19.7 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
középkorMAGYARORSZÁGnándorfehérvár ostromanándorfehérvári diadaltörök hódításTudomány

Ez volt a legnagyobb magyar diadal

Az Oszmán Birodalom nyugat-európai terjeszkedéséhez legelőször a Magyar Királyság déli kapuját kellett betörni. Ha a török elfoglalja Nándorfehérvárt, megnyílik előtte a Duna vonala Budáig, majd Bécsig. Az 1456-os hadjárat megindításakor II. Mehmed úgy is fogalmazott, hogy reggelijét Nándorfehérvárott, ebédjét Budán, vacsoráját pedig Bécsben fogja elfogyasztani.

A szultáni sereg július 4-én fogta ostromgyűrűbe a várat, szakadatlan ágyútűzzel rombolta a falait. A felmentő sereg bejutását hajózárral kívánták megakadályozni, de nem szállták meg a Duna és a Száva szemben fekvő partjait, amit Hunyadi János ki is használt: július 14-én gyakorlatilag megsemmisítette a hajózárat, majd mintegy hétezer katonájával beverekedte magát a szorongatott várba.

Az utolsó pillanatban

A végsőnek szánt oszmán rohamot július 21-én az igencsak megcsappant számú védősereg még visszaverte, hősiességük máig közismert példája Dugovics Titusz önfeláldozása. A török többszörös túlerőben volt, a vár falait már a földdel tette egyenlővé az ágyúzás a másnapi támadás valószínűleg megpecsételte volna Hunyadiék sorsát.

Július 22-én viszont mondhatni csoda történt. A Száva túlpartján mintegy 30 ezer szerb és magyar nemzetiségű keresztes vitéz (a gyakorlatban népfelkelők) élén megjelent Kapisztrán János ferences szerzetes. A történteket nem lehet egészen pontosan rekonstruálni, de a legvalószínűbbnek látszó forgatókönyv szerint János egyfajta vallási hévtől vezérelve huszadmagával csónakba ült, és fanatikus támadást indított a török tábor ellen.

A keresztesek erre olyan tűzbe jöttek, hogy általános támadás indítottak, a zűrzavart kihasználva pedig Hunyadi és Szilágyi Mihály is kitört a várból.

Világraszóló győzelem

Elragadták, tönkretették, megsemmisítették a török ágyúkat, majd rövid, de annál véresebb összecsapásban szétverték és megfutamították az ellenséget. Mehmed szultán arcpirító vereséget szenvedett, még aznap este döntött a visszavonulásról.

Nem túlzás azt mondani, hogy a Nándorfehérvári diadal volt a magyar történelem legnagyobb, legtisztább győzelme, amely egész Európára kihatással bírt.

A keresztény világ fellélegzett. Korábban, amikor a pápa értesült a hatalmas török túlerőről, bullát adott ki a harangszóról és a kereszténység megmaradásáért mondott könyörgő imáról. Amikor azonban augusztus 4-én eljutott hozzá az örömhír, a korábbi pesszimistán kiadott rendelkezést megváltoztatta, a harangzúgáshoz immár hálaadó imát rendelt. 1500-tól pedig minden nap, pontban délben a nándorfehérvári hősökért szólnak a harangok a keresztény világban.

The post Ez volt a legnagyobb magyar diadal first appeared on 24.hu.

Related posts

Norvégia kiadja Franciaországnak az 1982-es párizsi zsidó negyedben történt merénylet elkövetőjét

MOCOHU

215 gyerek maradványait találták meg egy korábbi bentlakásos iskola területén Kanadában

MOCOHU

Borostyánban konzerválódott az ősi poloska

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This