19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gazdasági szanciókhavannajoe bidenkubaMAGYARORSZÁGNagyvilágusa

Nyomás alá helyezi Kubát az Egyesült Államok

Az amerikai kormány szankciókat vetett ki olyan vezető kubai tisztségviselőkre, akik az Egyesült Államok kormánya szerint emberi jogi visszaéléseket követtek el a júliusi tiltakozások letörése során. A BBC News azt írja, az USA azt is vizsgálja, hogyan lehetne tartósan elérhetővé tenni az internetet a szigetországban a kubaiak számára.

Hosszú évtizedek óta a  július 11-én kezdődő tiltakozáshullám volt a legjelentősebb Kubában. A tüntetések során több száz embert tartóztattak le, és legalább egy tüntetőt megöltek.

Kuba az Egyesült Államokat és az általa kivetett gazdasági szankciókat okolta a tüntetésekért és az ország súlyos problémáiért. Az Egyesült Államok ellenben annak adott hangot, hogy a kubai népet támogatja jogai érvényesítésében. A tüntetők a gazdaság összeomlása, az élelmiszer – és gyógyszerhiány, az áremelések és a koronavírus-járvány elégtelen kezelése miatt egyértelműen a kubai kormányt okolták.

A csütörtökön bejelentett szankciók elsősorban Alvaro Lopez Miera kubai védelmi minisztert és a belügyminisztérium különleges erőinek tagjait célozzák, blokkolva az amerikai számlákat, illetve leállítva az amerikaiakkal folytatott tranzakciókat.

Joe Biden amerikai elnök úgy nyilatkozott:

Ez csak a kezdet. Az Egyesült Államok folytatni fogja azoknak a személyeknek a szankcionálását, akik a kubai nép elnyomásban tartásáért felelősek.

Fehér házi források szerint Joe Biden a közeli jövőben gyarapíthatja a havannai amerikai nagykövetség alkalmazottainak létszámát. A hét elején a Fehér Ház egy informális munkacsoportot is létrehozott, hogy megvitassák, a külföldön élő kubaiak hogyan tudhatnának olyan módon pénzt küldeni az otthoniaknak, hogy közben elkerüljék a kubai kormány által ellenőrzött bankokat.

A július közepén kezdődött kubai megmozdulásokról itt írtunk bővebben:

„Éhen halnak a gyerekeink!” – évtizedek óta nem vonult ennyi dühös kubai az utcákra

Olyasmi történt vasárnap Kubában, amire legalább három évtizede nem volt példa: dühös emberek ezrei jelentek meg Havanna utcáin. A harminc éve történtekkel való párhuzam nem véletlen, akkor volt utoljára a szigetországban ilyen szintű gazdasági válság, sőt, éhínség.

The post Nyomás alá helyezi Kubát az Egyesült Államok first appeared on 24.hu.

Related posts

Földrengés volt Tokióban

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. január 8.

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. november 29.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This