17.4 C
Budapest
May 7, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
emmanuel macronfranciaországMAGYARORSZÁGmarine le penNagyvilágválasztás

Nagyot bukott a főpróbán Marine Le Pen

Nem tudott győzni egy régióban sem Marine Le Pen pártja, a  Nemzeti Tömörülés a francia regionális választások második fordulójában – írta az exit poll-adatok alapján az MTI. A voksolás  másik nagy vesztese Emmanuel Macron államfő pártja, a Lendületben a Köztársaság (LREM). Ez azért különösen érdekes, mert éppen az a két párt esett vissza, amelynek jelöltjeit esélyesnek tartják a jövő évi elnökválasztáson.

A regionális választáson nagyon alacsony, alig 35 százalékos volt a részvétel. 

A választásra jogosult 48 millió francia csaknem kétharmada távol maradt az urnáktól, hasonlóan a múlt heti első fordulóhoz. Ez  történelmi méretű érdektelenséget tükröz. Az 1958-ban kezdődött V. köztársaság történetében ilyen méretű távolmaradásra egyetlen választáson sem volt példa mostanáig.

Az első forduló után a déli Provence-Alpes Cote d’Azur régióban a Nemzeti Tömörülés jelöltje, Thierry Mariani által vezetett lista még vezetett. Végül a jobbközép Köztársaságiak listája azért győzött 57,7 százalékkal, mert a baloldali pártok visszaléptek a javára, hogy feltartóztassák a szélsőjobboldalt.

A jövő évi elnökválasztás előtti utolsó, országos szintű választást a politikai elit az elnökválasztás főpróbájának tekintette. Több olyan jobboldali régióelnök, aki megerősítette pozícióját, azt reméli, hogy beleszólhat Emmanuel Macron és Marine Le Pen párharcába.

Most mindenki megértette, hogy az elnökválasztás hármas mérkőzés lesz

– fogalmazott Xavier Bertrand, az északi Haut-de-France régió újraválasztott konzervatív elnöke, Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012) kormányának volt minisztere, aki már bejelentkezett a 2022-es elnökválasztás jobboldali jelöltségére. Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió újraválasztott jobboldali elnöke úgy fogalmazott,

a jobboldal és a centrum Franciaországának csapata győzedelmeskedett,

amiből ő is profitálni fog.

Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára úgy vélte, a baloldal ismét kezd teret hódítani, ha összefognak a Zöldekkel, sikeresek lehetnek a jövő évi elnökválasztáson.

Le Pen mozgósítást sürget

„Ma este egyetlen régiót sem veszünk át” – ismerte el Marine le Pen nem sokkal az urnazárást követően. Szerinte az eredmény „a helyi demokrácia mély válságát” tükrözi. A „mozgósítás a jövőbeni győzelem kulcsa” – tette hozzá az elnökválasztásra utalva.

Stanislas Guerini, a LREM vezetője „az elnöki többség csalódottságának” adott hangot amiatt, hogy a kormánypárt egyetlen régióban sem tudott vezető helyet szerezni. Noha Macron több minisztere is jelöltette magát saját régiójában, a LREM a régiók felében a második fordulóba jutáshoz szükséges 10 százalékot sem érte el, így a remélt királycsináló szerepről már a két forduló között le kellett mondania.

Az öt évvel ezelőtt megalakult pártnak nincs helyi beágyazottsága, ellentétben a hagyományos nagy jobb- és baloldali pártokkal. Az elnöki hivatal vasárnap este tudatta, az államfő nem kívánja kommentálni a választási eredményt, de a kormány átalakítását sem tervezi a kudarc miatt.

Az MTI szerint a bal-jobboldali erőjáték visszatérését a francia politikába az elemzők nagyon óvatosan kezelik, egyrészt az alacsony részvétel miatt, másrészt azért, mert még egyik hagyományos párt sem tudott felmutatni olyan személyiséget, aki a felmérések alapján megakadályozhatná, hogy a jövő évi elnökválasztás második fordulójába Emmanuel Macron és Marine Le Pen jusson be. A helyi intézmények szintjén a bal- és a jobboldali gondolkodás közötti megosztottság erősen jelen van, addig országos szinten már egészen más törésvonalak mentén szerveződik a francia politika.

The post Nagyot bukott a főpróbán Marine Le Pen first appeared on 24.hu.

Related posts

Néhány életmódbeli változtatással 8 hét alatt 3 évet lehet fiatalodni

MOCOHU

Sok fenyegetést kapott a kötelező koronavírus elleni oltás mellett kardoskodó lengyel polgármester

MOCOHU

A nap hírei – 2023. 08. 20.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This