24.2 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koronavíruskoronavírus friss hírekMAGYARORSZÁGNagyvilágnémetország

Egyelőre marad a német kormány különleges felhatalmazása

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást, a pénteken hozott döntés három hónapra szól.

A kormánypárti frakciók – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának – közös előterjesztését név szerinti szavazáson 375 igen szavazattal, 218 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártok képviselői mellett az ellenzéki Zöldek is támogatták az előterjesztést.

A javaslat indoklásában kiemelték, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) a járványhelyzet javulása és az oltási kampány haladása ellenére továbbra is nagy veszélyt jelent, különösen a kórokozó fokozottan fertőzőképes és a korábbiaknál súlyosabb lefolyású megbetegedést okozó változatai miatt.

A Bundestag szeptember végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben.

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket.

A szaktárca a különleges felhatalmazás alapján a többi között az oltási kampányról hozott rendeleteket, a belügyminisztérium pedig a védekezést szolgáló beutazási korlátozásokról és karanténszabályokról.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 2440 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő 20 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 3165-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 711 569 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 102 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 89 687-re emelkedett Németországban.

A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer – másodpercenként nyolcnál is több – adag oltást adnak be. Legalább egy adagot péntekig a lakosság 47,5 százaléka kapott, teljes oltással 24,8 százalék rendelkezik.

(MTI)

The post Egyelőre marad a német kormány különleges felhatalmazása first appeared on 24.hu.

Related posts

NATO-bővítés: a főtitkár most már Magyarországot és Törökországot sürgeti

MOCOHU

Keresztes vipera mart meg egy magyar túrázót Ausztriában

MOCOHU

Biztonságos országgá nyilvánította Izraelt az EU

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This