20.6 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
izraelleletMAGYARORSZÁGókorrégészetTudományzsidóság

Rontás ellen védő ősi amulettet találtak

A szemmel veréstől védő 1500 éves amulettet találtak Izraelben – írja az MTI a The Jerusalem Postra hivatkozva. A szögletes medál Izrael bizánci korszakában készült. A tárgyat valójában már negyven éve megtaláltak, de csak most adományoztak az Izraeli Régészeti Hatóságnak (IAA). Tova Haviv, a galileai Arbel egyik első lakója fedezte fel a leletet, az amulettet egyik rokona a napokban adta át a hatoságnak.

A medál egyik oldalán egy lovas figura látható feje körül glóriával, amint egy gömböt dob egy földön fekvő nőalakra. A medál felirata szerint „egy az Isten, aki legyőzi a gonoszt”. A ló alatti görög betűk megegyeznek a zsidó vallás istennevével (JHVE). A medál másik oldalán nyilakkal átszúrt szemet, körülötte pedig veszélyes állatokat ábrázoltak: két oroszlánt, egy kígyót, egy skorpiót és egy madarat. Ezen az oldalon egy másik görög feliratot, mely szerint „egy az Isten”.

Eitan Klein, az IAA régiséglopás-megelőzési egységének igazgatóhelyettese közleményében azt írta, a tárgy valószínűleg az 5-6. századból származik. A lelet illeszkedik a levantei amulettek sorába, és valószínűleg Galileában vagy Libanonban készült.

„Az amuletteknek ezt a csoportját olykor »Salamon pecsétjének« is nevezik, melyeken a lovast a gonosz szellem legyőzése közben ábrázolják.

Ezúttal a fekvő nő a mitológiai Gello figuráját testesíti meg, amely a nőket és a gyermeket fenyegető, szemmel veréssel lesújtó démoni figura

– írta Klein. A régész szerint a hátoldalon lévő szem a rontást hozó gonosz szemként azonosítható, amelyet különböző eszközökkel megtámadnak, illetve legyőznek. „Az amulettet valószínűleg szemmel verés elleni védekezésre, esetleg a nők és a gyermekek megóvására használták” – vélekedik a régész.

Az amuletten található szimbólumok nem tartoznak a jellegzetes zsidó jelképen közé, de a tárgyat Arbelben találták meg, amely falu a bizánci időszakban zsidó település volt. A medál tulajdonosa így valószínűleg maga is zsidó volt.

The post Rontás ellen védő ősi amulettet találtak first appeared on 24.hu.

Related posts

Az orrcseppfüggőség rosszabb, mint az orrdugulás

MOCOHU

Pogacartól már nem lehet elvenni az újabb Tour de France-győzelmet

MOCOHU

Brutálisan felgyorsult az oltás a németeknél

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This