19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
határkőleletMAGYARORSZÁGókorrégészetrómaTudomány

Ritka kőtömböt találtak Rómában

A határkövön lévő felirata alapján a szakemberek úgy vélik, hogy Claudius császár idejéből, Kr.e. 49-ből való a lelet. A mészkőből készült határkő a szent katonai és politikai területet, a pomeriumot – városhatárt – jelölte ki. Június 17-án bukkantak rá Róma történelmi központjában, amikor feltárásokat végeztek az Augustus császár mauzóleuma alatt futó szennyvízcsatorna áttelepítése előtt.

Claudio Parisi Presicce, a Római Régészeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy a határkőnek polgári és szimbolikus jelentősége van: Róma városának alapítása a pomerium kijelölésével kezdődött.

Ez szent földterület volt a városfal mentén, ahol tilos volt mezőgazdálkodást folytatni, építkezni, ott élni, és tilos volt átmenni rajta fegyverrel.

A határkövet akkor fektették le, amikor kiterjesztették a római pomerium területét 49-ben, új városhatárokat jelölve ki. Eddig csupán tíz ilyen követ találtak Rómában, az utolsót száz éve. A követ az Ara Pacis múzeumban fogják kiállítani addig, amíg nem nyílik meg Augustus császár múzeuma.

The post Ritka kőtömböt találtak Rómában first appeared on 24.hu.

Related posts

Soha nem jönnénk rá, hogy ez a 13 éves lány a képen Victoria Beckham

MOCOHU

Tényleg nincs élete a 14 éves csodasrácnak?

MOCOHU

Bedőlt a dizájnbetonos magyar sikercég, miután Oszkó Péter, majd söjtöri romák szálltak be a bizniszbe

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This