15.4 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ékszerkastélylopásMAGYARORSZÁGmária skót királynőNagyvilág

Kirabolták a West Sussex megyei kastélyt, ellopták Mária skót királynő ékszereit

Mária skót királynő kivégzésén, 1578-ban viselt rózsafüzérét, valamint további, több mint egymillió font (402 millió forint) értékű arany- és ezüsttárgyat loptak el az angliai Arundel-kastélyból.

A kincset péntek éjjel vittél el a West Sussex megyei kastélyból – számolt be az MTI a BBC hírportál alapján.

A lopott tárgyak között szerepelnek a koronázási csészék, melyeket Mária királynő (1542-1587) adott a ceremóniamesteri udvari tisztség korabeli viselőjének.

A kastélyt kedden nyitották újra a látogatók előtt. Szóvivője szerint „felbecsülhetetlen történelmi értéket” képviselnek a hiányzó kincsek.

A személyzetet péntek éjjel értesítették a behatolásról, miután megszólalt a betörést jelző riasztó. A tolvajok egy ablakon át jutottak a kastélyba, összetörtek egy üvegszekrényt, és magukkal vitték a tartalmát. A BBC-nek nyilatkozó nyomozó szerint a bűntényhez köthető a közelben megtalált, kiégett négykerék-meghajtású autó.

Mária királynő rózsafüzére nem anyaga miatt érték, hanem azért, mert a nemzet pótolhatatlan öröksége – magyarázta a kastély szóvivője.

Pénzben jelentős a kár, de az olyan egyedülálló daraboknak, mint Norfolk hercegének kollekciója, történelmi jelentősége elmondhatatlanul nagyobb

– tette hozzá.

Az egész nemzet elleni bűntettnek nevezte az esetet a térség parlamenti képviselője, Andrew Griffiths.

Mária 1542-ben született a Linlithgow-palotában. Apja születése után nem sokkal meghalt, ekkor Skócia királynője lett. 1548-ban azonban Franciaországba vitték, Skóciát ez idő alatt régensek kormányozták. 1561-ben tért vissza a trónra, de hat viharos év után, 24 éves korában lemondásra kényszerítették. Angliába menekült, unokatestvérétől, I. Erzsébet királynőtől kért védelmet. 18 éven át tartották fogva, 44 évesen végezték ki a Fotheringhay-kastélyban 1587-ben.

Kapcsolódó
Megerőszakolta a királynőt, hogy házasságra kényszerítse

Élete akár egy Shakespeare-tragédia: nemi erőszak, gyilkosság és árulás szomorú története. De kinek a bűne Stuart Mária skót királynő halála?

The post Kirabolták a West Sussex megyei kastélyt, ellopták Mária skót királynő ékszereit first appeared on 24.hu.

Related posts

Merkel támogatja az újabb szankciókat Oroszországgal szemben

MOCOHU

Emberi jogi bűncselekmények elkövetése miatt vizsgálódik az ENSZ Izraelben

MOCOHU

Imre Bence indított, Lékai valahogy elérte és bedobta, így mentett pontot a Fradi

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This