23 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
doktor szösziMAGYARORSZÁGreese witherspoonSzórakozás

Kevésen múlt, hogy a Doktor Szöszi Reese Witherspoon és a „hajol és feszít” nélkül jöjjön létre

Elle Woodsot és Vivian Kensingtont kis híján más színészek alakították

Reese Witherspoon karrierjének ma is egyik legfontosabb és legismertebb állomása a Doktor Szöszi című film, és elképzelhetetlennek tűnik, hogy helyette bárki más játssza el a karaktert. Pedig a szereplőválogatás során nem Witherspoon volt a producerek első számú jelöltje. Eredetileg Christina Applegate-nek ajánlották a szerepet, aki az ezredforduló évében az Egy rém rendes család sorozatot követően már túl volt jó néhány egész estés filmszerepen. A szerep viszont egyáltalán nem tetszett neki, mivel nem szeretett volna még egy sztereotip „szőke nő” karaktert játszani.

Micsoda hülye döntés volt részemről, ugye? Reese megérdemelte, hogy eljátssza a szerepet. Sokkal jobb munkát végzett, mint amit én valaha képes lettem volna kihozni a karakterből

– mondta Applegate. Witherspoontól eleinte ódzkodtak a producerek, mert azt gondolták, a valóságban egy hárpia és kiállhatatlan személy, aki nem tudna eljátszani egy ilyen karaktert. Ezt a színésznő maga mesélte egy interjúban, és hozzátette, a menedzsere erőltette, hogy menjen el a meghallgatásra és igyekezzen „szexisen viselkedni”, hogy megnyerje a fejeseket.

Elle Woods mellett a másik fő karakter, Vivian Kensington szerepe is csak az utolsó pillanatban került Selma Blairhez. A producerek ugyanis Chloë Sevignyt szerették volna, ám ő éppen a Démoni szerető című filmet forgatta, és nem fért bele az idejébe, hogy ezt a karaktert is eljátssza. Selma Blair és Witherspoon korábban már dolgoztak együtt a Kegyetlen játékok cím filmben, a Doktor Szöszi forgatása idején pedig még szomszédok is voltak, és pótkulcsuk volt egymás otthonához.

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Elle Woods több mint hatvan szettben látható

Már csak belegondolni is fárasztó, mennyire idegtépő lehetett ennyiszer átöltözni a forgatás alatt, de a kaliforniai felsőosztályból származó karakter egyik legfontosabb jellemzője volt a ruhatára. Reese Witherspoon ezzel tisztában volt, és nem akarta, hogy idegenek kezébe kerüljenek a szettek, amiket a film során viselt, emiatt a szerződésében külön kikötötte, hogy az összes általa viselt ruhadarabot megtartja a forgatás után. Azóta gondosan becsomagolva tárolja őket otthonában, egy magazinnak meg is mutatta a gyűjteményt, és elmondta, a lányának adja majd az össz darobot.

Könyv alapján készült a film

Elle Woods karakterét valójában Amanda Brown alkotta meg, a könyvben pedig a saját életét írta meg. A karakterről kiderül például, hogy a divatmagazin után kapta a nevét, amit Brown állandóan bújt. Ő maga is jogi egyetemre ment, annyi különbséggel, hogy Harvard helyett a Stanfordon végezte el tanulmányait. A könyvet az egyetemi tapasztalatai alapján írta, viszont Elle-lel szemben ő sosem diplomázott. A történeteket eredetileg az iskola paródiájának szánta. Brown rózsaszín, bolyhos tollal, rózsaszín lapra írta a könyvet, amit végül több kiadóhoz is elküldött. Emiatt használt Elle Woods a filmben ugyanilyen tollat és illatos, rózsaszín papírt az egyetemen.

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Kim Kardashian és Ariana Grande is imádják

A Doktor Szöszi sosem megy ki a divatból, legalábbis néhány sztár szerint biztosan nem. Ariana GrandeThank U, Next videóklipjében több film emlékezetes jeleneteit feldolgozta (Bajos csajok, Hirtelen harminc), köztük volt cikkünk tárgya is. A film látványvilága, jelmezei és esztétikája Grandén kívül inspirálta az amerikai humorista Benito Skinnert is, akiről hosszabban ebben a cikkben már írtunk. Melyik hírességre illik legjobban Elle Woods elkényeztetett, divatőrült, kaliforniai élete, aki egyszercsak kitalálja, hogy jogot szeretne tanulni? Akinek Kim Kardashian neve ugrott be, az jól tippelt, ugyanis a humorista az ő bőrébe bújva készítette el a videót. Pár hónappal később Kim Kardashiannak is eszébe jutott, mekkora poén lenne lemásolni Elle Woods videóját, úgyhogy gyorsan összehívott egy csapatot, akik kockáról kockára ugyanazt a videót leforgatták, ami így sikerült:

Witherspoon sokat dolgozott a karakterén

Reese Witherspoon alapos kutatómunkát végzett, hogy élethűen megformálhassa Elle Woodsot, több alkalommal is ellátogatott különböző lányszövetségekbe, hogy első kézből vizsgálhassa a működésüket, dinamikájukat. Több taggal is összebarátkozott.

Vacsorázni jártam velük, olyan volt, mint egy antropológiai tanulmány. Megfigyeltem, mit és hogy esznek, hogyan viselkednek, hogyan gondolkodnak, hogyan szépítkeznek, mindent

– mondta a színésznő. Elle Woods ruhatárának fő színét is ez a terepszemle inspirálta.

Egy másik interjúban Witherspoon elmesélte, mennyire megterhelő volt számára megformálni a karaktert, mivel ő egyáltalán nem ennyire pörgős és közvetlen, mint Woods, ahogy azt a tulajdonságát is nehéz volt elsajátítania, hogy mennyi erőfeszítést öl mindenbe, amibe belekezd.

Más befejezést szántak a filmnek, néhol pedig változtattak a könyvön

Az írók eredetileg azzal zárták le a filmet, hogy a bírósági ügy sikeres megoldása után Witherspoon a bíróság előtti lépcsőn megcsókolja Luke Wilsont. A tesztközönségnek ez a befejezés nem tetszett, mert kíváncsiak voltak arra, hogyan alakul tovább a főszereplő élete, sikerül-e lediplomáznia.

Elég gyenge befejezés volt az, amit eredetileg terveztünk. A csókjelenet nem volt releváns, mivel a film sem a kettőjük kapcsolatáról szólt, nem egy romantikus filmnek szántuk. Éppen ezért került a diplomaosztó a film végére

– mondta az egyik producer. A könyv szerint Woods nem a Harvardra, hanem a Stanfordra jelentkezik, azonban az iskola nem engedélyezte, hogy a filmben említést tegyenek az intézményről. A Harvard ellenben megengedte, hogy a filmben felhasználják az iskola nevét, forgatni viszont nem lehetett a kampuszon, így a stábnak különböző amerikai iskolákban kellett felvennie a jeleneteket.

Reese Witherspoon és Luke Wilson is parókát viselt

A diplomaosztó jelenetet utólag vették fel, viszont ekkor Wilson és Witherspoon is bőven a következő projektjeiken dolgoztak. Előbbi például Wes Anderson Tenenbaum, a háziátok című filmet forgatta, aminek kedvéért kopaszra borotválta a fejét. Witherspoon pedig Angliában tartózkodott a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember miatt. A haját a Doktor Szöszi forgatása után le kellett vágnia, mert a hajsütővas túlzott használatától roncsolódott. A film utolsó jelenetét Angliában vették fel Witherspoon miatt, a diplomázó tömeget pedig a stáb másik fele Kaliforniában forgatta le. Mindkét színész parókát viselt a jelenetek során.

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Frizurákból sem volt hiány

Ha valaki legközelebb újranézi a filmet, számolja meg, hányféleképpen hordja Witherspoon a haját. Valójában minden egyes jelenetben különböző frizurája van, vagyis több mint negyven frizurát hordott a film alatt.

Reese Witherspoon friss anyuka volt

Fél évvel a forgatás kezdete előtt, huszonhárom évesen Witherspoon megszülte első gyerekét, akit Ryan Phillippe-el közösen neveltek. A színésznő egy interjúban elmondta, mekkora nehézséget okozott neki összeegyeztetni a munkát az anyasággal, pláne, hogy a kislánya hasfájós baba volt. Elmesélte, hogy míg nappal forgatott, az éjszakákat többnyire átvirrasztotta kislánya sírása miatt, így sokszor megfordult a fejében, hogy feladja.

Ryan támogatása nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Nagyon aggódtam, mert alig aludtam a lányom, Ava miatt, aki elég sokszor volt beteg a forgatás ideje alatt. Sok olyan nap volt, amikor azt hittem, nem fog menni.

A „hajol és feszít” nem volt előre megírva

A film egyik emlékezetes jelenetében Witherspoon tanít néhány mozdulatot a manikűrösének, aki szeretné felkelteni a szalonba gyakran látogató futár figyelmét. A helyiségben végül az összes ott tartózkodó nő nekiáll utánozni és begyakorolni Elle Woods mozdulatait, aki megmutatja, hogyan kell szexin lehajolni, majd felvenni valamit úgy, hogy szépen kidomborodjanak az idomaik. Ezt a jelenetet csak később írták bele a filmbe, mivel mindenképpen szerettek volna egy mellékszálat adni Jennifer Coolidge-nak. A hajol és feszít mozdulatsort végül egy esti kocsmázás közben találták ki a készítők.

via GIPHY

Reese Witherspoon karrierje a film után

A Doktor Szöszi kétségkívül megnyitotta az ajtókat Witherspoon előtt, és innentől kezdve már komolyabb szerepeket is játszhatott. 2005-ben mutatták be például Johnny Cash életrajzi filmjét, A nyughatatlant, ami miatt négy hónapon át énekleckéket kellett vennie. Később élete egyik legnagyobb kihívásaként tekintett vissza a forgatási időszakra. A film jó kritikákat kapott, őt pedig Oscar-díjjal jutalmazták az alakításáért. A következő években azonban kezdett kikopni a neve köztudatból, nem találták meg olyan szerepek, melyeket elég izgalmasnak érzett volna ahhoz, hogy el is játssza. Néhány felejthető vígjátékon kívül alig szerepelt valamiben.

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

2016-ban azonban megalapította a saját produkciós cégét Type A Films néven, melyből később Hello Sunshine lett. Rájött, hogy ha nem hullanak az ölébe olyan szerepek, amik érdeklik, miért ne kereshetne ő maga olyan alkotásokat, amiket filmre vihet.

Úgy érzem, ott tartok az életemben, hogy még simán csinálhatok húsz akármilyen filmet. De miért ne csinálhatnék húsz olyan filmet, amik számítanak is?

– mondta, majd belevetette magát a könyvek világába, így jött rögtön két alkotás is, a Holtodiglan és a Vadon. A filmekért 369 millió dollárt zsebeltek be, ráadásul a Holtodiglan még egy Oscar-jelölést is kapott. Witherspoon ezután evezni kezdett kicsit a tévé és a sorozatok irányába, a következő projektje a Hatalmas kis hazugságok, amelyben olyan A-listás sztárok szerepelnek, mint Nicole Kidman, Zoë Kravitz, Laura Dern vagy Meryl Streep. A sorozat nyolc Emmy-díjat kapott. És ez volt az a pont, amikor – Witherspoon szerint hosszú évek után – elkezdték komolyan venni a szakmában.

Sokáig senkitől nem kaptam ajánlatot, miközben egy pasinak elég egyszer jól szerepelnie a Sundance filmfesztiválon, és megkapja a Jurassic Worldöt.

A sorozat mindenképpen változást hozott a színész karrierjébe, mivel rájött, lehetősége van egyre több erős női karaktert bemutatnia.

Mi nők túl tehetségesek vagyunk ahhoz, hogy szerepek miatt harcoljunk egymással.

The post Kevésen múlt, hogy a Doktor Szöszi Reese Witherspoon és a „hajol és feszít” nélkül jöjjön létre first appeared on 24.hu.

Related posts

Elkésett egy sofőr a munkából, mert életet mentett, majdnem kirúgták

MOCOHU

A lánybandákból is Dél-Korea hozza az új generációt

MOCOHU

Drámába fulladt az olimpia Münchenben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This