19 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
antitestBelföldellenanyagkínai vakcinakoronavírusMAGYARORSZÁGsinopharmt-sejtvideoton

Letesztelte dolgozóit a Videoton: a kínai vakcinával oltottak egy részének semmilyen védettsége nincs

A koronavírussal szembeni védettségre vonatkozóan széleskörű, komplex teszteket végeztek a Videoton dolgozói körében, amelyből kiderült, hogy a kínai Sinopharm vakcinával beoltott 60 felettiek egy részének semmilyen védettsége nincsen.Az eredményekről Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója beszélt a Portfolio-nak.

Ismertette, azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek Mint mondta: ezek az emberek a két oltás felvétele ellenére a mérések szerint semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a vírus ellen, ezért azonnal harmadik dózis beadására lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos. Sinkó ezt rendkívül aggályosnak tartja, és úgy véli, hogy lehetővé kellene tenni a harmadik dózis beadását azoknak a Sinopharmmal oltottaknak, akiknek nincs védettségük, még mielőtt eléri Magyarországot a járvány negyedik hulláma.

A társ-vezérigazgató beszélt arról, hogy a Videoton a járvány kitörése óta nagy hangsúlyt fektet a koronavírus elleni küzdelemre, az önkéntes tesztelésre, ezért a vakcinázás elindulását követően jelentős számban nyitottak voltak a munkavállalóink arra, hogy a cég költségére az ellenanyag mérésében is részt vegyenek.

Az ellenanyag-tesztek eredménye alapján elmondható, hogy az összes vizsgált vakcina – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik – elindította az antitestek termelését kortól függetlenül, kivéve a kínai Sinopharm oltását

– osztotta meg Sinkó a Videoton dolgozói körében végzett önkéntes vizsgálatok eredményét.

A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyag szint

– hangsúlyozta Sinkó. Hozzátette:

Az aggodalmunkat megosztottuk egészségügyi szakemberekkel is, akik azt közölték velük, hogy ne aggódjunk, ettől még lehet T-sejtes immunitása azoknak, akiknek nem termelődött antitestjük. Amikor elérhetővé vált a T-sejtes immunitás mérése magánvállalatoknál, akkor ezt a vizsgálatot az érintettekkel egyetértésben megrendeltük azon Sinopharmmal oltottak számára, akiknek nem volt antitestes védelmük.

Az érintett, ellenanyaggal nem rendelkező 60 éves vagy annál idősebb dolgozók közül egynek sem alakult ki a T-sejtes immunitása sem

– árulta el Sinkó.

Vagyis akinek nem volt antitestes védelme, annak T-sejtes immunitása sem volt

– mutatott rá.

Ez utóbbi vizsgálat darabonként nagyjából 50 ezer forintba kerül, amit sokan nem végeznek el az ára és a korlátozott rendelkezésre állása miatt, míg az antitest-vizsgálat ennek csak töredéke.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy máshol hasonló komplex vizsgálatok nem történtek, és ezért érzem fontosnak, hogy a problémára felhívjam a figyelmet. Ha a Videotonban végzett vizsgálatokat kellően reprezentatívnak tekintjük, az vélelmezhető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 felettiek körében országosan is jelentős lehet a száma azoknak, akiknek nincs ellenanyaga és sincs T-sejtes immunitása sem

– szögezte le Sinkó, kiemelve, hogy:

Nagyon fontos megtudni, hogy a beoltottak védettek-e a koronavírussal szemben, főképp, ha idős emberekről van szó.

Kapcsolódó
Romániába mennek Pfizerért a kínai vakcinával oltott, aggódó magyarok

Volt, aki a háziorvosa jóváhagyásával, volt, aki a doktor és családja elől eltitkolva utazott a szomszédba, hogy Pfizerral oltakozzon.

A Videoton által megrendelt mérésekből adódik az a következtetés, hogy akinek negatív az antitestest és a T-sejtes immunitás vizsgálata is, az sajnos nem védett a vírussal szemben – mondta Sinkó. Magyarországon ráadásul éppen az idős emberekkel kezdődött a Sinopharm oltási kampánya, ezért különösen fontos lenne mindenkinél ellenőrizni a védettséget.

A Videoton társ-vezérigazgatója szerint nagyon aggályos, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezeknek az embereknek nincs lehetőségük arra, hogy harmadik, akár eltérő típusú oltással megpróbáljanak védettséget szerezni. Ez a vonatkozó előírások szerint nem lehetséges, még úgy sem, ha az illetők vállalják ennek a kockázatát a munkáltatójuk pedig ennek az anyagi vonzatait – mutatott rá.

A lap megkereste a témában a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ám cikkük megjelenéséig nem kaptak választ kérdéseikre.

Sinkó szerint a harmadik oltást legalább saját költségre engedélyezni kellene.

Erre nincs lehetőség, és nem azért, mert nincs rá pénz vagy nincs elég oltás, hanem mert adminisztratív tiltás van érvényben

– mondta Sinkó.

Ez rendkívül aggályos, hiszen azokról az emberekről beszélünk, akik elfogadták a kormányzat kommunikációját, hogy a Sinopharmmal oltassák be magukat, amikor nem volt más vakcina. Ezek az emberek hiába oltatták be magukat, most teljesen védtelenek a vírus következő hullámának esetleges támadásával szemben. Ez nemcsak morálisan kétséges, hanem jogilag is aggályos

– vélekedett.

Szerinte mindenki számára biztosítani kell az egészséghez való jogot. Senki sem vélelmezheti, hogy ezek az emberek védettek, mert mostanra méréseken alapuló bizonyíték van arra, hogy nem azok. Hogyan lehet olyan szabályokat éltben tartani, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy felvegyék a harmadik oltást – tette fel a kérdést.

Kapcsolódó
Mintha be sem lennének oltva – petíciót indítottak azok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs ellenanyaguk

Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének. Facebook-csoportot szerveztek, Orbán Viktort és Müller Cecíliát is megkeresték, akciójukat pedig virológusok is támogatják.

Mint mondta, az Egyesült Arab Emírségekben és Szerbiában már a harmadik oltást kapnak azok, akiket a kínai vakcinával oltottak és nem alakult ki náluk az immunitás.

Az adott „történelmi pillanatban”, amikor a korszerű európai oltások nem álltak megfelelő mennyiségben rendelkezésre, akkor a jószándék vezette a döntéshozókat, hogy igénybe vegyék a kínai oltást és megvédjék az emberéleteket. Mostanra azonban Sinkó szerint be kell látni, hogy bizonyos korcsoportokban nem hatékony a Sinopharm.

Nem szabad azokat az embereket sújtani, akik hittek a kormánynak – magam is ezek közé tartozom –, hogy oltassák be magukat ezzel a keleti vakcinával

– hangsúlyozta Sinkó, aki arra is rámutatott, hogy ők most rosszabb helyzetben vannak, mint azok, akik később oltatták be magukat, amikor már rendelkezésre álltak már a nyugati oltások. Mostanra vakcinabőség van, így a Sinopharmmal oltottak számára rendelkezésre állna harmadik dózisként nyugati oltás – tette hozzá.

Kapcsolódó
Kínai vakcinaüzlet: kiderült, kik az 55 milliárdos beszerzést végző magyar cég tulajdonosai

Árulkodó kapcsolat van a kínai vakcinák vásárlása és a botrányos lélegeztetőgép-beszerzés közt.

Sinkó szerint meg kellene oldani ezt a kérdést hamar, mielőtt még megérkezik a járvány negyedik hulláma.

Különben hogyan várja el a kormány az oltatlanoktól, hogy működjenek közre a vírus visszaszorításában, ha közben azokat hozza ilyen nehéz helyzetbe, akik elsőként bizalmat szavaztak nekik

– tette fel a kérdést Sinkó.

The post Letesztelte dolgozóit a Videoton: a kínai vakcinával oltottak egy részének semmilyen védettsége nincs first appeared on 24.hu.

Related posts

Gázpisztollyal lövöldöztek a Soroksári úti HÉV megállóban

MOCOHU

Oroszország lemondta részvételét a 2025-ös oszakai világkiállításon

MOCOHU

Rassziszta mozdulatáért két meccs eltiltást kapott a röplabdázó

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This