15.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áramütésBelföldbűnügyMAGYARORSZÁGnagykőrös

Áramütés miatt halt meg egy kislány: elítélték az áldozat testvérét és a villanyszerelőt

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nagykőrösi Járásbíróság azt a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és más bűncselekményekkel vádolt villanyszerelőt és fiatalt, akiknek a szakértői mulasztásai miatt, fürdés közben meghalt egy kislány Nagykőrösnél.

A fiatalkorú terhelt az édesanyjával és hét testvérével élt egy családi házban 2017 nyaráig. Az épület villamossági kivitelezője számos szakmai szabályt megszegett, amely magában hordozta az áramütés lehetőségét. A házban lakók már 2015 novemberében azt tapasztalták, hogy ráznak az elektromos berendezések.

Ezt az édesanya jelezte a szolgáltatónak, amely kikapcsolta az áramszolgáltatást, elvégezte a feszültségmentesítést és figyelmeztette az asszonyt, hogy a hiba elhárításához villanyszerelőt kell hívnia.

Ekkor a fiatalkorú kihívta a villanyszerelő szakképesítéssel rendelkező másik vádlottat. Amikor a szakember végzett a probléma feltárásával, közölte, hogy vagy a szivattyú, vagy az akna és az épület közötti kábel rossz. Ekkor leválasztotta a villamos hálózatról a rossz állapotú, házi vízművet és közölte, hogy új szivattyúra lesz szükség, valamint az épület és az akna közti kábel is cserére szorul, az új vezetéket pedig egy föld alatti csőbe kell helyezni.

A fiatal közölte, hogy a szivattyút majd ő kicseréli. Ekkor a szakember anélkül távozott az ingatlanról, hogy az ilyenkor szükséges, az áramszolgáltató által rendszeresített formanyomtatványt átadta volna az ott élőknek. Később a fiatal vett egy szivattyút, amelyet bekötött az aknába és erről a szerelőt is értesítette. Ekkor az édesanya telefonos bejelentését követően és a formanyomtatvány hiányának ellenére a szolgáltató visszakapcsolta a házban az áramot.

Mivel a hűtőszekrény továbbra is rázott, ezért a fiatal leszerelte az új szivattyút és visszakötötte az aknába a korábban használt, rossz állapotú házi vízművet, amelynek elektromos ellátását szakszerűtlenül végezte el. Erről szerelőnek és a szolgáltatónak sem szólt, a hibát pedig a szakembertől hallottak alapján akarta megszüntetni.

Az ominózus napon a kislány a fürdőszobában található vaskádban fürdőzött, ebben az egyik lánytestvére segített neki. Amikor néhány percre a kislány egyedül maradt, hozzáért a kád fém csaptelepéhez, hogy egy kis vizet engedjen a kádba. Ezzel a víznyomással beindította a zárlatos, rozsdás szivattyút, a víz pedig tovább vezette a szivattyúból csöpögő víz és a szabálytalan, földben lévő csatlakozás miatti 230 Voltos zárlat áramot.

Mivel a fürdőkád fém csapja feszültség alá került, a kislányt áramütés érte, amelynek következtében két héttel később meghalt. A fiatal egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztést kapott egy év  próbaidőre felfüggesztve. A villanyszerelő szintén egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést kapott, s egy évre eltiltották a foglalkozásától is.  A vádlottak és védőik tudomásul vették a döntést, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

The post Áramütés miatt halt meg egy kislány: elítélték az áldozat testvérét és a villanyszerelőt first appeared on 24.hu.

Related posts

Videón, ahogy zebrán átkelők közé hajt egy autó Szentpéterváron

MOCOHU

„Velem együtt öregedett egy korosztály, aki szereti, ha nincs fingás a műsorban”

MOCOHU

Három húsz éves magyar lány úgy bánt a puskával, mint a világon senki más

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This