26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ellenzéki sajtóMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországsajtó

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tiltottak be egy orosz ellenzéki hírportált

Oroszországban nemkívánatosnak minősítették és betiltották a proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportált nemzetbiztonsági okokra hivatkozva csütörtökön – írja az MTI.

Az orosz főügyész hivatala szerint a hírportál mögött álló, amerikai székhelyű Project Media civilszervezet tevékenységével veszélyt jelentett az alkotmányos rendre és a nemzetbiztonságra. Az orosz igazságügyi miniszter emellett külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media hat és a Szabad Európa két újságíróját. Roman Badanyin, a proekt.media főszerkesztője is felkerült a lajstromra.

A vonatkozó törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők Oroszországban, fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a máskéntgondolkodókat. A külföldi ügynökök oroszországi listáján jelenleg 28 személy és sajtóorgánum szerepel.

A szeptemberi parlamenti választások közeledtével idén megnőtt az orosz ellenzéki politikusokra és médiumokra nehezedő nyomás, és ezt több független sajtóorgánum is kifogásolta. A közelmúltban idegen ügynöknek minősítették a Meduza és a VTimes hírportált. A vonatkozó törvény értelmében a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió súlyos bírságokat kapott, amiért anyagain nem tüntette fel, hogy ilyen ügynök készítette őket.

A proekt.media a múlt hónapban került a figyelem központjában, amikor a rendőrség házkutatást tartott három újságírójánál. A rendőrség laptopokat és egyéb bizonyítékokat foglalt le Badanyin és a lap egyik tudósítója, Marija Zsolobova otthonában. Mihail Rubin főszerkesztő-helyettest őrizetbe vették.

A hírportál több oknyomozó riportot tett közzé orosz kormánytisztségviselők és Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló vállalkozók állítólagos korrupciójáról és visszaéléseiről.

The post Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tiltottak be egy orosz ellenzéki hírportált first appeared on 24.hu.

Related posts

Hatalmasat ugrott az építési telkek átlagára

MOCOHU

Megpróbálták rátörni az ajtót egy meleg párra Józsefvárosban, mert kirakták a szivárványos zászlót az erkélyre

MOCOHU

Emmanuel Macron lecserélte a telefonját a Pegasus-ügy miatt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This