20.1 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldcsatornakörnyezetvédelemmadárMAGYARORSZÁGtermészetrombolásvecsés

Tarra vágták a csatornát, eltűnt a madárdal Vecsésen

Még javában tart a költési időszak, de ez nem nagyon zavarta abban a vízügyet, hogy a Gyáli-csatorna egy szakaszán szinte tövig vágja a növényzetet, elpusztítva benne az alig kikelt madarakat és tojásokat is – írta meg a Telex. A lapnak Lengyel Hajnalka, a Facebookon szerveződő Vecsési Madárles csoport alapító tagja azt mondta: múlt kedden látta, hogy dolgoznak a csatornánál, először azt hitte, hogy csak a rézsűt kaszálják, de kiderült, hogy a vízfelületen is mindent tarra vágtak.

Síró madarakat hallottunk, majd másnap láttam, hogy egy nádirigó pár kereste a fészkét, a tőkés récék pedig árnyékot kerestek, a madárdal pedig megszűnt egyik napról a másikra

– mondta. A civilek nem tudják megbecsülni sem, hogy mennyi madárfióka és tojás eshetett áldozatul a munkálatoknak, szerintük a gépek felismerhetetlenségig ledaráltak mindent, és a levágott anyag egy részét vissza is dobták a csatorna vizébe. Mivel egyelőre beazonosítható fészekmaradványokat és tetemeket nem találtak, feljelentést sem tudnak tenni természetkárosítás miatt.

A Gyáli-csatorna nem állt természetvédelmi oltalom alatt, de a civilek sok védett madarat megfigyeltek már rajta, költ ott a guvat, a vízityúk, a nádirigó, a foltos nádiposzáta vagy a berki tücsökmadár is. A fehér gólya, a nagy kócsag vagy a barna rétihéja pedig táplálékért jár a vízre. Mellettük béka-, gyík- és siklófajok is gazdagítják a terület élővilágát.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Telexnek azt írta: a Gyáli 1. főcsatornán 2011-ben körülbelül 25 kilométeres szakaszon rekonstrukciós munkákat végzett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), és ennek a projektnek fenntartási kötelezettségei vannak. Az OVF azt írta, hogy a KDDVIZIG 360 kilométernyi csatornát tart fenn, és a fenntartási munkák biztosítják a vízelvezetést, a folyamatos vízmozgást, utóbbival a vízminőség romlását is megakadályozzák.

Hogy miért pont költési időszakban végzik a csatornafenntartási munkálatokat, azt nem indokolta meg az OVF, és arra sem adtak választ, hogy a növényzet levágása után még milyen munkafolyamatok várhatóak.

The post Tarra vágták a csatornát, eltűnt a madárdal Vecsésen first appeared on 24.hu.

Related posts

Van, ahol a járvány miatt csak szeptember végén indul a tanév

MOCOHU

Opten: A kata-szigorítások sem állították meg az egyéni vállalkozói áradatot

MOCOHU

Közös imára hívja Kóbor János rajongóit az Omega

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This