19.2 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatfizikaMAGYARORSZÁGszupernóvaTechűrűrkutatás

Hatalmas robbanást figyeltek meg az űrben

A kínai és arab források alapján 1054-ben egy fényes objektum tűnt fel az égen, amely 23 napon át nappal is látható volt. A jelenség hátterében egy csillag megsemmisülése állt. A szupernóva-maradvány ma is megfigyelhető, ez a Rák-köd, amely a Földtől mintegy 6 ezer fényévre fekszik. Egy új tanulmány segíthet jobban megérteni az esemény természetét – írja a ScienceAlert.

A szakértők egy újabb szupernóvát elemeztek.

A csapat úgy véli, hogy az SN 2018zd jelű esemény, illetve az 1054-ben észlelt robbanás is a szupernóvák egy teljesen új típusába, az elektronbefogó szupernóvák közé tartozik.

A kutatók évtizedekkel ezelőtt felvetették a típus létezését, de a 31 millió fényévre található SN 2018zd lehet az első ismert példa. Andrew Howell, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a szupernóva segíthet megérteni az ezeréves feljegyzéseket.

Science Photo Library – MEHAU KULYK. / Getty Images

A csillagok állandó harcban állnak a gravitációval, életüket vagy a folyamatos magfúzió, vagy a sűrűn elhelyezkedő atomok hosszabbítják meg. Szupernóva akkor alakul ki, amikor a tömeg növekedése miatt termonukleáris robbanás következik be (I típus), vagy ha elfogy a fúzióhoz szükséges anyag, és összeomlik a vasmag (II típus).

A szakértők korábban felvetették, hogy létezhet egy harmadik változat is, ahol a oxigén-neon-magnéziummagban az atommagok elektront vesznek fel, és a csillag összeomlik saját tömegétől. Az ilyen szupernóva létrejöttéhez ritka egyensúly kell, különben az objektum túl nehéz vagy könnyű lesz. A kutatók úgy vélik, hogy a harmadik típus ritka csillagokból, úgynevezett szuperaszimptotikus óriáságakból (SAGB) alakulhat ki. Emellett öt további kritériumot határoztak meg, amelynek meg kell felelnie egy elektronbefogó szupernóvának.

A csapat a Hubble űrtávcső adatait felhasználva vizsgálta az SN 2018zd-t, és arra jutott, hogy minden kritériumot teljesít az objektum. Úgy tűnik, a szakértőknek sikerült azonosítaniuk a szupernóvák harmadik típusának első ismert képviselőjét. Bár már korábban felvetették, hogy az 1054-es esemény is egy hasonló robbanás lehetett, a friss eredmények segítenek alátámasztani ezt az elméletet.

The post Hatalmas robbanást figyeltek meg az űrben first appeared on 24.hu.

Related posts

Hilaria Baldwin nem érti, miért poénkodik a szülés utáni fotójával Amy Schumer

MOCOHU

Brit sajtóértesülés szerint Meghan hercegnének elnöki ambíciói lehetnek

MOCOHU

Hivatalosan is megnyerte Pennsylvaniát Joe Biden

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This