjünk a keretösszegbe.

A fűtés korszerűsítésénél a fent említett két dologban gondolkozhatunk: szóba jöhet a kondenzációs kazán és a hőszivattyú is. Hogy végül melyiket választjuk, azt nagyban befolyásolják az igények és a rendelkezésre álló keretösszeg is.

Szponzorált tartalom

A cikk az Immergas támogatásával készült.

The post Az 50 pluszosok fele is átállna napelemre first appeared on 24.hu.

Related posts

A Wonder Woman 1984 nyerte az első mozis hétvégét

MOCOHU

„Vadnyugati állapotok” vannak az építőiparban, a versenyhivatal minden jelzést kivizsgál

MOCOHU

Nem áll bíróság elé az apa, aki évekig erőszakolta, és tartotta egy pincébe bezárva hat gyerekét

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This