16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amy winehouseKultúraMAGYARORSZÁGmuzsikapop

Tíz ikonikus dal a tíz éve meghalt Amy Winehouse karrierjéből

1. Stronger Than Me

Nem nagyon lehet mással kezdeni egy efféle válogatást, mint azzal a dallal, amivel az előadó, akiről szó van, debütált a nagyközönség előtt. Amy Winehouse karrierjében ez a dal az iszonyú éles, pikírt Stronger Than Me, ami olyan kegyetlenül osztotta ki a „ladyboy” néven nevezett anyámasszonykatonája férfiakat, hogy azt öröm volt nézni. A hisztis, szubmisszív, gyenge férfi később is kedvelt témája lett, amiről hasonlóan direkten énekelt további dalaiban is, de hát ezen nincs meglepődni való: ő igazán szólt jó előre. A dal egyébként nem lett elsöprő siker, a top 100-as brit kislemezlista 71. helyéig jutott, szakmailag viszont jóval sikeresebb lett, Ivor Novello-díjjal ismerték el, mondván, ez lett a 2004-es év „legjobb kortárs dala zeneileg és szövegileg”.

2. Fuck Me Pumps

Miután a Stronger Than Me-vel beszólt a férfiak egy csoportjának, az egyenlőség jegyében folytatta mindezt nőtársaival, pontosabban a nőtársadalom aranyásó néven ismert szegletével: a futballistafeleségekről és egyéb, gazdag férfiakra vadászó nőkről énekel, akik kikérik maguknak a negatív jelzőket, miközben saját maguk vonulnak mások birtokába, a videoklipben felvonultatott kislányok révén pedig azt is sejteti, hogy milyen káros üzenet mindez a következő nőgenerációknak. Hogy eljuttassa üzenetét, Winehouse a botrányossághoz nyúlt, ami a címet illeti, ami nagyjából úgy fordítható „Dugj-Meg-Tűsarkú”: a „fuck” szót ráadásul előtte nemigen használta női popelőadó dalcímben. Azt viszont már producerei nem engedték Amynek, hogy elvágja a dal lehetőségeit a rádiós játszásoktól, így a dalszövegben csak „F – me Pumps”-t énekel, gyakorlatilag kisípolva saját magát. Mindez fülbe mászva, Winehouse szokásos énekesi bravúrjaival.

3. Back to Black

Az abszolút mega-Winehouse-slágerek mega-Winehouse-slágere sem maradhat ki listánkról, amelynek érdekessége, hogy azzal együtt lett megasikeres, hogy szinte csurog a dalból a fájdalom. Félrement kapcsolatok és megkésett, szükségszerű, mégis kibírhatatlan szakítások kísérőszerzeménye lett a dal szinte azonnal, és azóta is megmaradt ebben a szerepben. Winehouse, ugye, nemcsak énekes volt, hanem dalszerző-dalszövegíró-énekes, dalaiba pedig sosem félt beleírni saját magát és élményeit. Ebben a dalban ex-férjéről, Blake Fielder-Civilről, és drogokban elázott, széteső kapcsolatukról énekelt.

4. You Know I’m No Good’

Ha a Back to Blackre azt mondjuk, a szakítós dalok egyik legfájdalmasabbika, akkor álljon itt a magány és önutálat szerzeménye is, szintén az exférj ihletésében. Nem ez a legnagyobb sláger, de esélyesen a legjobb Winehouse-dal, melynek a szerző önpusztítása és korai halála további rétegeket adott.

5. Rehab

Újabb leg: a legsikeresebb dal, a legnagyobb sláger, amit még azok is ismernek, akik alapesetben nincsenek közeli kapcsolatban Winehouse munkásságával. A Rehab beszólás a magánéletben turkáló nyilvánosságnak, és a felé támasztott elvárásoknak, ám utólag, Winehouse halála után ez a dal is kísérteties, keserédes színezetet kapott – hiszen lehetetlen nem gondolkodni el azon, vajon segíthetett volna-e Amyn, ha elmegy arra a bizonyos rehabra.

6. Love is a Losing Game

Újabb terápiásan őszinte, kitárulkozó dal depresszív hangvételben, a balladák és a soulslágerek szerelemgyerekeként.

7. Valerie

Amy Winehouse slágereinek újabb dobogós darabja a Valerie – pedig valójában ez nem is saját szerzemény, a Zutons nevű indie zenekar írta, Winehouse Mark Ronsonnal készített belőle feldolgozást, ami aztán sikeresebb lett, mint az eredeti – nyilván, ilyen névvel a mikrofon mögött. A legrádióbarátabb Winehouse-dal, ami az addigi, eleve is erős státuszából az abszolút csúcsra röpítette Winehouse-t.

8. Wake Up Alone

Ez a dal is a Blake Fielder-Civillel kötött, két éven át tartó házasságról mesél. Winehouse a válás idején úgy fogalmazott: „az egész házasság a közös drogozáson alapult”, aminek hullámvasútszerű élményei és kölcsönös függőségei ebben a dalban is visszaköszönnek. Winehouse 2009-ben már el is vált a férfitől.

9. Our Day Will Come

A cikk elején említett poszthumusz gyűjteményes album egyik nagysikerű dala, egy klasszikus R&B szerzemény a ’60-as évekből, mely már születésekor is vezette a Billboard listáját a Ruby & The Romantics előadásában, Winehouse pedig már 2003-ban felvette belőle a saját verzióját, amit a bemutatkozó lemezére szánt. Oda végül nem került fel, a Lioness: Hidden Treasures című poszthumusz lemezről viszont nem hagyhatták le, így végül teljesült Winehouse vágya, hogy a nyilvánosság elé kerüljön a dal. Még videoklipet is vágtak hozzá archív felvételekből.

10. Body and Soul

Ez a dal a legutolsó, amit Winehouse valaha stúdióban rögzített, és ha már így kellett alakulnia, ennél jobb dal nem is lehetett volna az utolsó: a Body and Soult ugyanis a legendás Tony Bennett-tel vette fel duettben, aki Winehouse abszolút kedvenc előadója volt a világon. A dalt 2011. szeptember 14-én adták ki: ez lett volna Amy Winehouse huszonnyolcadik születésnapja – a dal bevételeit pedig az Amy Winehouse Alapítvány kapta meg.

The post Tíz ikonikus dal a tíz éve meghalt Amy Winehouse karrierjéből first appeared on 24.hu.

Related posts

Százezer magyar nem vette fel az esedékes második oltását

MOCOHU

Drágaköveket találtak egy ősi temetőben

MOCOHU

Betörtek egy budapesti ékszerboltba

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This