15.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatfrbgyors rádiókitörésMAGYARORSZÁGTudományűrűrkutatás

Több száz rejtélyes jel érkezett távoli galaxisokból

A kanadai CHIME teleszkóp működése első évében több mint 500 gyors rádiókitörést (FRB) észlelt – írja az MIT oldala. Az FRB-k napjaink nagy csillagászati rejtélyei közé tartoznak: a rendkívül rövid, néhány milliszekundumos, nagy energiájú rádiójeleket 2007-ben fedezték fel, és hiába detektáltak azóta többet is, még rengeteg a kérdés velük kapcsolatban. Korábban egyes szakértők felvetették, hogy a rádiókitörések akár földön kívüli civilizációk nyomai is lehetnek, a kutatók többsége szerint ugyanakkor valószínűbb, hogy természetes objektumok, például magnetárok hozzák létre őket.

A CHIME működése kezdetén, 2018 és 2019 között összesen 535 jelet mutatott ki. A távcső kollaborációja, melyben a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) is részt vesz, a közeljövőben mutatja be a CHIME első FRB-katalógusát. A csapat által észlelt gyors rádiókitörések között egyaránt vannak egyszeriek és ismétlődőek.

A szakértők úgy vélik, hogy a két típust eltérő folyamatok és objektumok alakítják ki.

Az adatok azt mutatják, hogy a jelek az égbolt bármely pontjáról érkezhetnek. A becslések alapján egyetlen nap alatt 800 FRB fordulhat elő az égen, ami azt jelenti, hogy az események igen gyakoriak. A kitörések többsége távoli galaxisokban történhet, észlelhetőségük arról árulkodik, hogy rendkívül nagy energiájú forrásoktól származnak.

Arctic-Images / Getty Images

Kaitlyn Shin, az MIT munkatársa szerint a CHIME előtt kevesebb mint száz FRB-t mutattak ki. A kutató szerint a teleszkóp adatainak köszönhetően egyre jobban megismerik ezeket a titokzatos jelenségeket.

A CHIME négy rádióantennája minden nap az égbolt feléről gyűjti az információkat. A távcső különlegessége, hogy a digitális adatfeldolgozás révén egyszerre több irányba is képes figyelni.

The post Több száz rejtélyes jel érkezett távoli galaxisokból first appeared on 24.hu.

Related posts

Ókori római császár szobrát ásták ki Törökországban

MOCOHU

Közleményt adott ki Szájer József

MOCOHU

Jennifer Lawrence első gyerekét várja

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This