26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
erdoganimaogluisztambulMAGYARORSZÁGNagyvilágtörökország

Négy évre börtönbe csuknák az isztambuli ellenzéki polgármestert

A török választási bizottság pert indított Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester ellen, amiért az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa a 2019-es helyhatósági választások során állítólag nyilvánosan sértegette a testület tagjait – közölte az Anadolu állami hírügynökség pénteken.

Értesülések szerint a török ügyészség négy évig terjedő börtönt kiszabását követeli Imamoglu ellen.

A politikus a megelőző nyomozati eljárás során tagadta az ellene felhozott vádakat. Mint mondta, nem egy bizonyos személy ellen szólalt fel, hanem „kemény politikai bírálatot fogalmazott meg”.

A kormányközeli Sabah című lap szerint Imamoglu egy sajtókonferencián ostobának nevezte azokat, akik elrendelték a 2019. március 31-ei isztambuli főpolgármester-választás eredményeinek érvénytelenítését, amit egyébként megnyert a kormánypárt jelöltjével, Binali Yildirimmel szemben. A szavazást az év június 23-án megismételték, mert a korábbi eredményt a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, majd az illetékes hatóság helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette a főpolgármester-választást, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott.

A megismételt szavazáson a CHP színeiben induló Imamoglut ezúttal nagyarányú fölénnyel választották főpolgármesterré. A Recep Tayyip Erdogan elnök vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszítette el akkor a legnépesebb város vezetését.

A CHP a legnagyobb ellenzéki párt a török parlamentben, Imamoglura pedig Erdogan egyik lehetséges kihívójaként tekintenek a 2023-as elnökválasztáson.

Erdogan ügyvédei Canan Kaftancioglu, a CHP Isztambul tartományi elnöke ellen is keresetet nyújtottak be becsületsértés miatt. A török elnök félmillió török líra (16,6 millió forint) kártérítést követel, mert az ellenzéki politikus egy januári sajtótájékoztatóján Erdogant „elnöki széket foglaló személynek nevezte” a tekintélyes Bogazici (Boszporusz) Egyetem diáktüntetései kapcsán. A diákok az ellen tiltakoztak, hogy Erdogan január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló rektort nevezett ki a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg vezetőjét.

The post Négy évre börtönbe csuknák az isztambuli ellenzéki polgármestert first appeared on 24.hu.

Related posts

Most először eluntuk Wes Anderson babaházát

MOCOHU

Szexuális zaklatás, megfélemlítés, hűtlenség, orgia – botránykönyvben tálalt ki az úszóklasszis

MOCOHU

20 orosz harci gép űzi a brit hajót a Fekete-tengeren

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This