15.9 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
grúziahomofóbiaMAGYARORSZÁGmelegfelvonulás grúziaNagyvilágújságíró

Meghalt egy grúz operatőr, akit homofób tüntetők vertek meg

Meghalt egy grúz tévés operatőr, alig egy héttel azután, hogy szélsőjobboldali, homofób támadók a múlt héten félholtra verték a Grúziában megrendezett Pride-felvonulása elleni tüntetés során. Alekszandr Laskaravát, a TV Pirveli 37 éves operatőrét vasárnap, a kora reggeli órákban találták holtan az ágyában – közölte a csatorna.

A Guardian azt írja, múlt hét hétfőn homofób tüntetők erőszakos csoportja bántalmazta a férfit, akinek többek között az arccsontja is eltört. Aznap rajta kívül több mint ötven újságírót vertek meg szélsőjobboldali bandák. A tbiliszi Pride-felvonulást megvalósítani nem sikerült, mert biztonsági okok miatt törölni kellett az eseményt.

Az Újságírók Határok Nélkül elítélte a támadásokat, és közölte, hogy újságírók szenvedtek el súlyos sérüléseket, egyebek mellett agyrázkódást, savas felmaródásokat és törött csontokat említettek. A szervezet passzivitással vádolta a hatóságokat, minthogy szerintük a rendőrség nem védte meg az újságírókat.

A grúz belügyminisztérium vasárnap szűkszavú közleményben jelezte, hogy vizsgálatot indítottak Laskarava halála ügyében.

Emberi jogvédő aktivisták vasárnapra tüntetést jelentettek be, abból a célból, hogy Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök lemondását követeljék. Jeles grúz televíziós személyiségek és vezető újságírók azzal vádolják Garibasvili kormányát, hogy az erőszakos kampányokat szervezett az újságírók ellen.

A grúz miniszterelnök éles kritikákat kapott mind az ellenzéktől, mind jogvédő szervezetektől, miután felszólalt a Pride megtartása ellen, mondván: „a grúz társadalom nagy része számára az elfogadhatatlan”.

A kormány nemcsak, hogy ösztönzi az újságírók elleni erőszakot, hanem rész is vesz abban

– mondta Nodar Meladze, a TV Pirveli hírszerkesztője az AFP-nek.

„A kormány erőszakos csoportokat hozott létre a független média módszeres támadására” – jegyezte meg, majd hozzátette: a rohamrendőrök is megtámadtak újságírókat.

2019 júniusában rohamrendőrök negyven újságírót sebesítettek meg Grúziában egy kormányellenes tüntetésen.

The post Meghalt egy grúz operatőr, akit homofób tüntetők vertek meg first appeared on 24.hu.

Related posts

Szarvassal ütközött egy személyautó az M0-áson

MOCOHU

DWTS: Tóth Dávidék estek ki a versenyből

MOCOHU

Földcsuszamlás zúdult a mianmari jádekőbányára, rengeteg embert keresnek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This