15.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
leépítésMAGYARORSZÁGmunkanélküliségNagyvilágromániaszénbányászat

Kilencezer embert nézhet új állás után Romániában 2030-ig

Kilencezer embert fog elbocsátani 2030-ig a román kormány, többségüket a szénnel működő energiavállalaktól és a hozzájuk tartozó bányáktól – jelentette be csütörtökön Florin Citu román miniszterelnök.

Az MTI azt írja, a román kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után nyilatkozott így. Mint mondta, a kormány elfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely kilencezer személy elbocsátásával számol. Végkielégítést biztosítanak a számukra – tette hozzá Florin Citu.

A romániai energiaügyi minisztérium már korábban társadalmi vitára bocsátotta a rendeletet, eszerint a kilencezer főből 6484-et az Oltenia hőerőműtől, 2239-et a Hunedoara hőerőműtől, további 282-őt az Országos Urán Társaságtól bocsátanának el.

Románia az Európai Unió felé vállalt kötelezettségek értelmében 2030-ig, illetve 2050-ig meg kell, hogy tisztítsa energiatermelését a karbonsemlegesség céljából.

A bukaresti kabinet azért döntött nagyszabású elbocsátásokról a két energiavállalatnál, mert ezek főleg Zsil-völgyi fekete- és barnaszénnel működnek. Ezeknek a vállalatoknak mindenekelőtt a bányáikat kell bezárniuk, így az elbocsátások többnyire bányászokat érintenek.

Az Oltenia hőerőmű főleg a dél-romániai Craiova várost látja el távhővel, emellett a Románia által használt villamosenergia 20 százalékát állítja elő, a Hunedoara hőerőmű a 2 százalékát. Az utóbbi vállalat csődeljárás alatt áll 2019 óta.

A román villamosenergia-hálózat szempontjából főleg az Oltenia hőerőmű bír stratégiai fontossággal. Ott környezetkímélő kapacitások üzembe helyezését tervezik, ugyanis Románia nem tudja teljesen kiiktatni ezt az energiatermelő egységét.

The post Kilencezer embert nézhet új állás után Romániában 2030-ig first appeared on 24.hu.

Related posts

Létezik olyan, hogy karácsonyi stressz

MOCOHU

Berlinben végül betiltották az orosz zászlókat a május 9-i ünnepségen

MOCOHU

Tényleg nem fogják látni az unokáink? – Ráday Mihály városvédő öröksége

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This