20.6 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belfölderzsébetvárosi önkormányzatgastro marketklauzál téri csarnokMAGYARORSZÁGniedermüller péterszini bélavii.kerület

Niedermüllerék a Fidesz segítségével adták ki a Klauzál téri csarnokot

Árulózásig menő felháborodáshullám lepte el az erzsébetvárosi közösségi oldalakat, miután pénteken a DK-s Niedermiller Péter által vezetett VII. kerületi önkormányzat megszavazta, hogy bérbe adják két vállalkozásnak a Klauzál téri vásárcsarnokot. A Momentum képviselői nemmel szavaztak, így csak a fideszesek hallgatólagos támogatásával tudták elfogadni a határozatot, amely lehetővé teszi az Andrássy 52 Bar Kft. és a Pontoonka Group Kft. számára, hogy átalakításokat hajtson végre az épületen, majd legalább 2037-ig üzemeltesse Gastro Market néven a csarnokot.

A döntés annak ellenére is megosztotta az erzsébetvárosi önkormányzat ellenzéki pártjait, hogy valójában csak módosítani kellett egy 2019-ben megkötött, és azóta életben lévő bérleti szerződést. A két cég még 2019 augusztusában, kevéssel a helyhatósági választás előtt kapta meg frissen felújított állapotban 10 plusz 5 éves bérletre a csarnokot, miután megegyeztek az akkor még Vattamány Zsolt fideszes polgármester fennhatósága alatt működő önkormányzattal és az Erzsébetvárosi Piacüzemeltető Kft.-vel.

Az épület hosszú felújítás után 2015-ben nyílt meg újra a közönség előtt. A rekonstrukció során több mint kétmilliárd forintot költöttek a 130 éves épületre: Vattamány a megnyitón azt hangoztatta, hogy a költségek nagyobb részét az önkormányzat finanszírozta, és az volt a fő cél, hogy megőrizzék az eredeti, piacos funkciót. Négy évvel később azonban a polgármester már úgy látta, hogy a belvárosi Hold utcai csarnokhoz hasonlóan a VII. kerületben is a fine diningé a jövő, ezért a piac felső szintjét a két vállalkozáson keresztül éttermeknek adta ki.

Hiába volt azonban a hosszú távú és 1,4 millió forint körüli havi bérleti díjat biztosító szerződés, az átalakítás nem kezdődhetett el, mert a választás után az új vezetés nem ült tárgyalóasztalhoz a cégekkel. Forrásaink szerint az önkormányzat megpróbálkozott a szerződések felbontásával, ám azok kimondták, hogy a bérleti megállapodás rendes felmondással nem szüntethető meg. Erre csak rendkívüli esetekben van mód, ha bebizonyosodik, hogy a bérlő szerződésszegő magatartást követett el. Mivel a cégeket nem tudták kitenni, az önkormányzat kényszerpályára került. A Niedermüller-féle vezetés végül meg is egyezett a két céggel.

Illyés Tibor / MTI

A VII. kerületi képviselő-testületben 2019 őszétől a DK-MSZP-Momentum-PM-LMP pártszövetség adja a többséget. A Momentum azonban, melynek képviselője, Borbélyné Bárdi Zsuzsanna alpolgármesterként az üzemeltetési ügyek felelőse, semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó a csarnokkal kapcsolatban, ehelyett szembement a DK-s polgármesterrel és a pártszövetség többi tajgával. Niedermülleréket így a Fidesz segítette hozzá diszkréten a szavazattöbbséghez. A nemrég a kerület kormányhivatali vezetőjévé kinevezett Vattamány Zsolt távozásával kétfősre apadt frakció nem vett részt a döntésben, és a jól időzített kivonulással lehetővé tette, hogy a pártszövetség tagjai és a civilek 6:4 arányban maguk hozzák meg döntést az ügyben.

A módosítás szerint a Gastro Market hozzásegíti Erzsébetvárost, hogy olyan kerületté váljon, ahol „nem a bulik jelentik a fő vonzerőt, hanem a sokszínű kulturális kínálat, és az izgalmas, egyedi boltok, vendéglátóhelyek csalogatják be a turistákat”. A két cég engedélyt kapott arra, hogy gépészeti átalakításokat végezzen el, például az éttermek működtetéséhez szükséges szellőztető berendezéseket telepítsen a csarnokba. A nyitásra 2022. március 31-ei határidőt szabtak.

A Gastro Market koncepció lényege, hogy a csarnok galériáján budapesti és vidéki éttermek bevonásával gasztronómiai egységeket hoznak létre, a földszinten pedig több napos vagy hetes tematikus kulturális rendezvényeknek adnak majd helyet. Az ígéretek szerint a Gastro Market nem lehetetleníti el a vásárcsarnok hagyományos piaci működését sem, a standok az alsó szinten 6 és 18 óra között üzemelhetnek. A kritikusok viszont azt állítják, hogy az éjféli zárás ellenére a piac a cégek más, bulinegyedbeli érdekeltségei, így az Instant és a Fogas hangos „bemelegítő” helyévé válhat.

Szűcs Balázs alpolgármester pénteken megszavazta a megállapodást, holott két éve még tiltakozott az ellen, hogy a Fidesz „kocsmát csináljon a piacból”. Szűcs a 24.hu-nak most azt mondta, időközben számára is kiderült, hogy kik a vállalkozók, és pontosan milyen céllal indították a beruházását. Szerinte az utóbbi hetek tárgyalásai során olyan megegyezést hoztak össze, mely már az önkormányzatnak is előnyös, nemcsak a cégeknek.

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője, a döntés egyik ellenzője szerint a polgármester a fideszes időszakra mutatott vissza, amikor ő a megállapodás hátterét firtatta. Garai szerint azonban „semmi sem szolgáltat okot arra, hogy az előző ciklusban megkötött szerződést a polgármester újabb 10 plusz 5 évre meghosszabbítsa úgy, hogy a jelenlegi bérlők nem járultak hozzá ennek a koncepciónak a megvalósításához”. A megvalósítás ellenzőinek egyik érve, hogy a két cég több mint félmilliárd forintos átépítést hajt végre az épületen. A költségeket ugyan ők fizetik, de értéknövelő beruházás címén a pénz nagy részét idővel levonhatják majd a bérleti díjból.

A 24.hu megkereste Niedermüller polgármestert is a döntéssel kapcsolatban, de egyelőre nem kaptunk választ.

The post Niedermüllerék a Fidesz segítségével adták ki a Klauzál téri csarnokot first appeared on 24.hu.

Related posts

Generációs rés az informatikában

MOCOHU

Videón, ahogy brutálisan végigveri idősebb sorstársait egy fiatal hajléktalan Gyulán

MOCOHU

Orban helyett másik miniszterelnököt jelölt a pártja: új kormánya van Romániának

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This