18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGműkincsókorolaszországrégészetTudomány

Ellopott ókori kincseket szerzett vissza Olaszország

Az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya szerint mintegy 800 darab, kivételesen ritka és felbecsülhetetlen értékű ókori régiséget szereztek vissza egy belga műgyűjtőtől – írja az MTI. A szakemberek éveken át dolgoztak a leletek megszerzésén.

Az időszámításunk előtti 6-3. századból, a római kor előttről származó tárgyakat hétfőn a dél-olaszországi Bariban, a származási tartomány székhelyén mutatták be a nyilvánosságnak.

A régiségek, köztük vörösalakos vázák, feketemázas cserepek, amforák, terrakottaszobrok és mészkősztélék együttes értékét 11 millió euróra (4 milliárd forintra) becsülik.

A külföldre csempészett régészeti leletekre 2017-ben figyeltek fel az olasz hatóságok, amikor különféle európai kiállítási katalógusokban feltűnő hasonlóságot vettek észre egy belga műgyűjtő tulajdonában lévő temetkezési sztélé díszítőelemei és egy dél-olaszországi múzeumban lévő töredék között. A régészek megállapították, hogy a múzeumi töredék tökéletesen kiegészíti a sztélén ábrázolt hiányos motívumot, egy lovas harcost és a pajzsát, és nem kétséges, hogy a különálló darabok egy és ugyanazon ásatáson kerültek elő.

Handout / Italian Carabinieri Art Squad / AFP

A temetkezési sztélé ügyében folytatott vizsgálat során a belga műgyűjtő Antwerpen melletti otthonában további 781 olyan régiséget találtak, amely a dél-olaszországi Puglia tartományban, Daunia történelmi régióban folytatott illegális ásatásból származik. Az olasz hatóságok évekig küzdöttek a sírokból ellopott ritkaságok visszaszerzéséért, végül a belga igazságszolgáltatás elutasította a műgyűjtő összes olyan keresetét, amelyben azt kérte, hogy megtarthassa az illegálisan birtokolt leleteket.

Közben kiderült, hogy a csempészett régiségek legszebb darabjait már több kiállításon bemutatták Európa-szerte, így Párizsban és Genfben is. Az olasz rendőrség műkincsek külföldre csempészése és orgazdaság címén tett feljelentést a belga gyűjtő ellen.

The post Ellopott ókori kincseket szerzett vissza Olaszország first appeared on 24.hu.

Related posts

Koronavírusos Dobrev Klára

MOCOHU

Kylie Jenner második gyerekével terhes

MOCOHU

Ez az apró szerv is okozhat fájdalmat a csúcson (x)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This