16.5 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldellenzéki listakormánypártokközvélemény-kutatásMAGYARORSZÁGpártpreferenciák

Závecz: Megállt a Jobbik tavaly december óta tartó emelkedése

Alig változott a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban a Závecz Reseach Intézet által frissen közreadott kutatás szerint. Mint írják, a Jobbik tavaly december óta tartó folyamatos emelkedése megállt, sőt a pártnak május és június között 1 százalékponttal lett kevesebb támogatója. A Demokratikus Koalíció viszont éppen ennyivel emelkedett, így most mindkét párt  12 százalékon áll a választókorú népesség körében.

A június 8. és 16 között 1000 fős mintán végzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a Fidesz megtartotta 34 százalékos, vezető pozícióját, a Jobbikon és a DK-n kívül a többi ellenzéki párt támogatottságában azonban nem mértek változást.

A választókorú lakosság körében:

  • Az MSZP és a Momentum 6-6 százalékon
  • Az LMP 2 százalékon
  • A Párbeszéd 1 százalékon.
  • A Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékon
  • A Mi Hazánk szinén 1 százalékon állt.

A pártnélküliek aránya továbbra is magas, ez összesen 24 százalék.

A közlemény megállapítja, hogy a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46 százalékot, a DK 17-et, a Jobbik szorosan mögötte 16 százalékot ért el. Az MSZP és a Momentum 7-7 százalékon, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékon áll. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt ebben a csoportban is azonos támogatottságot élvez, az aktív szavazók 1-1 százaléka támogatja őket.

Tavaly december óta készülnek közvélemény-kutatások a listák támogatottságától is. Az erőviszonyok azóta lényegében változatlanok. A hatpárti ellenzéki lista szoros versenyben áll a Fidesz-KDNP listájával. Ebben a hónapban az ellenzéki lista támogatottsága 39, a kormánypártoké 37 százalék volt.

A biztos választók körében az ellenzék 50, a Fidesz-KDNP listája 47 százalékon áll.

 

 

A két egymással szembenálló tömbnek ugyanakkor nagyon eltérő társadalmi beágyazottsága van. A kormányzó pártok az idősek körében verik az ellenzéket 42:35 százalékos arányban. Az alapfokú végzettségűek körében a Fidesz-KDNP előnye 5 százalék az ellenzékkel szemben, a megyeszékhelyek összevont kategóriájában 8 százalék, a falvakban viszont már 12 százalék az ellenzéki tömb hátránya.

Az ellenzéki lista egyértelműen megelőzi a Fidesz-KDNP-t a fiatalok körében, ebben a csoportban 8 százalék az előnyük. A legnagyobb előnyük továbbra is Budapesten van, itt 52 százalékon állnak, miközben a Fidesz-KDNP a fővárosiak körében csak 29 százalékos támogatottságot élvez.

The post Závecz: Megállt a Jobbik tavaly december óta tartó emelkedése first appeared on 24.hu.

Related posts

Nincs ember, akit a beauty vlogger James Charlesnál többször akartak volna eltörölni

MOCOHU

Szijjártó Péter: indul a magyar űrstratégia

MOCOHU

Átalakulás az ártalomcsökkentésre fókuszálva

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This