19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
antarktiszgleccserjégMAGYARORSZÁGTudomány

Rejtett tavakat találtak az Antarktisz mélyén

Matthew Siegfried, a Coloradói Bányászati Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban a NASA műholdas adatait felhasználva elemzik az Antarktisz szubglaciális tavait – írja a ScienceAlert. Nagyjából egy évtizede az ICESat műhold képei felfedték, hogy a nyugat-antarktiszi jégmagasság változásait felszín alatti víztömegek mozgásai okozzák. A kutatók korábban úgy vélték, hogy a régió rejtett tavai nincsenek összekapcsolódva, 2007-ben viszont kiderült, hogy a mélyben, a jég alatt egy szubglaciális víztömegekből álló rendszer fekszik.

A kutatók most a 2018-ban indított ICESat-2 adatait vizsgálták, hogy jobban megismerjék a tavakat.

Az elemzés során két új, korábban nem látott víztömeget is találhattak.

Siegfried szerint a ICESat misszió eredményei a glaciológiára, a mikrobiológiára és az oceanográfiára egyaránt jelentős hatást gyakoroltak, az ICESat-2-vel pedig pontosítani tudják az adatokat. A szakemberek az Európai Űrügynökség CryoSat-2 műholdjának információit is analizálták.

PhillDanze / Getty Images

A csapat a 2003-2020 között begyűjtött adatok alapján mérte fel a jég mélyén lévő vizeket. Az eddig ismert mintegy 130 rejtett tó mellett a csapat két újat is azonosíthatott, úgy tűnik, a rendszerek a 2003-as megfigyelés kezdete óta most harmadik alkalommal csapolódnak le.

Helen Fricker, a Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa és a csapat tagja egy másik tanulmányban a közelmúltban azt mutatta be, hogy miként tűnt el egyetlen hét alatt egy felszín alatti tó az Antarktisz keleti részén. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra lesz szükség, hogy jobban megértsék a jég alatti tavak világát.

The post Rejtett tavakat találtak az Antarktisz mélyén first appeared on 24.hu.

Related posts

Hivatalosan is vége az amerikaiak iraki missziójának

MOCOHU

150 év alatt eltűnt az olasz gleccserek több mint fele

MOCOHU

Afgán válság: kudarcot vallott a hollandok evakuálási kísérlete

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This