19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dr. jan poldr. pol állatklinikájaMAGYARORSZÁGSzórakozás

Az egyetemen azt mondták, ne is álmodjon praktizálásról – a világ leghíresebb állatorvosa lett belőle

Számos olyan tévészereplőt ismerünk, akit szinte naponta látunk, ám múltjáról, személyiségéről sok tudásunk nincs. A hetvennyolc éves, Hollandiában született állatorvos, dr. Jan Pol pontosan ilyen figura: műsorát, amely már a tizenkilencedik évadjánál tart, a National Geographic több alcsatornáján is adják itthon, róla mégis keveset tudunk.

Néhány évvel ezelőtt a National Geographic magazinnak adott interjújában a doktor mesélt egy keveset a gyerekkoráról, arról, hogy miként szeretett bele az állatorvoslásba:

A II. világháború alatt születtem egy holland kisvárosban, tizenkét éves voltam, mikor a helyi állatorvos kijött két vajúdó kocánkhoz. Akkor kezdtem érdeklődni a pálya iránt, szerettem volna diplomát szerezni. 1954-ben a nővérem Ontarióba költözött, én pár évre rá cserediákként kijutottam Michiganbe. Bár az Utrechti Egyetemen szereztem diplomát, akkoriban azt mondták, ne is álmodjak arról, hogy Amerikában praktizálhatok majd. Nos, mint később kiderült, egyike lettem azoknak, akiknek mégis sikerült.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr. Jan Pol (@thedrpol) által megosztott bejegyzés

Az állatorvosi szakma azért is volt vonzó Polnak, mert eredeti terve, hogy mezőgazdász váljon belőle, akkoriban nehezen kivitelezhető karrier volt Hollandiában: egyszerűen kevesen jutottak termőföldhöz, amit művelhettek. Végül, kezében az egyetemi diplomával, feleségével, Diane-nel együtt úgy döntöttek, a tengerentúlra költöznek és ott kezdenek új életet. Tíz éven át a michigani Harbor Beach városában praktizált, kezdetben a garázsában kialakított rendelőben fogadta a beteg állatokat. 1981-ben (az államon belül maradva) új helyre költözött: Weidmanban alakította ki új rendelőjét, ahová nagyjából bármilyen állatott vihettek az emberek.

Őszinte leszek, úgy bánok az állatokkal, amiket behoznak, ahogy én szeretném, hogy velem is bánjanak

– mondta hitvallásáról néhány éve. Dr. Pol és felesége ötven éve tartó házasságából saját gyerekük nem született, de hármat örökbe fogadtak – köztük Charles-t, akinek köszönhetően később elindíthatták saját tévéműsorukat.

Induljon a show

Los Angelesben dolgoztam a Nickelodeonnak, megpróbáltam nekik ötleteket eladni valóságshowkhoz. Az első műsortervem elutasították, mondván, életszagúbb anyagra van szükség, én pedig rögtön apámra és a munkájára gondoltam. Forgattunk egy epizódot, ami végül mindenkinek tetszett

– mesélte néhány évvel ezelőtt Charles Pol egy interjúban, aki egyébként tévés műsorkészítőnek tanult a Miami Egyetemen, tehát nem követte apját az állatorvosi pályán. Dolgozott a Paramount Pictures filmstúdiónál, sőt, a legendás filmrendező, Sydney Pollack asszisztense is volt egy időben. Kreativitásának, a filmszektorban szerzett tapasztalatainak, illetve annak köszönhetően, hogy jól ráérzett egy piaci résre, előállt egy műsortervvel a National Geographic Wild tévécsatorna számára. Ez volt a Dr. Pol állatklinikája, amit 2011-ben kezdtek el sugározni. Sikerét jelzi, hogy adásonként hétszázezernél is több nézőt képesek leültetni a televíziók elé Amerikában, de ami ennél is hihetetlenebb, a doktor szülőhazájában, Hollandiában 1,1 milliós nézőszámot is feljegyeztek már. Emlékeztetőül: a nyugati ország lakossága bő 17 millió fő.

Az epizódok negyvenöt percesek, forgatásuk reggel nyolctól este nyolcig tart, huszonkét ember dolgozik az epizódokon. Az adásokban Pol állatklinikájának mindennapjaiba tekinthetünk be, a doktor hol a rendelőben, hol terepen dolgozik. Évtizedes tapasztalatával a legkülönfélébb esetekre kínál gyógymódot, számos alkalommal hallgat megérzéseire. Ő maga sok részt nem látott még egészben:

Nem sokat láttam a műsorból, mert akárhányszor nézem, mindig az jár a fejemben: ezt miért vágták ki? Ezt miért hagyták benne?

A férfi soha nem gondolta volna, hogy a munkája bárkinek is érdekes lehet – fia tanácsára egyezett végül bele abba, hogy a tévénézőknek is megmutassák a hétköznapjait. Azt mondja, sokszor megnehezíti a munkáját a forgató stáb: „lábatlankodnak” a rendelőjében, egy-egy felvételkor ki is zökkentik a munkából. De ahogy a doktor fogalmaz: „Az üzlet bizony üzlet”. Hogy mennyire jó bizniszről van szó, arra a Gazette Review egyik 2018-as riportja mutat rá: dr. Pol epizódonként harmincezer dolláros gázsival számolhatott három éve (akkori árfolyamon ez 7,6 millió forintnyi dollárt jelentett), ami azóta csak növekedett a lap tudomása szerint.

Összvagyona valahol egymillió dollár körül mozog, ami forintban számolva a 300 milliót is meghaladja. 2015-ben egy könyvet is írt az állatorvoslásban szerzett tapasztalatairól, hogy másokat is ösztönözzön arra, hogy ezt a szakmát válasszák. A kötet címe Never Turn Your Back on an Angus Cow: My Life as a Country Vet, azaz Soha ne fordíts hátat egy angus marhának: Életem vidéki állatorvosként volt. A cím tőle származik, azt mondja, eléggé találó.

Volt egyszer egy tehéntulajdonos a környékünkön, akin átgyalogolt egy marha, aztán a kulcscsontja, a bordája, csigolyája is eltört szegény asszonynak. A tehenek már csak ilyenek.

És hogy mennyire igaza van, azt a következő videó bizonyítja: a doktor kiment egy farmra megvizsgálni egy tehenet, akit nem zártak be megfelelően a karámjába. Így az ijedt állat nagy sebességgel elkezdett tolatni hátrafelé, épphogy nem elgázolva a gazdáit, akik gyorsan elugrottak az útjából, nehogy megsérüljenek.

Dr. Pol határozottsága átüt a képernyőn, erre pedig szükség is van a klinikán: pályafutása alatt több mint húszezer állatot kezelt már, napjában több tucatnyi gazda meglátogatja a rendelőjét, így a pörgés elengedhetetlen. Vizsgált már hétéves aligátort is: másfél méteres nagyságúnak kellett volna lennie, de alig érte el a negyven centimétert. A doktor megállapította, hogy az aligátornak nem megfelelő a hőmérséklet, amiben él, így nincs kedve táplálkozni. Ehhez hasonló ügyekből pedig kijut bőven Michiganben. A legtöbb eset tehenekhez, lovakhoz köthető abból az okból, hogy az államban, így Pol klinikájának környékén is nagyon sokan foglalkoznak mezőgazdasággal.

Ekkora mennyiségnél bőven van esély hibára: 2014-ben bírósági keresetet nyújtottak be dr. Pol ellen, miután egy nő azt állította, a doki nem viselt megfelelő orvosi öltözetet, míg az ő boston terrierjét műtötte. Hiába sikerült a műtét, a michigani állatorvosi tanács elmarasztalta a doktort, ötszáz dollár büntetést is kiszabtak, arról nem beszélve, hogy próbaidőt kapott, és még egy oktatásra is elküldték. Munkakedve azonban töretlen: a Variety májusban számolt be arról, hogy a doktor szerződését újra meghosszabbította a National Geographic, így a közös munka folytatódik.

The post Az egyetemen azt mondták, ne is álmodjon praktizálásról – a világ leghíresebb állatorvosa lett belőle first appeared on 24.hu.

Related posts

Falus András: Három héttel a harmadik oltás után tízezres nagyságrendben van az ellenanyagszintem

MOCOHU

A Debrecen megcsinálta, amire az ETO nem volt képes: megállította a Fradit

MOCOHU

10+1 dolog, amellyel a 75 éves David Lynch meg tudta lepni a világot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This