26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
délszláv háborúéletfogytiglankülügyMAGYARORSZÁGNagyvilágnépirtásoroszországratko mladics

Az orosz külügy szerint képmutató ítélet született a Balkán mészárosának ügyében

A boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka, Ratko Mladics fellebbezésének hágai elutasítása azt bizonyítja, hogy elfogultak a volt Jugoszláviában elkövetett bűncselekmények feltárásáért és az értük való felelősségre vonásért felelős nemzetközi intézmények – tolmácsolja az orosz külügyi szóvivő szavait az MTI moszkvai tudósítója.

Marija Zaharova a szerdán kiadott állásfoglalásában arra reagált, hogy a Büntető Törvényszékek Nemzetközi Maradék Mechanizmusa (IRMCT) fellebbviteli kamarája kedden elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladics fellebbezését. A testület megerősítette a Balkán mészárosának is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet. Zaharova szerint ez a verdikt különösen képmutatónak tűnik azt követően, hogy a hágai igazságszolgáltatás bosnyák, horvát és koszovói katonákat is felmentett.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az IRMCT és elődje, a volt Jugoszlávia ügyében illetékes Nemzetközi Büntető Törvényszék a Mladics ügyében lefolytatott eljárás során tényeket és történelmi összefüggéseket hagyott figyelmen kívül, és aláásta a konfliktus következményeinek rendezésre és a bizalom helyreállítására irányuló erőfeszítéseket a Balkánon.

A szóvivő rámutatott, hogy az eljárás során többször megsértették a Mladicsot őrizetesként megillető jogokat. Egyebek között évekig nem biztosítottak számára megfelelő orvosi ellátást és elutasították az oroszországi vagy szerbiai gyógykezelés miatti ideiglenes szabadon bocsátására vonatkozó kérelmet.

The post Az orosz külügy szerint képmutató ítélet született a Balkán mészárosának ügyében first appeared on 24.hu.

Related posts

Elviselhető lesz a meleg a következő napokban is

MOCOHU

Autó és elektromos kerékpár ütközött a 33-ason, a biciklis életét vesztette

MOCOHU

Orosz megrendelésre fenyegették halállal a kárpátaljai magyarokat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This