15.2 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
befektetésfülöp zsoltGazdaságingatlanokMAGYARORSZÁGszentendreváltoztatási tilalom

Változtatási tilalmat rendelnének el Szentendrén

Az építésügyi jogszabályok változása elsősorban az ingatlan-befektetők érdekeit érvényesíti, és a törvényhozók nem vesznek tudomást arról, hogy ezekkel milyen folyamatokat indítanak el, hogy döntéseik a települések élhető és fenntartható fejlődését veszélyeztetik

– nyilatkozta Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a város internetes oldalán, ahol azt is bejelentette, hogy a település egyes területein hamarosan változtatási tilalmat rendel el az önkormányzat.

Az előterjesztést jövő héten tárgyalja a képviselő-testület.

A polgármester szerint a korlátozás kényszerű lépés, mert olyan tervekről szereztek tudomást, amelyek később visszafordíthatatlan hatással lehetnek a városra. Bár az építéshatósági jogkörök a területileg illetékes kormányhivatalhoz kerültek, így az önkormányzatnak nincsenek pontos adatai a tervezett, engedéllyel rendelkező vagy folyamatban lévő építkezések számáról, de a tervezők tájékozódásából, a telekalakítás iránti érdeklődésekből tudható, hogy két újabb lakópark építésének a terve is foglalkoztatja az ingatlan-befektetőket.

A testület elé kerülő javaslat szerint a változtatási tilalom nem fogja érinteni azokat az ingatlanokat, amelyeken a jelenlegi szabályok szerint is csak egy lakóház vagy üdülő létesíthető.

Az új szabályozással azt próbálják legalább átmenetileg megállítani, hogy egy-egy telken többlakásos társasházak, az egyedi családi házas környezettől eltérő, azt jelentősen túlterhelő ikerházak, üdülők épüljenek.

A polgármester szerint a város infrastruktúrája már a jelenlegi lakosságszámot sem tudja megfelelő színvonalon kiszolgálni. Hosszú évek óta fennálló probléma, hogy a város lélekszámának gyors növekedésével nem képes lépést tartani az infrastruktúra fejlesztése, a közművek, az úthálózat korszerűsítése, a gyermekintézmények bővítése, a városvezetés ezért fontosnak tartja, hogy lassítsák lélekszám-növekedést.

Hasonló intézkedést jelentettek be a napokban Győrben. A fideszes polgármester, Dézsi Csaba András döntése az építési szabályzat módosításának elfogadásáig, de legfeljebb három évre marad érvényben.

The post Változtatási tilalmat rendelnének el Szentendrén first appeared on 24.hu.

Related posts

Bige László: Orbán Viktortól találkozót kértem, de nem fogadott. Azaz ő már döntött

MOCOHU

Az MTI kiadta, hogy Bosznia-Hercegovina vezeti a lakosságarányos halálozási listát Európában, de kimaradt belőle, hogy két napja még Magyarország vezetette

MOCOHU

Letartóztatták a sorstársait kivégző salgótarjáni hajléktalant

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This