24.2 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
atomenergiaatomerőműextrém időjárásglobális felmelegedésklímaváltozásMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Kevésbé megbízhatók az atomerőművek az extrém időjárás miatt

A Nature Energy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a változó klíma közvetlenül hat az erőművek, főként pedig az atomerőművek teljesítményére. Ali Ahmad, a Harvard kutatója elemzésében arról ír, hogy az elmúlt harminc év időjárási változásait átnézve most már biztosan ki lehet jelenteni: az atomerőművekre komoly befolyással van az egyre extrémebbé váló klíma, illetve azok az időjárási események, amelyeket ez hoz magával.

A szakértő a kutatásában arra jutott, hogy míg az 1990-es években átlagosan évente 0,2 leállást eredményeztek az időjáráshoz köthető problémák, az elmúlt egy évtizedben ez a szám 1,5-re növekedett.

Ami a jövőt illeti: a 2046–2065 közötti időszakban a klímamodelleket figyelembe véve az atomerőművek energiavesztesége 0,8-1,4% lehet, hosszabb távon pedig (2081-2100) elérheti az 1,4-2,4%-ot is.

Az időjáráshoz köthető leállásoknál a hőség az egyik legfontosabb probléma, mivel a természetes hűtőmegoldások (tavak, folyók, ahogy Paksnál például a Duna) kevésbé lesznek hatékonyabbak a felmelegedés miatt.

Az elemzésből kiderül, hogy Észak-Amerikában és Délkelet-Ázsiában a hurrikánok lesznek a legfőbb okozói a leállásoknak, ez azonban a helyieknek nem lehet nagy meglepetés – a viharok miatt már most is gyakoriak a biztonsági kihagyások. Lesznek azonban sokkal kevésbé egyértelmű problémák is, mint például a tengerek vagy óceánok melletti erőművek esetében a melegedő vízben elszaporodó medúzák, amelyek eltömíthetik a hűtőnyílásokat.

A kutató egyébként a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által nyilvánosságra hozott, időjáráshoz köthető leállásokat vette számításba. Bár a szerző nem von közvetlen összefüggést a klímaváltozás és az extrém időjárási körülmények között, elég egyértelmű, hogy ez a kiváltó ok. Az is tisztán látszik, hogy az elmúlt években a nem várt időjárási jelenségek miatti leállások lettek az áramtermelés-kimaradások legfőbb okai.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Furcsa, poros bolygórendszert vizsgálunk a szomszédban
  • Változott a Szputnyik-V ajánlása
  • Soha ilyen kevés DNS alapján nem találtak meg gyilkost

The post Kevésbé megbízhatók az atomerőművek az extrém időjárás miatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Még több infót osztott meg az Apple a pedofilvadász funkcióról

MOCOHU

Csehországi vonatszerencsétlenség: háromra nőtt a halálos áldozatok száma

MOCOHU

Kirúgták a nagybecskereki kínai állatnyúzókat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This