14.4 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
5gMAGYARORSZÁGmobiltesztokostelefonTechtesztxiaomixiaomi redmi note 10 5g

Redmi Note 10 5G: mit tud a Xiaomi új telefonja 80 ezerért?

Külsőre a Xiaomi Redmi Note 10 5G nem tartogat nagy meglepetéseket, hiszen ugyanazt a kissé semmitmondó dizájnt kapta, mint a tavasszal bejelentett Redmi Note 10 telefonok: műanyag keret, csillogó műanyag hátlap a bal sarokba helyezett függőleges kameraszigettel, az előlapon pedig a képernyőbe vágott és középre helyezett kameralyuk a legérdekesebb pont.

Méreteit tekintve (161,8×75,3×8,9 mm) egy kisebb tepsiről beszélünk, amihez 190 grammos súly társul, viszont – ahogy az összes Xiaomi telefon – ez a készülék is rendesen össze van rakva. Nem recseg, nem ropog, a gombok nem lötyögnek, azzal viszont számolni kell, hogy nincs se por, se nedvesség elleni védelem, szóval érdemes fokozottan vigyázni a készülékre. Jó hír ugyanakkor, hogy adott a Gorilla Glass 3 üveg, és a mobil már eleve képernyővédő fóliával kerül a kezünkbe, a dobozában pedig nemcsak töltőfejet és kábelt találunk, de egy szilikon tok is része a csomagnak.

Mohos Márton / 24.hu

A kijelző 6,5 hüvelykes, 1080×2400 pixel felbontással és 405 ppi képpontsűrűséggel, tehát a részletességre egyáltalán nem lehet panasz, viszont ebben az árkategóriában még nem jár OLED panel, így itt is be kell érnünk egy IPS LED LCD megoldással. A maximum fényerő 500 nit körüli, így a készülék még napfényben is jól használható, de a színek és a kontraszt tekintetében azért érződik, hogy ez régebbi és olcsóbb technológia. Pozitívum ugyanakkor, hogy a képfrissítés már 90 Hz, aminek hála sokkal gördülékenyebbnek érződik a megjelenítés, arról nem is beszélve, hogy ez sebesség a szemünket sem bántja annyira, mint az évekig jellemző 60 Hz.

Felépítés szempontjából a telefon hozza a kötelezőt: alul egy USB-C csatlakozót találunk a mikrofon és a hangszóró között, a jobb oldalon pedig ott az ujjlenyomat-olvasóként is funkcionáló bekapcsoló gomb, felette a hangerőszabályzóval. Bal szélre került a SIM-tálca, amibe egy SD-kártya is helyezhető, felül pedig ott a hagyományos jack csatlakozó, szóval, akik ragaszkodnak a kábeles fül- és fejhallgatókhoz, azoknak nem kell mindenféle átalakítókkal bohóckodni.

Emellé adott a Bluetooth 5.1, van NFC és dual Wi-Fi, viszont a legújabb 6-os szabvány ide még nem fért be. Az aksi 5000 milliamperórás, ami tapasztalataink szerint átlagos használat mellett akár két napig is bírja a gyűrődést. Vezetéken maximum 18 wattal tölthető a telefon, vezeték nélküli töltésre ugyanakkor nincs lehetőség – ami nem is meglepő ebben az árkategóriában.

Mohos Márton / 24.hu

Nem ezzel leszel mobiljátékbajnok

Eddig teljesen rendben van a Xiaomi Redmi Note 10 5G, a komolyabb kompromisszumokat a hardver terén kell megkötni. A mobil lelkének számító processzor egy 8 magos, hét nanométeres gyártástechnológiával készült MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G, amit egy Mali-G57 MC2 grafikus mag és 4 GB memória egészít ki. A telefonban alapból 64 GB háttértár kapott helyet, amiből az első nagyobb frissítések után közel 50 GB-ot hagy nekünk az Android 11 operációs rendszer és a MIUI 12 kezelőfelület: ez 2021-ben már elég karcsúnak számít, hamar betelhet, szóval a készülék mellé érdemes lehet egy minimum 32, de inkább 64 GB-os SD-kártyát a kosárba helyezni.

Maga a hardver átlagos használatra (netezés, csevegés, YouTube, közösségi média, Google Maps, zenehallgatás stb.) teljesen okés, ha viszont valaki rendszeresen játszik a mobilján, méghozzá a Candy Crush Sagánál komolyabb programokkal, esetleg napi szinten fogyaszt letöltött tartalmakat, annak az itteni teljesítmény bizony kevés lehet. A komolyabb mobiljátékok nem indulnak el, vagy csúnyán akadnak, és a készüléknek olykor a jobb minőségű filmekkel és sorozatokkal is meggyűlik a baja. Néha megbicsaklik a lejátszás, és a képernyő okán le kell mondanunk az olyan extrákról is, mint például a HDR megjelenítése. Arról nem is beszélve, hogy a hangszórók dobozhangon szólnak, így a mozgóképek és zenék leginkább fülhallgatóval élvezhetők.

Fotózáshoz összesen négy kamerát kapunk (egy az előlapon, három a hátlapon), de csodát itt sem szabad várni. A nyolc megapixeles szelfikamera végzi a dolgát, videótelefonálásra és beszélős instasztorik készítésére kiválóan alkalmas, a sima fotózás eredménye viszont mind a színek, mind az élesség, mind a részletesség tekintetében véleményes, értékelhető felvételek csakis normális fényviszonyok és természetes körülmények között készíthetők vele.

Mohos Márton / 24.hu

Szerencsére a hátlapon valamivel jobb a helyzet, hiszen a 48 megapixeles főkamera egészen jó képeket készít, főleg nappal, de a végeredményt egy komolyabb készülék fotójával összehasonlítva azért látszik, miért kérnek jóval több pénzt már egy Samsung Galaxy A-szériás telefonért is. Ami a maradék két szenzort illeti, adott egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mélységszenzor, és ezekről ugyanaz mondható el, mint a legtöbb hasonló kategóriás telefon esetében: csak dísznek vannak, igazán jó közeli fotók és elmosott hátterű portrék nem készíthetők velük.

Átlagos használatra teljesen oké

Ahogy azt már a bevezetőben is említettük, a Xiaomi Redmi Note 10 5G olyan telefon, ami elviselhető árcédulát kapott (már 70 ezer forint környékén beszerezhető), képes csatlakozni a hazánkban is terjedő újgenerációs hálózatokhoz, cserébe vannak olyan aspektusai, amikkel azért barátkozni kell – főleg a teljesítmény és a fotós képességek tekintetében.

Ennek megfelelően a nyers erő vagy a mobilfotózás szerelmesei jobb, ha kerülik ezt a készüléket, de ha valaki egy átlagos használatra szánt, jól összerakott telefonra vágyik, ami az 5G-nek hála még jövőálló is, annak a Redmi Note 10 5G akár még jó választás is lehet. Persze emellé érdemes tudni, hogy valamivel többért már vásárolható például OnePlus Nord N10 5G vagy Xiaomi Mi 10t Lite is. Ezek nem olyan friss készülékek, mint a tesztalanyunk, de pár ezressel többért mind a hardver, mind a fotós képességek terén többet nyújtanak.

Birkás Péter további cikkei
  • Durva robbantással tesztelték, bírja-e a strapát egy repülőgép-hordozó
  • Újra fizetős lehet a briteknek a roaming
  • Tovább kell várni az olcsó(bb) Samsung Galaxy S21 telefonra

The post Redmi Note 10 5G: mit tud a Xiaomi új telefonja 80 ezerért? first appeared on 24.hu.

Related posts

Féligazságokat tartalmazó Wikipedia-oldalról tájékozódhatott a miniszter

MOCOHU

Így dolgoznak a legjobb sörkóstolók (x)

MOCOHU

Frontális karambol történt az Ultrabalatonon

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This